Den russiske flåten får fotfeste i EU

Foto: Sergii

Russland svarer på utvidelse av vestlige militærbaser. Får tillatelse av Kypros til å bruke landet som base for operasjoner i Middelhavet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Etter oppløsningen av Sovjetunionen har Russland i stadig større grad blitt omringet av vestlige militærbaser i tidligere allierte land. Russland har slik sett blitt mer og mer isolert militært, men nå har tatt et steg i motsatt retning. Fredag ble det kjent at kypriotiske myndigheter har godkjent søknaden fra Russland om å bruke havna i hovedstaden Nicosia som base for russiske marinefartøyer på oppdrag i Middelhavet.

— Vi har revidert vår samarbeidsavtale med Russland og har vedtatt at russiske marinefartøy nå har en rett til å benytte seg av kyrpriotske havner, sa Kypros statsminister, Nicos Anastasiades, på en pressekonferanse fredag.

Resultat av finanskrisen
Avtalen om bruk av kypriotiske havner for russiske skip kommer som et resultat av finanskrisen, og de harde kravene kypriotene har møtt fra EU, for å få landets økonomi på fote igjen. Mange kyprioter mener EU har gjort lite for å hjelpe landet ut av krisen mens russerne, og da spesielt rike ogliarker, har investert store summer for å få landets økonomi på fote igjen.

— Følelsen på Kypros er at EU ikke har gjort noe for å hjelpe landet ut av finanskrisen, mens russiske investorer ikke ga opp landet i løpet av krisa, sier doktor James Kerr-Lindsay ved London School of Economics til Daily Mail.

Bare for ‘humanitært bruk’
Tillatelsen fra kypriotiske myndigheter har vært med på å skremme mange vestlige militæreksperter, den kypriotiske er dog klar på at det ikke er snakk om å stasjonere russiske tropper i EU-landet Kypros.

— Det vil ikke bli stasjonert russiske tropper på kypriotisk territorium. Bruken av havnene vil bare bli godkjent i forbindelse med ‘humanitære operasjoner’, understreker Anastasiadis.

Det er dog noe uklart hva som menes med ‘humanitære operasjoner’. Russerne selv hevder at havnene kan brukes i operasjoner for å evakuere russiske borgere fra nærliggende områder. Hvilke land det her er snakk om er ikke foreløpig ikke kjent.

NATO er bekymret
Tidspunktet for inngåelsen av avtalen, midt under den pågående konflikten i Ukraina, har fått mange vestlige eksperter til å reagere. De frykter at dette er et forsøk fra Vladimir Putin på å utvide det russiske territoriet.

— Dette kan sammenlignes med hva Putin forsøker å gjøre i Ukraina og dette er del av hans intensjon om å øke Russlands innflytelse i områder hvor man historisk har stått sterkt, uttaler den pensjonerte amerikanske topp-generalen, Chuck Wald, til Newsweek.

Han mener Russland nå forsøker å framheve situasjonen i Ukraina som en humanitær krise for å få tilgang til kypriotiske havner.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Den russiske flåten får fotfeste i EU

  1. AvatarRagnvald Bringe // 2015-05-08 kl 21:33 //

    Nicosia er ikke en havneby. Russland kommer nok til å benytte Limassol eller Larnaka sine havner.

Kommentarfeltet er lukket.