Kurdisk politisk aktivist sendes til Iran med fare for livet

Nasim Alimoradi på jobb som kameramann.

Etter ni år i Norge vil UNE sende den kurdiske aktivisten og kameramannen Nasim Alimoradi ut av Norge og til Iran. Der venter forfølgelse og livsfare grunnet han politiske arbeid og religiøse bakgrunn.

Sannar Araszadeh
Om Sannar Araszadeh (8 artikler)
Sannar Araszadeh er fra Øst Kurdistan og er forfatter av boka "Den mørke solen over de trange smugene".

Norge har nektet å innvilge beskyttelse til en kurdisk politisk aktivist og kameramann, og vil returnere vedkommende tilbake til Iran, melder flere kurdiske nettsteder.

Nasim Alimoradi er 37 år gammel og han er opprinnelig fra Øst-Kurdistan (Rojhelat) i byen Sarpole Zahab, og han har jobbet som kameramann for TV og produsert fotoreportasjer. Han har bodd i Norge i ni år og har ikke fast bosted. Etter at han ble forfulgt av den Islamske republikken Iran, ble han tvunget til å forlate hjemlandet sitt høsten 2007 og søkte asyl i Norge.

Opposisjonell kurder, religiøs minoritet

Nasim Alimoradi i aksjon bak kameraet.

Alimoradi forteller at grunnen for at han forlot hjemlandet sitt, var at han hadde samarbeidet og sympatiserte med det demokratiske partiet i iranske Kurdistan PDKI. I tillegg tilhører han en trosretning som heter Yarsan. Troen på reinkarnasjon og de tre moralske normer; det gode råd, den gode tale og den gode gjerning utgjør hoved kjernen i religionen. Yarsan er forbudt i Iran og troens følgere får store problemer av den islamske republikken Iran. I 2007 jobbet han i Norge for Tishk TV og samtidig har han jobbet i flere frivillige norske organisasjoner som for eksempel Kirkens Bymisjon og Røde kors.

I samsvar med bakgrunnen og kunnskapen som Nasim hadde om PDKI, ble han medlem av partiet i Norge. Nasim Alimoradi har kallenavnet «Naser Javanmiri», og har lagt flere videoklipp, og skrevet noen artikler om menneskenes vanskelige liv i Kurdistan. Samtidig har han deltatt på flere programmer fra «PDKI» mot den islamske republikken Iran.

Han kjemper for frihet og demokrati, hans innsats er for å oppnå menneskerettigheter for alle.

Andre har blitt drept
I 2008 avslo det norske Utlendingsdirektoratet hans søknad om asyl. Fra 2008 til nå har Nasim Alimoradi protestert flere ganger mot dette avslaget. I 2014 forlot Nasim Norge fordi det i vedtakbrevet som han fikk fra Utlendingsnemnda (UNE) står at han ikke har rett til å oppholde seg i Norge, og at han er pliktig til å reise fra Norge. Derfor reiste han til Danmark, men i oktober 2015 ble han sendt tilbake til Norge av dansk politi. Det siste svaret som han har fått fra UDI sier at han må forlate Norge straks.

De som er medlem i kurdiske politiske partier får strenge straffer eller dødstraff av Iran, dersom de blir sendt tilbake til Iran. Livet til flere av østkurdiske aktivistene er i fare på grunn av den islamske republikken Iran. For eksempel ble Soran Shafehi, som var medlem av det demokratiske partiet i iranske Kurdistan, drept i den Sørkurdistans byen Hewlêr den 8.mai 2017.

Han ble drept på restauranten som han jobbet på. Soran Shafehi var en politisk aktiv og han jobbet tidligere i Tishk TV. 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Kurdisk politisk aktivist sendes til Iran med fare for livet

  1. Nasim Alimoradi: Eg trudde asyl-ordninga var til for slike som denne mannen. Så feil kan ein ta. Kven er det i grunnen ordninga er til for ?

Kommentarfeltet er lukket.