Brasils president tiltalt for å lede en kriminell organisasjon

Michel Temer

Brasils konservativ-liberale president, som blei tatt imot av Erna Solberg i juni, er nå tiltalt for å ha ledet organisert kriminalitet. Han skal ha forhindret rettssystemets arbeid og organisasjonen mottatt nesten 1,5 milliarder kroner i bestikkelser.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

For andre gang tiltales Brasils president, Michel Temer. I juni, like etter at Erna Solberg hadde mottatt den korrupsjonsanklagede brasilianeren, blei han for første gang tiltalt, den gangen for korrupsjon. Han blei da historisk som den første presidenten i sitt lands historie tiltalt etter vanlig straffelov.

I juni blei han tiltalt for å ha mottatt bestikkelser, men denne gangen er det for langt grovere forbrytelser. Mistanken om at han skal ha vært til hinder for rettvesenets arbeid stammer fra et lekket opptak av en samtale han hadde med næringslivslederen Joesley Batista, som også er tiltalt i samme korrupsjonsskandale. Der fortalte presidenten til kjøttmilliardæren at sistnevnte for all del måtte fortsette å betale penger til eks-politikeren Eduardo Cunha for at han skulle holde munn om kompromitterende informasjon. Cunha er dømt til 15 års fengsel for korrupsjon, hvitvasking og skatteundragelse. Temer ga i tillegg sin godkjenning til å fortsette å bestikke folk i det brasilianske rettsvesenet.

LES OGSÅ: Besøkte Erna Solberg på fredag — nå er Brasils president tiltalt for korrupsjon

Ledet en kriminell organisasjon, mottatt 1,5 mrd i korrupsjon
Nå mener Rodrigo Janot, som har en stilling som ligner riksadvokat (procurador-geral da república), at Brasils ikke-valgte president har gjort seg skyldig i å ha vært en del av en kriminell organisasjon, og fra mai 2016 vært lederen for denne. Tiltalen må først godkjennes av brasiliansk høyesterett for så å sendes til senatet. Det må to tredels flertall til i senatet før en president kan stilles for retten, et flertall man var langt unna å sikre da forrige tiltale blei nedstemt i juli. Temer benekter beskyldningene, men det er uansett lite som tyder på at senatet vil kaste ham fra sin posisjon og inn i en rettsak.

Den kriminelle organisasjonen Michel Temer skal ha ledet fra presidentstolen og som skal ha mottatt nesten 1,5 milliarder kroner inkluderer to andre ministre i hans regjering samt den allerede dømte Eduardo Cunha. Joesley Batista og en direktør i hans selskap tiltales sammen med Temer for å ha vært til hinder for rettssystemet. Batista og Temer har beskyldt hverandre for å være banditter og kriminelle og stadig mer tyder på at begge to har rett. Batistas bror blei i går arrestert for innsidehandel. De to milliardærbrødrene skal ha bestukket om lag 1800 politikere, men skaffet seg immunitet i forbindelse med den forrige anklagerunden mot Temer. Det har de ikke denne gangen.

Det var i mai 2016 at Dilma Rousseff fra det brasilianske Arbeiderpartiet — Partido dos Trabalhadores (PT) — blei anklaget for å ha brutt budsjettreglene og stemt ut av sitt embede som valgt president. Beskyldningen var at hun hadde brutt budsjettloven og en impeachment, en slags riksrettsprossess, var i gang. Rousseffs regjering hadde flyttet penger mellom institusjoner og statseide entiteter, en praksis som har vært standard prosedyre for regjeringer før henne, men som hun altså blei felt for. Høyreopposisjonen forsøkte å anklage henne for deltakelse i korrupsjon og flere andre brudd uten å kunne legge fram beviser. 31. august stemte senatet for å fortsette riksrettsprossessen og Dilma Rousseff og hennes status endret seg fra midlertidig suspendert fra stilling til avsatt.

LES OGSÅ: Generalstreik i Brasil mot historisk upopulær høyrepresident — vil oppheve 8-timersdagen

Gjeninnføring av nyliberalisme og angrep på arbeiderbevegelsen
Rousseff og PT har hele veien kalt prossessen for et kupp og beskyldt høyresida i landet for å ha vikarierende motiver for hennes avsettelse. Michel Temer var allerede fratatt retten til å stille til valg da han tok over henne post, fordi han hadde mottatt ulovlig valgkampfinansiering, og flere fra høyresida var i fare for å bli dømt i flere pågående korrupsjonsskandaler som rulles opp i Brasil. En av motivasjonene bak det avsettelsen mener PT har vært behovet for å dekke over egen korrupsjon, noe de også har blitt beskyldt for i ettertid. Flere av regjeringsmedlemmene er fremdeles siktet i korrupsjonssaker. Den andre beskyldningen er at det er et forsøk på å tvinge gjennom en gjeninnføring av nyliberalistisk politikk som gagner de aller rikeste i landet og utgjør et frontalangrep på velferdsstaten, arbeiderrettigheter og en arbeiderbevegelse som har bygget seg opp siden Rousseffs forgjenger, Lula da Silva, blei president i 2003. Temer har offentlig bekreftet at det siste var en grunn til avsettelsen (se video under).

Etter at Temer kom til makta har flere drastiske reformer blitt innført med blant annet enn opphevelse av 40-timers arbeidsuke og kutt av en rekke velferdsytelser. det har vært enorme protester mot den høyreregjeringa og to generalstreiker. Temer er historisk upopulær og har målt så lavt som fire prosent på målinger om brasilianere gir hans innsats som statsleder godkjent.

Flere korrupsjonsskandaler rir hele det politiske landskapet i Brasil og inkluderer også Dliam Rousseffs parti, PT. Nylig blei Lula da Silva dømt for korrupsjon for å uregelmessig ha fått et hus av byggegiganten Odebrecht, men som han selv påstår at han verken eier eller har vært i. Han mener anklagene er en del av en svertekampanje for å forhindre ham å stille til valget som etter planen skal finne sted seint i 2018. Rousseff og Lula har også blitt siktet for å ha ledet en kriminell organisasjon. Dette sammen med flere topper i PT som skal ha samarbeidet med næringslivstopper og organisert utbetalinger av enorme summer i bestikkelser.

PT var også involvert i den såkalte mensalão-skandalen. Den gikk ut på at flere politikere kongressen skal ha stått som faste lønnsmottakere for å stemme det PT ønsket. Flere PT-topper blei dømt i saken, men Lula gikk fri selv om mange pekte i hans retning.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned