Trumps rikets tilstand-tale: Mer atomvåpen, flere fanger til Guantánamo og nasjonalisme

Donald Trump under hans rikets tilstand-tale. Foto. Stillbilde C-Span.

Presidenten skrøyt over at aksjeverdiene til landets rikeste hadde steget. Som publikum på et sportsarrangement ropte de republikanske kongressmedlemmene "USA, USA, USA".

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Donald Trump i går sin første tale om rikets tilstand — state of the union adress. Etter et drøyt år i presidentstolen i USA så presidenten først og fremst på talen som en anledning til å skryte over egen innsats.

Den amerikanske økonomien opplever gode tider og kun 4,1 prosent er registrert arbeidsløse, men lønninsveksten for arbeidere uteblir. Trump så ut til å ta æra for veksten på tross av at hans økonomiske tiltak som skattereformen og de proteksjonistiske tiltakene med toll på solcellepaneler og vaskemaskiner er alt for ferske til å ha gitt noen effekt.

LES OGSÅ: Trumps nye helseminister er tidligere lobbyist og direktør for legemiddelindustrien

Urbefolkning som villmark og frihetshungrige slaveeiere
Store deler av den drøyt én time og ett kvarter lange talen blei brukt på å fortelle historier om heltemod av folk som hadde blitt invitert til å bivåne det hele. En hadde adoptert et barn hvis mor hadde narkotikaproblemer, en annen reddet folk ut av en brann, en tredje blitt skutt og overlevd. Disse blei brukt for å male opp et bilde av den heltemodige og sterke amerikaneren — i kontrast med bildet av et dekadent land preget av vold, narkotika og vanstyre — som skal hjelpe til å gjøre USA storslagent på ny, «make America great again».

For å vise grusomhetene til Trumps store fiender, Kim Jong Un og innvandring, hadde tre familier blitt invitert. To av disse hadde fått sine barn drept av en amerikansk gatebande, MS13; den andre var foreldrene til Otto Warmbier, som blei fengslet i Nord-Korea og døde like etter han kom hjem til USA.

Da presidenten fortalte om tilblivelsen av USA var historien at «et utrolig folk» med en hunger etter frihet «mellom et kolossalt hav og en svært villmark» som  hadde «en revolusjonerende idé: at de kunne styre over seg selv». Flere mishagsytringer har kommet i etterkant av dette siden mange mener presidenten har kalt USAs urbefolkning, som blei utsatt for et folkemord på den tida, for en del av villmarka. Friheten som Trump omtalte var heller ikke forunt de mange slavene som hadde blitt bortført fra Afrika eller var etterkommere av disse og dermed født inn i fangenskap. både før etter og under tilblivelsen av det som nå er verdens eneste supermakt.

LES OGSÅ: Erna Solberg til Washington — for å logre på Donald Trumps fang

Atomvåpen og Guátanamo
Utenrikspolitisk lovet Donald Trump at enda mer penger skulle brukes på atomvåpen og han fortalte at han hadde beordret å ikke stenge den beryktede fangeleiren som ligger på okkupert jord på Guantánamo sørøst på Cuba. USA har holdt folk der under tortur og grufulle forhold i over 16 år uten lov og dom. Også dette understrekte Trump, at de han kalte terrorister, «ikke bare er kriminelle. De er utenomrettslige stridende.» Det er under den definisjonen USA har tillatt seg å ikke gi en rekke fanger noen rettigheter.

Under Donald Trump har allerede militærbudsjettet blitt kraftig økt og USA skal etter planen bruke 10.000 milliarder kroner på å «modernisere» atomvåpnene over de neste 30 årene. Det er før Trump har bestilt flere slik har gjentatte ganger har understrekt viktigheten av å gjøre. Samtidig fortalte den republikanske lederen at Nord-Korea utgjør en stor fare for USA, på tross av at relasjonene med nærmeste nabo, USA-allierte Sør-Korea, nylig har blitt bedre. Trump ba også om at atomavtalen med Iran, som skal sikre at Iran ikke utvikler atomvåpen, skal skrotes.

LES OGSÅ: Theresa May ville ikke nølt med å drepe hundretusenvis med atomvåpen

Etter å ha sendt guds velsignelse over «Amerika» lød ropene «USA, USA, USA» fra de frammøtte republikanske kongressmedlemmen. Flere ganger blei også talen til Trump avbrutt av disse ropene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Trumps rikets tilstand-tale: Mer atomvåpen, flere fanger til Guantánamo og nasjonalisme

  1. Området Guantánamo bør leveres tilbake til Cuba.

Kommentarfeltet er lukket.