National Rifle Association: Gud har gitt amerikanere retten til å bære våpen

Wayne LaPierre snakker på C-Pacs årsmøte.

På den konservative årskonferansen fortalte våpenorganisasjonens direktør at elitene og sosialistene vil ta fra amerikanere våpnene sine for å utradere alle individuelle friheter.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

«De hater NRA, de hater det andre grunnlovstillegget, de hater individuell frihet.»

National Rifle Associations direktør og visepresident, Wayne LaPierre, langet tidligere denne uka ut mot de som ønsker å begrense tilgangen på våpen i kjølvannet av skolemassakren i Florida. Fra talerstolen til årskonferansen for den største lobbyorganisasjonen for konservativ politikk knyttet opp mot Det republikanske partiet, CPAC, mente han alle individuelle friheter i USA er i fare.

«Elitene bryr seg ikke det grann om USAs skolesystem… og skolebarn. Hvis de virkelig brydde seg ville de beskyttet dem. For dem er det ikke et sikkerhetsspørsmål, det er et politisk spørsmål. De bryr seg mer om kontroll, og mer av det. Målet deres er å fjerne det andre grunnlovstillegget og våre våpenfriheter så de kan utradere alle våre individuelle rettigheter.»

LES OGSÅ: Donald Trump vil gi bonus til lærere som er bevæpnet på jobb

LaPierre, som tjener 40 millioner kroner i året, brukte store deler av talen til å snakke ned elitene i Washington og New York som både kunnskapsløse og frihetsfiendtlige.

National Rifle Association (NRA) er en organisasjon med over fem millioner medlemmer. Den mottar store summer av våpenindustrien for å drive politiske kampanjer og lobbyvirksomhet for økt tilgjengelighet av våpen. I kjernen er et forsvar av det andre grunnlovstillegget og en så omfattende tolkning av loven som mulig. Det er denne delen av grunnloven, The Second Amandment, som gir USAs befolkning rette til å bære våpen.

NRAs logo

LaPierre mener imidlertid at det ikke bare er på grunn av loven at amerikanere kan gå bevæpnet, men at det er gud som har gitt landets innbyggere en slik mulighet.

«Det finnes ingen større personlig, individuell frihet enn retten til å ha og bære våpen, retten til å beskytte deg selv og retten til å overleve. Dette er ikke tilkjent av mennesker, men innvilget av gud til alle amerikanere som vår amerikanske rett fra fødselen.»

LES OGSÅ: USA skal bruke 10 000 milliarder på atomvåpen — og det er før Trump har bestilt flere

Talsmannen for NRA brukte store deler av talen på å advare mot en sosialistisk trussel. Han snakket om «sosialistisk korrupsjon» i amerikanske myndigheter, han uttrykte bekymring for at det blei lest tekster av Karl Marx på universitetene og at Democratic Socialists of America er i vekst. Videre hevdet LaPierre at George Soros og Michael Bloomberg står bak det han kalte den sosialistisk bølgen. Soros er spekulant og mangemilliardær og har drevet politisk innflytelse gjennom donasjoner til organisasjoner og partier. Michael Bloomberg er en milliardær fra mediebransjen som var borgermester i New York og dreiv på en høyrevridd politisk plattform.

I likhet med Donald Trump ønsket også NRAs direktør en såkalt hardning av skolene, altså at amerikanske skoler skal ha væpnet vakthold. Donald Trump har tatt til orde for at opptil 40 prosent av lærerne skal gå bevæpnet på jobb.

LaPierre lovet at NRAs egen TV-kanal skulle utvide sine sendinger og sin tilgjengelighet for å ta opp konkurransen mot det han kalte «de såkalte nyhetskanalene».

Hele talen kan sees under.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på National Rifle Association: Gud har gitt amerikanere retten til å bære våpen

 1. Avatarflæskogbananer // 2018-02-27 kl 11:18 //

  Det er en liten feiltolkning her, som blir gjentatt i norske medier hele tiden. Eller, sitatet er ganske korrekt, men det åpner for feiltolkning her hvor vi ikke har samme forhold til naturlige rettigheter:
  «LaPierre mener imidlertid at det ikke bare er på grunn av loven at
  amerikanere kan gå bevæpnet, men at det er gud som har gitt landets
  innbyggere en slik mulighet.»

