Tiltalt for varsel om krigsforbrytelser

Daniel Everett Hale er tiltalt for å ha delt opplysninger som bidrot il avsløringer rundt USAs dronedrapsprogram i flere land.

Terje Alnes
Om Terje Alnes (31 artikler)
Terje Alnes er medlem av Rødt og skriver om politikk og kultur på Spartakus.no.

Daniel Everett Hale, tidligere ansatt i National Security Agency (NSA), er tiltalt etter spionasjeloven for å ha lekket informasjon om amerikanske krigsforbrytelser.

Den tidligere etterretningsoffiseren Daniel Everett Hale (31) ble arrestert i Nashville 9. mai. Han er anklaget for flere brudd på spionasjeloven. Tiltalen er veldig lik den Chelsea Manning fikk, da hun lekket opplysninger til WikiLeaks om amerikanske krigsforbrytelser i Afghanistan og Irak. Hale risikerer opptil 50 år i fengsel.

I oktober 2015 publiserte The Intercept en artikkelserie på åtte deler, kalt «The Drone Papers», basert på en anonym kilde. The Intercept selv nekter naturlig nok å kommentere saker knyttet til identiteten til anonyme kilder. Nå mener amerikanske myndigheter at kilden var Daniel Everett Hale.

Som etterretningsanalytiker var Hale i Afghanistan fra 2011 til 2013. På Bagram Airbase deltok Hale i identifiseringen av drapsmål. Han var sikkerhetsklarert for topphemmelig informasjon. Tilbake i USA i 2013 begynte Hale å uttalt seg offentlig mot den nasjonale etterretningsstaten og dronekrigene ført av både Obama- og Trump-administrasjonen. Han talte på konferansen Drone Summit i Washington, DC i november 2013 og deltok i protester utenfor Det Hvite Hus i 2014.

LES OGSÅ: Fengslingen av Assange, et angrep på ytringsfrihet og journalistikk

To dronedrapsprogram
Avsløringene i The Intercept viste at USA styrte to dronedrapsprogram, ett av Pentagon og ett av CIA – under påskudd av å føre «krig mot terror». Utpekte personer i Pakistan, Afghanistan, Jemen, Somalia og Irak ble forsøkt drept i målrettede droneangrep.

Den endelige drapsordren ble signert av president – og fredsprisvinner – Barack Obama selv. Innenfor en frist på to måneder ble det amerikanske militæret autorisert til å gjennomføre drapet. Blant detaljene som ble avslørt i de lekkede dokumentene er at 90 % av menneskene drept i de kriminelle droneangrepene ikke var de utpekte personene. Stort sett var det altså uskyldige sivile som ble drept.

Et angrep på pressefriheten
«Alle som bryr seg om pressefrihet bør avvise regjeringens opprørende angrep på varslere, noe som økte dramatisk under president Barack Obama, og har eskalert videre under Donald Trump. Angrepene rettes mot de som jobber hardest for å holde regjeringen ansvarlig for maktmisbruk og for å beskytte vårt demokrati«, sier James Risen, direktør for Press Freedom Defense Fund, som mener tiltalen er misbruk av spionasjeloven.

Kilder:
«USA tiltaler varsler som avslørte Obamas dronedrapsprogram», wsws.org 13.05.19, «The Drone Papers», theintercept.com 15.10.15, «Statement on the Indictment of Alleged Drone Strike Whistleblower», Press Freedom Defence Fund 09.05.19

Teksten ble først publisert på spartakus.no.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned