Etter 22. juli må norsk innvandringsdebatt endres

Et blomsterhav i Oslo etter terrorangrepene. Foto: Wikimedia Commons.

Hva har vi lært av historien? Kan vi tenke oss en varig endring av innvandringsdebatten i Norge etter 22/7? Svaret er dessverre nei.

Yacoub Cissé
Om Yacoub Cissé (1 artikler)
Yacoub Cissé, (f. 1973) er faglitterær forfatter, og har, sammen med Ann Falahat, gitt ut boken Afrikanere i Norge gjennom 400 år. Han har også bidratt med et kapittel i boken Les Africains et leurs descendants en Europe (red. Dieuddonne Gnammankou og Yao Modzinou). Cisse har skrevet for Ny Tid fra 1998, og også bidratt med en rekke artikler i blant annet Mangfoldminner.

I de siste to ukene har flere politikere som Venstres Trine Skei Grande og Høyres Erna Solberg bidratt med gode debattartikler, der de blant annet tar opp islamofobi, rasisme og innvandredebatten i lys av terrortragedien 22 juli. Breiviks angrep var mot Norge. Det var et angrep mot demokratiet, de norske verdiene som toleranse og ikke minst om det mangfoldige Norge. Årets valgkamp blir dessverre en annerdeles valgkamp. Hele nasjonen er fortsatt dypt preget av bombingen og utøya massakren. Kan vi tenke oss en varig endring av innvandringsdebatten i Norge etter dette? Svaret er dessverre nei.

Ingen endring

Det har gått tre uker siden den grusomme hendelsen og vi befinner oss i etterpåklokskapens tid hvor en forsøker å finne ut hvordan dette kunne skje, og hvorfor vi ikke tok signalene? Felles for artiklene til Solberg og Skei Grande er at innvandringsdebatten ikke har lykkes. Solbergs artikkel sammenlikner innvandringdebatten med jødehetsene fra 30-tallet. Det er flott at norske politikkere tar opp disse meget kompliserte temaer, men er disse anmodningene kortsiktige og panikkpregede følelser? Kan vi tenke oss en varig endring av innvandringsdebatten i Norge etter dette? Svaret er dessverre nei. Grande skriver i sin siste del av sin artikkel at hun ikke vil skylde på noen. Det finnes dokumentasjon på nett, i bibliotekene, i bøker som dokumenterer Frp-retorikken. Hatet om innvandrere i Norge kan dokumenteres. Det var klare kommunikasjons strategier fra Frp foran hvert valgkamp. Alle husker de heftige debattene fra perioden 1997 til idag om å fremmedgjøre norske muslimer. Et felles trekk for debattene var at ordbruken var svært negativt ladet. Det er ikke noe galt i seg selv å ha debatter om islam, men ordbruk og holdninger henger ofte sammen. Beskrivende, men skremmende utsagn er «vi kristne er veldig opptatt av barn. La de små barn komme til meg, sa Jesus. Jeg kan ikke skjønne at Mohammed har sagt det samme. I tilfelle … måtte det være: La de små barn komme til meg, slik at jeg kan utnytte dem i min kamp for å islamisere verden» – Det er tross alt slike generaliseringer som skaper frykt. Vi og andre, altså. Jeg har et spørsmål til Frp: Erkjenner partiet Norge som et «flerkulturelt» eller helst mangfoldig samfunn?

Totalt mislykket

Vi må erkjenne at innvandringsdebatten har vært svært negativ i nesten alle år og har har vært totalt mislykket. Vi må være i stand til ta opp utfordringer samtidig som vi ser de positive trekkene ved vårt mangfoldige samfunn. Det er på tide å skrive positivt om hva innvandring har påført Norge. Positive historier gjør noe med oss. Vi må være i stand til å støtte andre gode prosjekter. Det er flott at det settes i gang et prosjekt om et flerkulturelt hus i Oslo, men er det nok? Et bedre samfunn skapes gjennom å inkludere alle. Norge blir ikke de samme igjen etter 22 juli 2011. Det viktigste prosjektet for oss alle er å skaffe arbeid til innvandrere som er i Norge.

 

Denne artikkelen har tidligere vært publisert i VG 18. august 2011. 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.