Lula: korrupt eller politisk forfulgt?

Foto: Partido dos Trabalhadores

Den klart mest populære presindentkandidaten er dømt i en tvilsom korrupsjonssak. I mens dreier Brasil drastisk til høyre.

Avatar
Om Kari Lid Ellingsen (1 artikler)
Kari Lid Ellingsen er solidaritetsbrigadist med Latin-Amerikagruppene i Brasil.
Avatar
Om Hanna Hagebø Steffenak (0 artikler)
Hanna Hagebø Steffenak er solidaritetsbrigadist med Latin-Amerikagruppene i Brasil.
Avatar
Om Andrea Lyngholm (0 artikler)
Andrea Lyngholm er solidaritetsbrigadist med Latin-Amerikagruppene i Brasil.
Avatar
Om Eline Aresdatter Haakestad (0 artikler)
Eline Aresdatter Haakestad er solidaritetsbrigadist med Latin-Amerikagruppene i Brasil.

I Latin-Amerikas største land er demokratiet og rettssystemet under angrep. Militæret legger stadig sterkere press på politiske beslutninger og det radikale høyre er på fremmarsj. Folkets motkandidat til dagens politiske utvikling er nå satt i fengsel. Hva er det egentlig som foregår i Brasil?

De siste årene har autoritære og høyreekstreme tendenser blitt stadig mer fremtredende i brasiliansk politikk. De fattige, som utgjør den største delen av av befolkningen, blir i økende grad utsatt for hatefulle ytringer. Mannen som arbeiderklassen og de fattige i Brasil anser som sin redning, tidligere president Lula da Silva, hjalp 30 millioner mennesker ut av fattigdom i løpet av sin presidentperiode fra 2003 til 2012. Nå har han blitt satt i sentrum av landets største korrupsjonsskandale. Men har Lula faktisk gjort seg skyldig i korrupsjon, eller vil høyresiden bare hindre at den svært populære venstresidekandidaten vinner det kommende presidentvalget?

LES OGSÅ: Frigjør Lula!

Militæret truer
Det er flere ting som kan tyde på det siste. I april bestemte Høyesterett at Lula må begynne å sone sin korrupsjonsdom på tolv år, før han har brukt alle ankemulighetene sine. Avgjørelsen er kontroversiell. I forkant av avstemningen kom den øverste lederen for den brasilianske hæren, Eduardo Villas Boas, på banen og twitret at han og de væpnede styrkene støttet fengslingen av Lula. Generalen Luiz Gonzaga Schroeder Lessa har også uttalt at dersom Lula skulle vinne høstens presidentvalg, ville det “tvinge militæret til en væpnet reaksjon”.

Uttalelsene føyer seg inn i en rekke av hendelser som tar Brasil i en skremmende retning. I februar i år beordret den sittende presidenten Michel Temer innsettelse av militæret i delstaten Rio de Janeiro. De har dermed fått overordnet makt over politiet. Avgjørelsen ble begrunnet med den økende volden og kriminaliteten i delstaten, spesielt i favelaene. Etter innsettelsen har voldsbruken økt.

LES OGSÅ: Besøkte Erna Solberg på fredag — nå er Brasils president tiltalt for korrupsjon

Høyredreining
Tidligere militæroffiser Jair Bolsonaro er en av de fremste aktørene i Brasils høyreradikale utvikling. Bolsonaro har ved flere anledninger vist støtte til militæret, og har tidligere uttalt at feilen til militærdiktaturet i Brasil var at de torturerte, og ikke drepte. I tillegg har han sagt at Pinochet, tidligere militærdiktator i Chile, burde ha drept flere mennesker. På meningsmålingene har den høyrevridde presidentkandidaten hatt oppslutning på over 15 prosent.

Venstresiden har en sterk motkandidat i Lula, som har hatt opp mot 50 prosent oppslutning på meningsmålinger i forkant av høstens presidentvalg. Han er Brasils mest populære president gjennom tidene, og i sin presidentperiode ble de sosiale ulikhetene i landet betydelig redusert. Lula ville vært en nærmest umulig kandidat å slå på en demokratisk måte. Men i Brasil finnes det andre måter å spille ut politiske motstandere.

LES OGSÅ: Brasils president tiltalt for å lede en kriminell organisasjon

Tvilsom rettsprosess
Slik situasjonen er nå er det usikkert om Lula får stille som presidentkandidat. Ekspresidenten har blitt dømt for å ha tatt i mot bestikkelser fra et byggefirma for oppussing av en leilighet i bytte mot statlige byggekontrakter. Det finnes imidlertid ingen fysiske bevis for at han i det hele tatt har eid leiligheten. Beviset som ble brukt i rettssaken var kun ett vitneutsagn fra en ansatt i byggeselskapet som fikk redusert sin fengselsstraff for å vitne mot Lula. Det finnes heller ingen bevis for at byggeselskapet har mottatt noen fordeler. Det gir grunn til å stille spørsmål om hvorvidt dommerne har hatt politiske motiver i saken.

Lulas motstandere vil lovprise fengslingen som et kroneksempel på likhet for loven. Men er loven virkelig lik for alle? Selv om det finnes langt flere og større korrupsjonsanklager mot politikere på høyresiden, er det flest politikere på venstresiden som har blitt rettsforfulgt. Den sittende presidenten, Michel Temer, er en av Brasils mest upopulære presidenter gjennom tidene. Men til tross for korrupsjonsanklager, og en lang rekke beviser, fikk han flertall i underhuset for å bli sittende.

Dersom Lula ikke kan stille er det usikkert hva som blir utfallet av høstens presidentvalg. Flere frykter at militæret kan bruke usikkerheten til å styrke sin maktposisjon politisk. Ved å fremstille Lula som korrupt, har høyresiden fjernet den største konkurrenten og Bolsonaro seiler frem som et reelt alternativ. Er det som foregår i Brasil i virkeligheten politisk forfølgelse?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned