Støre, hvorfor haster det sånn med ACER?

Foto: Pål Laukli/Arbeiderpartiet

Hvorfor har du det så travelt med å gå sammen med regjeringen for å få oss inn i ACER, Støre? Vis at dere er et Arbeiderparti og påfør regjeringen sitt andre store nederlag denne uka.

Camilla Tranås Kristiansen
Om Camilla Tranås Kristiansen (11 artikler)
Camilla Hestvik er Barne -og ungdomsarbeider, student, politisk aktiv i Rødt Vega, styremedlem i Rødt Nordland og feminist.

I den siste uken har det skjedd mye annet enn vanlig politikk. Altså, det har vært politikk, bare ikke den vi vanligvis ser.

Listhaug gikk av sin minister-post tirsdag, etter at Rødt stilte mistillitsforslag mot henne, som et flertall på stortinget stilte seg bak. Det som ikke kommer så godt frem er EUs Energiunion ACER, hva er liksom greia med et ja til det? Kan vi bremse litt?

Det har vært en god del oppmerksomhet om det tidligere, men det har druknet vekk i alt annet nå at det er nesten så en glemmer. For hvem er det som stiller seg bak et ja? Det er fra før Frp, Høyre, MDG, Venstre og nå Arbeiderpartiet. Hvorfor?

Det er så mange av oss som har sagt nei! Vi vil og bli hørt. Vi er mange som har vist vår skepsis til ACER, ikke hele pakken, men bare det vi vet og hva det innebærer, for vi er ikke helt sikker på hva det vil si for framtiden vår. Vi vil ha alle kortene på bordet før vi gå med på noe vi ikke enda vet hele omfanget av. Vi vil ha alt klart, før vi sier ja til noe som kan potensielt skape konsekvenser for vår fremtid. Og det burde være en selvfølge, ikke sant? Det er jo tross alt snakk om det som er vårt arvesølv.

Og da vil jeg ikke snakke med fagspråk eller annet, for jeg tror vi har lest mye av det om hva det er snakk om. Men jeg vil snakke om hvor dårlig det er at vi ikke blir hørt. Jeg synes det er dårlig at dette blir borte i debatter og diskusjoner om retorikk og annet, for det er flere saker vi bryr oss om enn å få Listhaug vekk. Og bare for at en nevner det, betyr ikke at de sakene som har rast media i det siste ikke var viktig. For de var viktig, men ikke viktig alene.

Heldigvis har det ikke vært helt borte for alle, men fokuset har blitt snudd vekk. Og når jeg nå ser at Arbeiderpartiet går inn for å støtte et ja til ACER er vi er dratt vekk. Og det av flere partier.

Vi står nå med blandete følelser av avmakt og kraft. Vi ser den ene seieren i kampen om et anstendig Norge, og mot råtne holdninger og jubler, for dette viser handlekraft. Vi sto imot noe stort og tungt, noe som burde tas vekk før det fikk gro mer. Om det slutter, får vi se. Vi hadde kraft til å si at nå er det nok!

Vi vil ikke bukke under for urimelig politikk. Vi hører det snakkes om klima og kvoter, og det skal nå oss til logikken og den dårlige samvittighet. Vi er grådige og miljøsvin. Vis litt solidaritet! Vi må dele på godene, og strømprisene er enten ikke i fare for å øke, eller bare en egoistisk tanke fra de som ikke har så mye å rutte med. Det er som om en blir egoist bare ved tanken på et større klasseskille, et større økonomisk gap og flere problemer.

Men kan vi sette de samme kravene til EU? Kan vi mobilisere oss igjen og vise den samme kraften mot ACER òg? Hvorfor skal vi ikke kunne be om utsettelse, og ikke skynde oss inn i noe vi ikke er helt trygge på, når grasrota og arbeiderbevegelsen roper imot? Hvorfor kan vi ikke bruke den samme kraften der også?

Jeg har sett en «stå på-vilje» den siste uka, Støre! Den har vært kraftig. Folk har sagt ifra og stilt krav. De har mobilisert og gransket der det trengs å granskes for refleksjon. Det har også skjedd blant folk når det gjelder ACER. Det har vært demonstrasjoner og underskriftkampanjer. Facebook-gruppe med masse medlemmer prøver å få budskapet frem: «Nei til ACER!» Hvorfor gjør ikke du det her? Hvorfor hiver du deg på med de andre partiene, og viser oss andre at du ikke lytter, selv om du mener du gjør det? Vi lyttet til deg.

Det er ikke det at jeg mener du skylder oss noe som «takk for hjelpen», men jeg vil se den samme motstanden til å gå med på noe en ikke vet hele omfanget av. Vi kan ikke bare si at vi går med på noe for at vi er redd konsekvensene av å si nei. Vi må heller være redde for å si ja forhastet, for så å angre det siden.

Vis oss at de siste dagene ikke har vært et engangstilfelle av samarbeid! Det er sånn at når vi ser mobiliseringen går til en del av det politiske spekter, med fulle seil og hardt mot hardt, og samtidig sitter igjen med avmakten i å ikke selv bli hørt. Hør oss, og vis det. Vis at dere er et arbeiderparti! Med arbeidernes bekymring i bakhodet, tatt alvorlig av de som skal være trygg på at de også blir hørt, uten å føle seg solgt. For vi føler ofte at det vi har kjært blir solgt raskt og billig, i den frykt at en skal gå glipp av noe.

To av regjeringspartiene på Island har sagt nei, kanskje det er en pekepinn på at vi ikke er alene om å være skeptisk. Ta deg litt tid til å utsette forslaget, for det vil bli tatt opp i debatten på torsdag, så det er ennå ikke for sent. Det er politikerne som skal være der for folket, ikke omvendt. Så vær der!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Støre, hvorfor haster det sånn med ACER?

 1. Man skal huske på at ACER har bevilget penger til byggingen av NorthConnect kabelen mellom Skottland og Norge. Når Brexit inntreffer så vil ikke Storbritannia og Skottland lenger være medlem av EU og av ACER. Og spørsmålet er om ACER har lov til å bevilge penger til bygging av en kabel som går mellom to land som ikke er medlem av ACER? Mulig at noe av hastverket kan skyldes dette forhold, alstå for å sikre byggingen av NorthConnect kabelen.

  Det kan nå ligge an til at Island sier nei til ACER. Dermed kan ikke ACER bli en del av EØS avtalen, og det vil stoppe norsk medlemskap i ACER. Støre spiller nå et ganske høyt spill hvor eksistensen til hele Arbeiderpartiet settes på spill. Man skulle tro at det ville ha vært mulig for Støre å kunne utsette saken til etter at Island har bestemt seg og til fjerde energimarkedspakke fra EU foreligger. Det kunne ha reddet partiet fra kraftig fall i velgeroppslutning. Men for Støre kan det tenkes at norsk medlemskap i EU er viktigere enn alt annet. Og er ikke Støre egentlig en høyre-mann?

  • Kaos-EU tar seg rett til kaos.
   Det er ikke EU lenger, for nå er det kaos-EU.
   Og da bør norsk politikk tilpasses den nye situasjonen med det nye kaos-EU og at UK stemte nei til kaoset.

  • Her omtales EUs bidrag på rundt 100 millioner norske kroner til bygging av NorthConnect kabelen: https://e24.no/energi/eu-stoette-til-norsk-skotsk-kraftkabel/23933747
   Hvis disse penger uteblir, vil byggingen av kabelen da bli kansellert?

   Hvis Norge skulle bli medlem av TISA-avtalen mens byggingen av denne privateide kabelen foregår, så vil frys og skralle klausulen i TISA-avtalen føre til at private selskaper for all framtid vil ha rett til å bygge og drifte utenlandskabler i Norge. For makteliten kan det derfor haste å få igang bygging av denne private kabel før Norge evt blir medlem av TISA.

 2. Avatarbørre arnold // 2018-03-22 kl 12:45 //

  Om man er for eller imot bør man i det minste forstå hva Acer handler om

  https://www.faktisk.no/artikler/Eq/11-punkter-om-acer-og-eus-tredje-energimarkedspakke

  • Ingen kan vite nøyaktig hva kaos-EU finner på i årene som kommer.
   Derfor bør alle i NoregNorge si klart nei til kaos-EU og klart nei til ACER nå.
   Det er bortkastet å lytte til skravleselgere som vil selge sitt budskap og sin hyllest til kaos-EU slik bruktbilselgere vil selge bruktbiler med skavletaktikk og skravlesalg.
   Nei til å lytte til masing og tåkepreik fra skravleselgere og arrogant maktelite.
   Nei til kuppmakere nå.
   Nei til kuppet nå.
   Respekter folkeviljen og stem nei til kaos-EU.
   ACER er en del av kaos-EU.
   Stem nei.
   NEI.

Kommentarfeltet er lukket.