  Det er et poeng som forsvinner i oversettelsen. Det andre grunnlovstillegget beror seg på konseptet om naturlige rettigheter. Altså, amerikanerne har en naturlig rett til å eie våpen, og det andre grunnlovstillegget handler om at staten ikke skal ta den retten fra dem.

  De bruker konseptet «god given rights». Vi har lett for å tolke det som at de er alle religiøse nutjobs. Men det handler mer om at det er en naturlig rettighet. På samme måte som vi ser på religionsfrihet, retten til å elske den man vil, og retten til å ikke være slave i Norge. Veldig få av oss ser på det som en rettighet gitt til oss av felleskapet, men mer som en rettighet alle her skal ha naturlig. Altså en «god given right».

  Som et lite tillegg, tror jeg at NRA skyter seg i foten ved å gå ned i høyresidas skyttergraver, og fremstille retten til å bære våpen som en høyre mot venstre-sak. For det er plenty av folk på venstresida som støtter retten til å eie våpen også.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-02-27 kl 11:52 //

   Gud nevnes ikke i grunnloven, ei heller i det andre grunnlovstillegget. NRA har alltid vært på ytre høyre av Det republikanske parti, så dette er ikke en ny posisjonering, de har bare blitt med på en mer polarisert politisk hverdag hvor de later til å tro at Obama er en muslimsk kommunist.

   • Avatarflæskogbananer // 2018-02-27 kl 15:31 //

    «Gud nevnes ikke i grunnloven, ei heller i det andre grunnlovstillegget.»
    Det var heller ikke min påstand.

    Men når noen sier «god given rights», betyr ikke det nødvendigvis at det er en påstand som er avhengig av gudstro eller religion i det hele tatt.

    Beste måten å beskrive det på norsk, vil være å bruke uttrykket «naturlige rettigheter». Altså, rettigheter en person har, ikke rettigheter en person blir gitt.

    Man kan såklart diskutere om naturlige rettigheter eksisterer, eller om de burde eksistere. Men slik er det ihvertfall tilhengerne av det andre grunnlovstillegget ser på det.

    NRA har blitt mer ekstreme med å støtte republikanere de siste åra ja. Men fortsatt er mange av medlemmene demokrater eller uavhengige.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2018-02-28 kl 12:06 //

     «God, guns and country»
     Det er folk med bedre kulturell kjennskap til USA som har trukket den samme konklusjonen. Greia er at det ikke bare er det utsagnet, men den kristne retorikken ligger tjukt over det mye av hva de foretar seg. https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=298PzRXCCaE
     Våpenkontroll og støtten til det er i stor grad, som mye annet i USA, geografisk avhengig. I bibelbeltet står NRA og deres krav sterkere.
     I denne videoen beskylder talspersonen for NRA «den gudløse venstresida» for å være skyld i terrorisme.
     https://www.youtube.com/watch?v=L9acrGW4hjE
     Du finner mye lignende hvis du leiter.

 2. Kunnskapshatet i USA fortsetter og vokser.
  Borgerne i USA tolker sine lover feil og nekter å oppdatere sine tolkninger ut fra nyere kunnskaper i fagene psykologi og psykiatri og legevitenskap.
  Personer med sinnssykdom eller en utvikling i retning mot sinnssykdom og mental sykdom eller personer med tydelig forvirring eller evneretardasjon eller tydelige dysfunksjoner kan ikke få tilgang til ekstremt effektive skytevåpen. Personer med sympatier for terrorisme eller ekstreme ideologier eller rasisme kan ikke regnes som normale borgere med rett til å ha ekstremt effektive skytevåpen.
  Skytevåpen nå er langt mer effektive og farligere enn den gangen lover ble laget for 100 år siden og før det.
  Det er dyrking av dumhet og et tydelig kunnskapshat i USA når borgerne der ikke vil oppdatere sine lovtolkinger og lover og tilpasse lover og lovtolkinger til nyere kunnskap og nyere vitenskap og nyere våpenteknikk og en ny situasjon med terrorisme.

Kommentarfeltet er lukket.