USA skal ha brukt hvitt fosfor mot sivile i Syria igjen

Illustrasjonsbilde fra da USA brukte hvitt fosfor under Vietnamkrigen.

Barn og sivile skal ha blitt drept av det kjemiske våpenet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Ifølge syriske myndigheter har amerikanske bombefly nok en gang brukt hvitt fosfor for å ramme mål på bakken. Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua refererer til syriske kolleager i SANA på at det kjemiske våpenet i går blei brukt for å bombe områder i Syria hvor IS fremdeles holder stand.

Det er byen Baghouz i Deir al-Zour-provinsen som har blitt bombet av de amerikanske flyene. USA bistår der koalisjonen De syriske demokratiske styrkene, hvor de kurdiskeledede YPG/J utgjør den klart sterkeste delen, for å ta området fra Islamsk Stat (IS).

LES OGSÅ: Krigen i Syria ved veis ende?

Hvitt fosfor brenner gjennom hud og kjøtt og gassene stoffet avgir har en kvelende effekt om man puster det inn. Det setter også fyr på ting det kommer i kontakt med. Dette er noen av årsakene til at det ikke skal brukes i områder hvor det kan befinne seg sivile eller i urbane områder, i henhold til internasjonal lov.

Ifølge Amnesty International «forbyr internasjonal humanitær lov bruk av hvitt fosfor nær sivile». Menneskerettighetsorganisasjonen mener hvitt fosfor sannsynligvis blei brukt mot sivile områder da USA bomba Raqqa i 2017 og at dette kan ha vært en krigsforbrytelse. Her er de på linje med Human Rights Watch som mener at hvitt fosfor også blei brukt mot tettbebygde områder da den irakiske byen Mosul var under angrep fra USA i 2017.

LES OGSÅ: Politiker fra Sverigedemokraterna benekter at det er krig i Syria: — Det finnes ingen flyktninger

New York Times snakket med vitner som fortalte at hvitt fosfor hadde tatt livet av mange sivile i Raqqa.

Anklagene mot USA for å ha brukt hvitt fosfor mot sivile i Deir al-Zour har kommet gang på gang de siste årene. Ved noen av tilfellene har USA benekta bruken, ved andre ikke. Det har ikke lykkes Radikal Portal å finne noen uttalelser fra amerikanske myndigheter om dette tilfellet.

Den syriske staten har gjentatte ganger beskyldt amerikanske styrker for å angripe sivile i deres kamp mot IS.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned