Sosialdemokrater vil ha Norge ut av avtale: – Støre bløffer om EØS

Ole Kvalheim. Foto: Privat.

Han mener EØS-avtalen gir Norge høyrepolitikk som strider med sosialdemokratiske verdier. Ole Kvalheim har stiftet Sosialdemokrater mot EØS og tar kampen mot egen partiledelse.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— EØS-politikken Norge har ført er høyrepolitikk. Det EØS-avtalen står for har lite med sosialdemokrati å gjøre.

Det er en klart engasjert sosialdemokrat Radikal Portal møter i Oslo sentrum. Ap-veteranen Ole Kvalheim har tatt turen fra Molde i forbindelse med lanseringa av Sosialdemokrater mot EØS (SMEØS).

Kvalheim mener Arbeiderpartiet i et kvart århundre har gått på akkord med grunnleggende sosialdemokratiske verdier på grunn av EØS-avtalen.

LES OGSÅ: En folkebevegelsen mot Europas Forente Stater

EØS truer demokrati og arbeidsplasser
— EØS’ inntog i Norge gikk sakte først, men har skutt fart etter hvert. Vi har nå sett at det går ut over både arbeidsliv, næringsliv og demokrati. Vi blir dratt baklengs inn i EU. Siden folkeavstemninga har vi vedtatt de «fire frihetene» som vi sa nei til i 1994, og nå har vi mista den femte friheten med energipakken ACER.

— Når du ser at Ap er med på å undergrave norsk arbeidsliv så får det konsekvenser, det er klart, fortsetter han.

I over 40 år har Kvalheim vært medlem av partiet som på 2000-tallet har havna under 30 prosents oppslutning. Sist Arbeiderpartiet fikk under 30 prosent før dette var i 1924. Kvalheim ser den svake oppslutninga i sammenheng med EØS. Han mener at avtalen sammen med partiledelsen har gjort at Ap er mindre til venstre enn hva de burde være.

— Hvis de ikke klarer å forsvare arbeidsplasser, så taper Ap. Jonas Gahr Støre har dratt partiet så langt over mot høyre at han like godt kan melde seg inn i Høyre.

LES OGSÅ: Ja til folkeavstemning om EØS

Fra Arbeiderpartiet og fagbevegelsen
Det sterke engasjementet for arbeidsplasser og arbeidslivspolitikk blir enda klarer når vi vet at de to andre grunnleggerne av SMEØS, Stefan Fiko og Steinar Burås, begge har verv i fagbevegelsen.

I en tid hvor EU-medlemskap ikke har vært tema for debatt på lenge mener Kvalheim at det beror på Arbeiderpartiets støtte til avtalen og gjennom dette en stor del av medlems- og velgermassen.

— Jeg har vært med i Nei til EU siden 1994 og jeg har sett at vi ikke har klart å flytte meningsmålingene siden den gang hva gjelder EØS-motstand. Når Nei til EU forsøker å dele ut løpesedler og lignende, vil ikke Ap- og LO-folk ta imot. Vi ser at motstanderne ikke tar hensyn til til argumentene. Det sier oss at vi trenger at denne argumentasjonen må komme fra innsida.

— Dette initiativet kommer fordi vi ser behovet for at noe nytt skal må skje i EØS-debatten, slår han fast.

Selv om stifterne alle er fra Ap er også andre som ser å seg selv som sosialdemokratiske EØS-motstandere velkomne i organisasjonen.

— Vi som har starta dette er Ap-veteraner – selv har jeg 40 år bak meg i partiet, men dette er ikke utelukkende et partipolitisk initiativ, også folk utafor Ap og i andre partier kan melde seg inn.

— Støre bløffer
— Jonas Gahr Støre står og bløffer på LO-kongressen når han forteller folk at de skal skrive lover som skal fikse på problemer med EU-direktivene vi innfører. Støre er en av arkitektene bak EØS-avtalen. Han var med på å legge inn i EØS-avtalen at EU-rett er over norsk rett. Holship-dommen i Drammen er et eksempel på at norsk lov legger seg under EU-lov. Støre vet dette og når han sier sånt gjør det meg forbanna.

Det er sjølråderetten og demokratiet som er i sentrum av SMEØS’ argumentasjon i likhet med mange andre som har falt ned på samme standpunkt. Kvalheim dirrer når han snakker om egen partiledelse, som han mener snakker mot bedre vitende.

LES OGSÅ: Støre, hvorfor haster det sånn med ACER?

