Etter 22. juli må norsk innvandringsdebatt endres

Et blomsterhav i Oslo etter terrorangrepene. Foto: Wikimedia Commons.

Hva har vi lært av historien? Kan vi tenke oss en varig endring av innvandringsdebatten i Norge etter 22/7? Svaret er dessverre nei.

Yacoub Cissé
Om Yacoub Cissé (1 artikler)
Yacoub Cissé, (f. 1973) er faglitterær forfatter, og har, sammen med Ann Falahat, gitt ut boken Afrikanere i Norge gjennom 400 år. Han har også bidratt med et kapittel i boken Les Africains et leurs descendants en Europe (red. Dieuddonne Gnammankou og Yao Modzinou). Cisse har skrevet for Ny Tid fra 1998, og også bidratt med en rekke artikler i blant annet Mangfoldminner.

I de siste to ukene har flere politikere som Venstres Trine Skei Grande og Høyres Erna Solberg bidratt med gode debattartikler, der de blant annet tar opp islamofobi, rasisme og innvandredebatten i lys av terrortragedien 22 juli. Breiviks angrep var mot Norge. Det var et angrep mot demokratiet, de norske verdiene som toleranse og ikke minst om det mangfoldige Norge. Årets valgkamp blir dessverre en annerdeles valgkamp. Hele nasjonen er fortsatt dypt preget av bombingen og utøya massakren. Kan vi tenke oss en varig endring av innvandringsdebatten i Norge etter dette? Svaret er dessverre nei.

Ingen endring

Det har gått tre uker siden den grusomme hendelsen og vi befinner oss i etterpåklokskapens tid hvor en forsøker å finne ut hvordan dette kunne skje, og hvorfor vi ikke tok signalene? Felles for artiklene til Solberg og Skei Grande er at innvandringsdebatten ikke har lykkes. Solbergs artikkel sammenlikner innvandringdebatten med jødehetsene fra 30-tallet. Det er flott at norske politikkere tar opp disse meget kompliserte temaer, men er disse anmodningene kortsiktige og panikkpregede følelser? Kan vi tenke oss en varig endring av innvandringsdebatten i Norge etter dette? Svaret er dessverre nei. Grande skriver i sin siste del av sin artikkel at hun ikke vil skylde på noen. Det finnes dokumentasjon på nett, i bibliotekene, i bøker som dokumenterer Frp-retorikken. Hatet om innvandrere i Norge kan dokumenteres. Det var klare kommunikasjons strategier fra Frp foran hvert valgkamp. Alle husker de heftige debattene fra perioden 1997 til idag om å fremmedgjøre norske muslimer. Et felles trekk for debattene var at ordbruken var svært negativt ladet. Det er ikke noe galt i seg selv å ha debatter om islam, men ordbruk og holdninger henger ofte sammen. Beskrivende, men skremmende utsagn er «vi kristne er veldig opptatt av barn. La de små barn komme til meg, sa Jesus. Jeg kan ikke skjønne at Mohammed har sagt det samme. I tilfelle … måtte det være: La de små barn komme til meg, slik at jeg kan utnytte dem i min kamp for å islamisere verden» – Det er tross alt slike generaliseringer som skaper frykt. Vi og andre, altså. Jeg har et spørsmål til Frp: Erkjenner partiet Norge som et «flerkulturelt» eller helst mangfoldig samfunn?

Totalt mislykket

Vi må erkjenne at innvandringsdebatten har vært svært negativ i nesten alle år og har har vært totalt mislykket. Vi må være i stand til ta opp utfordringer samtidig som vi ser de positive trekkene ved vårt mangfoldige samfunn. Det er på tide å skrive positivt om hva innvandring har påført Norge. Positive historier gjør noe med oss. Vi må være i stand til å støtte andre gode prosjekter. Det er flott at det settes i gang et prosjekt om et flerkulturelt hus i Oslo, men er det nok? Et bedre samfunn skapes gjennom å inkludere alle. Norge blir ikke de samme igjen etter 22 juli 2011. Det viktigste prosjektet for oss alle er å skaffe arbeid til innvandrere som er i Norge.

 

Denne artikkelen har tidligere vært publisert i VG 18. august 2011. 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Etter 22. juli må norsk innvandringsdebatt endres

 1. AvatarJallaman // 2018-03-23 kl 17:22 //

  Jeg er enig med forfatter at innvandringsdebatten har vært totalt mislykket. Har må alle parter ta sin del av ansvaret. Det siste vi trenger er folk som det ikke går an å diskutere saklig med. Eivind Trædal sin oppførsel på Dagsnytt 18 på mandag er skrekkeksempelet:

  https://radio.nrk.no/serie/dagsnytt-atten/NMAG03005518/19-03-2018

  Så skriver forfatter: «Det er på tide å skrive positivt om hva innvandring har påført Norge».
  Jeg er uenig!. Det er på tide å legge frem alle positive og negative aspekter ved innvandring, på en saklig og faktabasert måte. Målet skal ikke være å «hjernevaske» folk men å få til en saklig diskusjon.

  List opp alle positive forhold knyttet til innvandring:
  – flere kebabsjapper
  – innvandrerbutikker som har åpent på søndager som selger billige grønnsaker
  – vi nordmenn får god samvittighet når vi tar imot fattige fra den tredje verden
  – etc

  List opp alle negative ting med innvandring:
  – økt konfliktnivå, ettersom flerkulturelle samfunn sjelden fungerer
  – mindre penger til å hjelpe flyktninger i nærområder
  – press på velferdsstaten, økt behov for å sette opp skattene
  – økt kriminalitet, da store grupper som det ikke er mulig å integrere faller utenfor og må livnære seg på andre måter
  – press på lønningene (for kapitalister er dette en positiv side, men ikke for arbeidere i lavtlønnede yrker)
  – etc etc

  Ved å fokusere på fakta, ikke følelser, får vi en mer rasjonell debatt. Det er det vel ingen fornuftige personer som kan være uenig i?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-23 kl 20:30 //

   Høyresida bomber og truer med å drepe folk. Eivind Trædal hevet stemmen.

  • Avatarlovåundre // 2018-03-25 kl 20:50 //

   Enig med deg her.
   Vi har vel egentlig ikke hatt noen ordentlig stor offentlig debatt om vi skal ha fremmedkulturell innvandring eller ikke.
   Jeg husker vi hadde stor offentlig debatt om vi skulle inn i EF eller ikke på 70 tallet, men når ble det debattert på stortinget om vi skal gjøre Norge multikulturelt eller ikke?
   Det har stort sett vært slik at høyresida lister opp hva dem ikke liker med fremmedkulturell innvandring og hvorfor dem vil begrense denne innvandringen, og så lister venstresida opp hva dem ikke liker med høyresida, folka der, og deres retorikk.
   Jeg savner at venstresida heller lister opp hva dem synes er så positivt med flere muslimer, afrikanere, hijaber, moskeer, segregering og parallelle kulturer,…om dem synes dette er positivt da.
   Jeg savner at venstresida heller sier hva som er så positivt med islamisering av Norge, når dem demonstrerer mot SIAN som jo er mot islamisering av Norge, istedenfor å bare rope «Ingen rasister i våre gater».

 2. AvatarJan Johanssen // 2018-03-24 kl 14:34 //

  Ap og Støre synes å mene at Ap og AUF er vaksinerte mot å bli kritisert for manglende vilje til å stå opp mot antidemokratiske krefter i vårt samfunn, fordi de har vært utsatt for terrorangrep.

  Det må være helt klart at angrepet som ABB gjennomførte, ble gjennomført mot det norske samfunnet og ikke begrenset til AP og AUF.

  Det er en menneskerett for ethvert politisk parti å ha sine meninger om hvilke tiltak som bør iverksettes for å ivareta sikkerheten til folk og territorium. Og i en slik situasjon bør Ap holde seg for gode til å trekke 22 juli kortet og med det påberope seg retten til ikke å bli kritisert.

  En del i dette landet mener tydeligvis at det kun eksistere terrortrussel fra hvite, sinte menn som har politisk tilhørighet langt ute på høyresiden. Vel, Ap sympatisører og andre sosialister har av en eller annen grunn fått det for seg at FRP kan sammenlignes med Nazipartiet i Tyskland. Jeg skjønner at flere av dem blir ledet av en tåkefyrste, men jeg var ikke klar over at tåken var så grauttett.

  De siste årene er terroren utført i Europa gjennomført av islamister. Denne trusselen fra radikaliserte muslimer er overhengende og er også tilstede i det norske samfunnet.

  Nå er det en del som tydeligvis tror at Islam forekommer i en annen form i Norge enn ellers i verden. Feil. Islam er Islam enten det praktiseres i Pakistan, Midtøsten eller Norge. Og radikaliserte islamister er like farlige om de har pakistansk pass eller om de har klart å få seg et norsk pass. Og om det ikke skulle være terrorceller på norsk jord i dag, så er vi del av Schengen. Slikmsett kan terrorister med opphold i Belgia, Frankrike eller Tyskland bevege seg til Norge i løpet av timer. Vi er ikke trygge for den trusselen som de siste årene har materialisert seg i Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike og UK.

  Det er derfor merkelig når Ap trekker 22. juli korter når Norge sin justisminister blir konkret og hevder at dersom man ikke støtter tiltak for å hindre fremmedkrigere tar opphold i Norge , faktisk setter sikkerheten til fremmedkrigere foran sikkerheten til nordmenn.

  Ap viser med all tydelighet at de ikke ønsker at mistanken om terrortrussel skal klistres til muslimer. Men det samme partier har ingen problemer med å klistre ABB til FrP, selv om han kun var medlem i FRPU lenge før fyren ble radikalisert. Dette er beskyldninger Frp skal stilletiende godta.

  I dag har vi vært vitne til hvordan fremtredende SV politikere ikke går av veien for å stigmatisere vanlig nordmenn som nazister og rasister! Det gjør de uten at Lysebakken eller andre høytstående SVere går ut og tar til motmæle. Hvordan er det mulig at Lysebakken lar sine medlemmer synke ned på et så ultralavt nivå og hvordan vil Lysebakken stå på stand og forsvare sine partimedlemmers uvørne oppførsel ved neste valg? For bær du sikre, når Lyebakken kommer til Bergen skal jeg konfrontere ham med hans unnfallenhet når vanlige folk blir hengt ut som nazister og rasister.

  Sosialistene har den siste uken vist seg fra sin verste side. Og det kun få uker etter at de samme sosialistene, som promoterer seg som kvinnesaksforkjemepere, var skuffet over at en person som bekjenner seg til ideologien Islam, ikke stilte opp på et 8 mars arrangement i Bergen. Hallo, en person som støtter en ideologi som verken støtter kvinnefrigjøring eller homofili, som undertrykker kvinner og som ikke godtar ytringsfrihet og demokrati! Dette er sannheten om sosialistene.

Kommentarfeltet er lukket.