Åpent brev om flyktningkatastrofen

De europeiske landene må ta ansvar for sine bidrag til ødeleggelsen av liv og livsgrunnlag i Afrika og Midtøsten, erklærer 160 forskere, ansatte og alumni ved European University Instiute i Firenze.

Undertegnede forskere, ansatte og alumni ved European University Institute i Firenze ønsker med dette å uttrykke vårt raseri over dødsfallene til tusenvis av mennesker på reise til Europa. Vi ber Den europeiske union og medlemslandene om å handle umiddelbart i denne humanitære katastrofen, samtidig som vi også anerkjenner behovet for forandring i den langsiktige vestlige politikken i Midtøsten og Afrika, som er årsaken til den nåværende krisen. Med dette slutter vi oss til den bølgen av folkelig solidaritet som nå skyller over Europa, og ber EU-landene om å ta raske og bestemte grep for å takle krisen.

Omfanget av den pågående folkeforflytningen er sjokkerende i seg selv – rundt fire millioner av menneskene på flukt er syrere, brorparten har flyktet til nabolandene. De som prøver å nå Europa landeveien via Tyrkia og fra den nordafrikanske kysten, flykter ofte fra voldelig konflikt og konsekvensene av krig: fattigdom, borgerkrig, nød, despotiske styresmakter. Utenriks- og immigrasjonpolitikken i Den europeiske union har drevet tusenvis til å søke alternative og farlige veier for å nå inn i Europa. Bildet av overfylte, synkende båter og druknede mennesker som skylles opp langs Europas kyst er uatskillelig fra det umenneskelige politiske og juridiske rammeverket som hindrer dem i å bli reddet og integrert i EU-landene.

Europa kan ikke forstås isolert fra forholdet til resten av verden. Det er klart at fri ferdsel innenfor Schengen-området medfører strengere kontroll ved Europas ytre grenser. For oss som nyter godt av et liberalt, demokratisk og grenseløst Europa er det maktpåliggende at vi anerkjenner at dette ikke er mulig uten et annet, lukket, militarisert og voldelig Fort Europa. Mens det globale Sør er tvunget til å akseptere at grenser flyttes for vestlig kapital, møter de samtidig grenser for mennesker. Vi er imot utenrikspolitikken til vestlige regjeringer, som, på kort sikt har ført til forflytning av millioner av mennesker i Midtøsten og Afrika, og som på lang sikt har skapt politisk ustabilitet og økonomisk underutviklig. Den første responsen på den nåværende situasjonen for hundretusener av flyktninger har på det beste vært utilstrekkelig, på det verste katastrofal. Samtidig har europeiske regjeringer økt panikkstemningen og fremmedfiendtlige taktikker som utelukker enhver ny tilnærming til migrasjon basert på menneskelig verdighet heller enn økonomisk utnytting.

Til å begynne med burde flyktningene fordeles mer rettferdig og balansert blant medlemslandene. Dette innebærer en felleseuropeisk migrasjonspolitikk med bindene krav til EU-landene om å huse flyktninger i samsvar med landets innbyggertall og velstand. Under det nåværende, frivillige regimet som EU-kommisjonen ble enige om i mai, har landene hatt mulighet til å på skamfullt vis unndra seg sitt moralske ansvar. Dette innebærer at noen land har ledet vei i å gi asyl, mens andre, som Storbritannia, kun har tilbydd undertrykkelse eller ynkelige, ondsinnede støttesignaler [gestures of support]. Undersøkelser viser at to tredeler av EUs innbyggere vil støtte en felleseuropeisk migrasjonspolitikk for medlemslandene, noe som gjør dette til et realistisk og oppnåelig første svar på krisen som nå utspiller seg.

Det er derfor de europeiske landene og Den europeiske union som helhet må ta ansvar for sine historiske og samtidige bidrag til den stadige ødeleggelsen av liv og livsgrunnlag i Afrika og Midtøsten. Vi ber både om en umiddelbar reaksjon på den nåværende krisen og et langsiktig politisk prosjekt som ikke er bygget på internasjonal krigshissing og økonomisk utnytting, men heller på prioritering av grunnleggende menneskelige behov.

På grunnlag av denne vurderingen foreslår vi følgende konkrete tiltak for å svare på både den humanitære og den politiske krisen:

 1. Gi med mat, husly og medisinsk hjelp til de tusener av kvinner, menn og barn som nå kommer til Europa.
 2. En felles europeisk asylpolitikk basert på landenes størrelse og velstandsnivå. Nasjonal egoisme kan ikke diktere EU-politikk.
 3. Umiddelbart oppheve Dublin III-reguleringen som gjør at asylsøkere blir deportert tilbake til det landet i Europa de først kom til. En felles europeisk politikk bør være basert på delt ansvar mellom alle europeiske land.
 4. På det kraftigste fordømme alle fremmedfiendtlige, rasistiske og voldelige handlinger enten det er på individ-, gruppe- eller statlig nivå. Vi henvender oss til de ungarske styresmakter direkte med oppfordringen: «Viktor Orban, riv ned skammens mur nå!» Vårt Europa er ikke en festning med murer.
 5. Be om en internasjonal konferanse med støtte fra FN for å etablere et integrert humanitært og økonomisk bistandsprogram i flyktningenes opprinnelsesland og områdene rundt, der det diskrimineres positivt på bakgrunn av menneskerettssituasjonen i de respektive landene.

