Arbeidere får sparken, men Petter Stordalens inntekt sikres

Foto: Kjetil Ree under lisens (CC BY 3.0)

Petter Stordalen har de siste tre årene tatt ut 285 millioner fra sitt hotellkonsern, mens de lavtlønte han ansetter fikk 15 øre per time i lønntillegg i fjor. Nå skal Stordalen spare penger og mange av dem får sparken.

Jørund Hassel
About Jørund Hassel (59 Articles)
Jørund Hassel er pensjonist og har tidligere jobbet i NSB. Han har hatt ulike tillitsverv i Norsk Jernbaneforbund og som distriktssekretær i LO Stat.

Slik snakker de som har fått store skatte- og avgiftslettelser av statsminister Erna Solberg (H) og tidligere finansminister Siv Jensen (Frp), og dermed et dønn urettferdig skattesystem – og et system med alle mulige tiltak for skatteplanlegging, skatteunndragelser skatteflukt osv:

“På grunn av sterkt reduserte reiser og færre gjennomførte større arrangementer, tar Nordic Choice Hotels nå tiltak for å sikre jobbene på lang sikt”, heter det i en melding fra Petter Stordalens kjede lørdag. Det handler selvsagt da om nedbemanning.

LES OGSÅ av Jørund Hassel: Klappjakten på de som sitter nederst ved bordet

Var det den samme retorikken som gjaldt da vi kunne lese dette i fjor høst? «De siste tre årene har han tatt ut 285 millioner i utbytte fra konsernet. Likevel fikk de ansatte i Choice-kjeden et lønnstillegg på skarve 15 øre i årets lokale forhandlinger. Ifølge konsernet var det ikke penger igjen, til tross for at driftsresultatet har ligget på mellom 450 og 700 millioner kroner de siste tre åra».

15 øre i lønnstillegg per time – som arbeidstakerne hos Petter Stordalen fikk – tilsvarer 277,50 kroner i lønnsøkning per år, og det etter at tidligere finansminister Siv Jensen (Frp) har pålagt arbeidstakere å betale skatt på tips.

I 2019 fikk øvrige arbeidere i snitt kr 2,50 i generelt tillegg – og ytterligere kr 2.- for de som tjenester i snitt 90% under mndre av gjennomsnittet til industriarbeideren. De fleste av arbeidstakerne i Petter Stordalens hoteller tjener mindre enn gjennomsnittlig industriarbeider, og antas da å ha blitt snytt for (kr 2.50 + 2 kr = kr 4.50 – kr 0.15) kr 4,35 per time. Det utgjør kr 8.047,50 pr år.

Petter Stordalen har ansatt rundt 13.000 personer i sine hoteller. 13.000 X 8.047,50 kr = 104.611.000 kr – har Petter Stordalen unnlatt å utbetale i lønn på et år til sine ansatte, som han da har puttet i egen lomme.

LES OGSÅ: Hva vil skje med de rike når revolusjonen kommer?

Ifølge EU-tilhengerne statsminister Erna Solberg, tidligere finansminister Siv Jensen (FrP), og dessverre Arbeiderpartiets leder – Jonas Gahr Støre – er det «små forskjeller mellom folk i Norge». Petter Stordalen er en av de som representerer «små forskjeller».

Og Petter Stordalen sørger selvsagt for å ikke «tape» i nedgangstider — det er det bare arbeiderklassen som gjør. Da permitterer han, samtidig som at han er storforbrukere av arbeidsledige – som NAV betaler lønnen for – når de er på arbeidstrening i regi av NAV.

Heldigvis finnes nok av andre hoteller å benytte – enn hotellene til Petter Stordalen!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned