Bernie Sanders: Vi går mot et oligarki i verden og i USA og det truer verdensfreden

Stillbilde fra Westminster Colleges opptak.

- Vårt mål er ikke å dominere verden, sa den populære demokraten. Han ga Saudi-Arabia en kald skulder og sa at de ikke var en alliert av USA.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Denne planeten vil ikke være trygg og fredelig når så få har så mye og så mange har så lite, sa Bernie Sanders foran publikum ved universitetet Westminster College.

Utdanningsinstitusjonen hadde invitert senatoren til å holde den årlige utenriksinnledninga. I nesten en time fortalte mannen som stilte til valg for å bli Demokratenes kandidat i det amerikanske presidentvalget i fjor, om sine visjoner for USAs utenrikspolitikk. Han vektla demokrati, mindre sosiale forskjeller, internasjonalt samarbeid og en politikk som ikke skal drives av kapitalinteresser.

LES OGSÅ: Historisk misnøye mot Donald Trump — Bernie Sanders er USAs mest populære politiker

Går mot et oligarki
— Dag ut og dag inn går vi mot en oligarkisk samfunnsform, hvor et lite antall usedvanlig mektige og rike særinteresser utøver enorm innflytelse over det økonomiske og politiske livet i dette landet og hele verden, slo politikeren som fylte 76 år tidligere denne måneden, fast.

Dette lille antallet mektige og rike representerer ifølge Sanders finanssektoren, oljesektoren i tillegg til våpenindustrien og militærvesenet, det såkalte militær-industrielle komplekset, som president Dwight D. Eisenhower advarte mot før han gikk av som president i 1961.

— Så når vi snakker om utenrikspolitikk og vår tro på demokratiet, må vi sette gjenopplivingen av det amerikanske demokratiet på toppen av lista vår over bekymringer, for å forsikre oss om at myndighetenes avgjørelser reflekterer interessene til majoriteten av befolkninga og ikke bare noen få. uansett om de få er Wall Street, det militær-industrielle kompleks eller petroleumsindustrien. Vi kan ikke med overbevisning promotere demokrati utenlands dersom vi ikke praktiserer det med vigør her hjemme.

LES OGSÅ: Epost-lekkasjer viser at Det demokratiske partiet motarbeidet Bernie Sanders

Ut mot Saudi-Arabia og et aggressivt USA
— Anser jeg dem [Saudi-Arabia] som en alliert? Jeg anser dem for å være et udemokratisk land som har støttet terrorisme rundtom i verden, så jeg kan ikke… Nei, de er ikke en alliert av USA, sier han til The Intercept.

I samme intervju peker han også på den religiøse fanatismen som driver det wahabittiske regimet og deres finansiering av ekstremistiske moskeer og religiøse skoler rundtom i verden, som problematisk.

— Målet for USA er ikke å dominere verden. Vårt mål burde være å skape et globalt samarbeid basert på likeverd.

Han avslutter intervjuet med å å utdype utsagnet.

— Vi kan ikke fortsette å bruke militæret som et middel for å adressere utenrikspolitiske saker. Vi må være radikale og sterke på en måte som man aldri har sett før, og tvinge gjennom debatt og diskusjon om årsakene til internasjonale konflikter.

Se hele talen til Bernie Sanders under:

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Bernie Sanders: Vi går mot et oligarki i verden og i USA og det truer verdensfreden

 1. AvatarJohan Nygaard // 2017-10-02 kl 00:33 //

  Tom Hall kommenterer Sanders foredrag på World Socialist Web Site:
  http://www.wsws.org/en/articles/2017/09/26/sand-s26.html

  TerjeM har oversatt Tom Halls artikkel og lagt den ut på sin blog, Midt i Fleisen:
  https://midtifleisen.wordpress.com/2017/09/27/bernie-sanders-erklaerer-sin-lojalitet-til-amerikansk-imperialisme/

 2. Jeg støttet Bernie i valgkampen og stiller meg 100% bak hans vurderinger omkring oligarkiet og trusselen mot demokratiet.

  Spørsmålet blir da:

  – Hvordan i himmelens navn kunne han da finne på å stille seg lydig bak Hillary Clinton, garantisten for at nettopp oligarkiet vinner ytterligere terreng på bekostning av demokratiet og 90% av folket.

  Hadde Bernie stilt som uavhengig kandidat i et treveis-race mot Clinton og Trump, så hadde ha vunnet lett. Han ville ha vunnet store deler av grunnfjellet fra begge to. Bernie er fortsatt den suverent mest populære politikeren i USA, mens Trump og Clinton konkurrerer om å være tidenes mest upopulære.

  Det er umulig å forstå hvorfor han handlet som han gjorde og det svekker hans troverdighet, dessverre.

Kommentarfeltet er lukket.