Ja til folkeavstemning om EØS

Statsminister Erna Solberg i hyggelig passiar med EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker. Foto: Statministerens kontor

Friheten EØS gir tilhører de økonomiske elitene. Avtalen har gjort Norge mindre selvstendig og satt folkestyret til side. Derfor krever Rødt folkeavstemning om EØS-avtalen.

Jeanette Syversen
About Jeanette Syversen (2 Articles)
Jeanette Syversen er førstekandidat til Stortinget for Rødt Hordaland.

Alle de politiske partiene hevder å forsvare interessene til folk som bor i Norge. Likevel er de fleste tilhengere av EØS-avtalen, inkludert Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet.

Denne avtalen ble innført uten at befolkningen ble spurt, og har gjort Norge til et mindre selvstendig land. EØS-avtalen innebærer at EU-regler har forrang over norsk lov og at norske folkevalgte må gjøre som Brussel sier. I tillegg øker avtalen multinasjonale selskapers makt og innflytelse i Norge, blant annet velferdsprofitører. Det er en avtale som setter vesentlige deler av norsk folkestyre til side, og dermed skaper avmaktsfølelse og politikerforakt.

EØS-avtalen har også gjort Norge til et mer urettferdig land.

LES OGSÅ: EØS: Kunsten å selge et land

EØS’ frihet er elitenes frihet
Den legger opp til en frihet på den økonomiske elitens premisser, med fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft. I praksis betyr dette å ødelegge det arbeidslivet som det har tatt norsk fagbevegelse mer enn hundre år å kjempe seg frem til. Mer midlertidighet, mer arbeidsledighet, dumping av lønninger og pensjoner, og konkurranseutsetting av tjenester slik at private selskaper kan få sugerør i statskassen. EU, som vi stemte nei til i 1972 og 1994, griper direkte inn i jus, personvern, helsepolitikk, og ikke minst, arbeidsliv.

Med hensyn til sistnevnte, er det dokumentert i en ny bok at mafialiknende tilstander er i ferd med å ta kvelertak på malerbransjen, hvor kriminelle nettverk har utført jobber i regjeringskvartalet, skattedirektoratet, forsvarsdepartementet, og til og med i politiets egne lokaler (NRK, 10. august 2017).

LES OGSÅ: EØS: 25 års forvitring av demokratiet

Angrep på tariffavtaler
Rødt fikk tidligere i år flertall i Hordaland fylkesting for å kreve tariffavtaler ved innkjøp og oppdrag i fylkeskommunal regi, og fikk til vår overraskelse flertall for dette forslaget (Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Senterpartiet stemte imot). Nå ønsker vi å fremme liknende forslag på Stortinget, for å få inn krav om tariffavtale også ved statlige innkjøp og oppdrag.

Men dette er en hard kamp. Når vi fremmet forslaget i fylkestinget, fikk fylkesadministrasjonen bestilt en juridisk vurdering fra et advokatfirma hvor det står at tariffkravet kan være EØS-stridig. Vi vil stå på kravet om tariff ved offentlige anbud, som vi tror kan gjennomføres innenfor EØS, men også fremme forslag om folkeavstemning om EØS-avtalen, for denne truer med å rive ned så altfor mye av det vi har bygget opp i Norge, over så lang tid.

LES OGSÅ: Det norske sosialdemokratiet — EU og vendingen mot nyliberalismen

FrP, Høyre og Ap unngår EØS som tema
Arbeiderpartiet og Høyre skremmer folk til å støtte EØS-avtalen ved å fremstille den som helt nødvendig for norsk økonomi. Men Norge hadde utstrakt handel med EU gjennom frihandelsavtalen av 1973, og mange andre land i verden har fortsatt masse handel med EU uten å bli pålagt overnasjonal styring. Den gjensidige avhengigheten mellom Norge og EU tilsier dessuten at vi er i en svært god forhandlingsposisjon dersom EØS-avtalen sies opp. Norge har varer (olje, fisk, mineraler og metaller) som ikke er lett for EU å skaffe fra andre land. De to nevnte partiene vet at de er på tynn is, og ønsker helst ikke å diskutere dette spørsmålet for mye i valgkampen.

Fremskrittspartiet er også for EØS-avtalen, i tråd med ønskene til den politiske og økonomiske eliten de representerer. Merk at representanter for FrP ofte ser unnvikende på folk når de blir spurt om EØS-avtalen. Ikke så rart at saken gjør dem nervøse, for partiet prøver jo hardt å fremstå som et parti som forsvarer vanlige folks interesser, og halvparten av dets velgere er mot EØS (Klassekampen, 28. november 2016). Da er det viktig for dem å skjule godt at de faktisk støtter denne avtalen. Går en inn på partiets hjemmeside blir en presentert for tomme ord om «selvråderett», men på siden “FrP fra A til Å” blir ikke EØS engang nevnt.

En meningsmåling gjennomført av Sentio, viser at 47 % av befolkningen ønsker en folkeavstemning om EØS-avtalen. Vi i Rødt har vært mot avtalen siden partiet ble stiftet, og setter kravet om folkeavstemning høyt i valgkampen. På flere målinger nærmer vi oss sperregrensen, noe som kan gi oss åtte representanter på Stortinget. Skal vi klare det, trenger vi også din hjelp.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Comment on Ja til folkeavstemning om EØS

  1. heimevernet // at //

    Er det slik at det er underliggende handelsavtaler som slår inn dersom Norge skulle melde seg ut av EØS?

Comments are closed.