Grasrota ignorert om ACER
I den nylige debatten om Norges tilslutning til EUs tredje energipakke, ACER, sier han er nok et eksempel på at toppfolket i Ap fører folk bak lyset.

— Vi så det igjen med kontroversen rundt ACER. Espen Barth Eide og Støre fortalte at de hadde en rekke krav for å stemme for, men for å få disse innfridd måtte det gått gjennom EU-kommisjonen og de 28 landene. Stortinget har ingen makt i slike saker — heller ikke regjering og statminister.

ACER-debatten er en av flere hvor Ole Kvalheim mener vi ser et gryende opprør mot sentrale krefter i Ap, både fra fagbevegelsen og fra grasrota i partiet. LO sentralt gikk ut imot norsk tilslutning, noe flere foreninger og klubber hadde gjort før dem. Lokallag av Ap, hele fylker og en rekke ordførere gikk ut mot forslaget uten at Ap-ledelsen eller de andre ja-partiene lot seg affisere.

— Se på hva som skjedde med ACER: 110 Ap-ordførere blei ignorert, LO brydde de seg ikke om.

Taper på EØS-standpunkt
Om EØS-debatten generelt er det imidlertid ikke like lett å få følelsen av stemninga i partiet, i fagbevegelsen derimot er den til å ta og føle på.

— Det er vanskelig å si akkurat hvor stor misnøyen mot EØS er i Ap er fordi det er et parti hvor man ikke nødvendigvis lufter så mye uenigheter. Jeg kan imidlertid si at i fagbevegelsen er det ikke helt korrekt å kalle det misnøye, raseri er mer presist.

Kun 38 prosent av LO-medlemmene stemte på Arbeiderpartiet i forrige stortingsvalg. EØS-politikken har gjort at Ap har mista sitt tradisjonelt sett aller sterkeste kort, mener Kvalheim. Han avslutter med en krass advarsel til Støre og resten av ledelsen.

— Jeg vet at flere Ap-medlemmer de siste årene har meldt seg ut av partiet på grunn av EØS. Folk ser at arbeidsplasser og arbeidsforhold rammes på grunn av ledelsens politikk.

Les mer om organisasjonen på deres hjemmesider smeøs.no

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Sosialdemokrater vil ha Norge ut av avtale: – Støre bløffer om EØS

 1. AvatarSteinar Nilsen // 2018-04-30 kl 12:49 //

  Et veldig bra initiativ, men jeg tror det er for sent å få snudd AP. Ørnen i norsk politikk har nok landet for godt. Nå er det kun individ-orienterte karrierepolitikere igjen i AP`s topp-sjikt.
  Derimot er det fullt mulig at SV og Rødt kan bli et samlende kraftsentrum i Norge for sosialister og ekte sosialdemokrater.

  • Uenig.
   Ap kan lett og fort snu hvis mange nok krever det.
   Politikken i Ap er nå stivnet og halvråtten og utgått på dato når det gjelder kaos-EU.
   Ap trenger bare å sjekke datomerkingen og stanken og kaoset.
   SV og Rødt er delvis støttespillere for ekstreme tilhengere av nye kaos-EU og støttespillere for regjeringen og HøyreHøgre med grønn nynning og grønne eventyr og grønne grynt som fungerer som reklame for nye kaos-EU og grønngryntingen der.
   Grønngryntingen er for å dikte opp et grønt EU og for å grønn-sukre norsk deltakelse og underkastelse.
   Rødt og SV bør kutte ut all klima-angst og all grønnvasking og all grønnsukring og grønn propaganda og alt som egentlig er grønn glasur utenpå nye kaos-EU.
   Si klart nei til kabel-lobbyen.
   Avslør hva grønnmumlingen i direktør-eliten gjelder.
   Avslør hva makteliten og penge-eliten vil med grønnvasking og grønne sanger.
   Det er triks og propagandaknep for å få NoregNorge underlagt kaos-EU og for å hindre folkemakt her i landet.
   Grønn-masingen er for å grønn-sukre kaos-EU.

 2. Ap lider av løsningsfobi og styrings-angst og klima-angst og ekstremglobalisme.
  Kaos-EU nå er ikke det samme EF eller EU som folket her i landet sa nei til ved to folkeavstemminger.
  Kaos-EU nå er mer kaos.
  Og Acer er en viktig del av ny-kaoset i kaos-EU.
  Ellers har jeg ytringer og vurderinger og notater på Twitter og på notatblokka eller hjemmesiden.

Kommentarfeltet er lukket.