Undertegnet av
Diego Acosta, Siobhan Airey, GuyAitchison, Daniela Alaattinoglu, Matteo Albanese, Xavi Alcalde, Hannah al-Hassan Ali, Francisco Alonso, Chiara Altafin, Argyrios Altiparmakis, Brais Alvarez-Pereira, Aurelie Andry, Albert Arcarons, Nicholas Barrett, Laura Bartolini, Emily Baughan, Margot Béal, María Inés Berniell, Federiga Bindi, Thibaud Boncourt, Oscar Lema Bouza, Dorit Brixius, Jelle Bruinsma, Luc Brunet, Anita Buhin, Kateryna Burkush, Reto Bürgisser, Pietro Castelli, Semih Çelik, Matteo Cernison, Anna Elizabeth Chadwick, Leiry Cornejo Chavez, Daniela Chironi, Lorenzo Cini, Miguel Serra Coelho, Iftah Cohen, Chiara Ludovica Comolli, Federica Copola, Guillemette Crouzet, Donagh Davis, François Delerue, Donatella Della Porta, Chares Demetriou, Koen Docter, David Do Paço, Alexis Drach, Eliska Drapalova, Vedran Duancic, Konstantinos Eleftheriadis, Miguel Palou Espinosa, Irene Otero Fernandez, Roel Frakking, Caterina Froio, Martín Portos García, Grigol Gegelia, Johanna Gereke, Theresa Gessler, Rosa Gilbert, Tommaso Giordani, Itzea Goicolea-Amiano, Alexander Golovlev, Christelle Gomis, Pablo Gracia, Ieva Grumbinait, Lola Guyot, Lucrecia Rubio Grundell, Caterina Francesca Guidi, Sandra Hagman, Bogumila Hall, Emily Hancox, Mari Torsdotter Hauge, John-Erik Hansson, Dónal Hassett, Florian Hertel, Masaaki Higashijima, Christine Hobden, Bram Hoonhout, Dr. Neil Howard, Pavlina Hubkova, Swen Hutter, Haakon Andreas Ikonomou, Ola Morris Innset, Johannes Jüde, Jennie Sejr Junghans, Kirsten Kamphuis, Anna Kandyla, Marianna Karttunen, Kateryna Kolesnyk, Hara Kouki, Johanne Kuebler, Katharina Kuffner, Matthijs Kuipers, Joldon Kutmanaliev, Joseph Lacey, Hugo Leal, Katharina Lenner, Ludvig Lundstedt, Sabrina Marchetti, Kimon Markatos, Bruno Andre Casal Nunes Martinho, Tiago (Manuel) Matos, Alfredo Mazzamauro, Patrick McDonagh, Liam McHugh-Russell, Mariana Mendes, Elie Michel, Chiara Milan, Ismay Milford, Debora Milito, Pierre Monforte, Mayo Fuster Morell, Jotte Mulder, Thuc Linh Nguyen Vu, Emma Ní Niatháin, Frank O’Connor, Didem Oral, Stefano Osella, Virginia Passalacqua, Marie Petersmann, Bilyana Petkova, Zane Rasnaca, Dieter Reinisch, Anna Subirats Ribas, Noelle Richardson, Marco Rizzi, Arturo Rodríguez, Jerome Roos, Julia Rone, Suzan Meryem Rosita, Jan Rybak, Julija Sardeli, Pablo Hernández Sau, Grazia Sciacchitano, Francesca Scrinzi, Frederico Ferreira da Silva, Nagwan Soliman, George Souvlis, Maja Spanu, Maria Luisa Stasi, Ivan Stefanovski, Elias Steinhilper, Olivia Arigho Stiles, Trond Ove Tøllefsen, Anna Triandafyllidou, Milla Vaha, Dimitri Van Der Meersche, Guido van Meersbergen, Sasa Vejzagic, Ilaria Vianello, Markos Vogiatzoglou, Esther Wahlen, Solongo Wandan, Patrice Wangen, Manès Weisskircher, Karin Westerbeek, Raphaële Xenidis, Olga Yakushenko, Musab Younis, Lorenzo Zamponi, Uros Zver.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

8 kommentarer på Åpent brev om flyktningkatastrofen

 1. Til neste år kan det like gjerne komme store mengder med flyktninger fra Ukraina.
  Nå er det på høy tid å få gjort noe med konflikten i Ukraina.

 2. not a word about this imposture Arab world, the cause of misery and war, created by european to eliminate cultures and very ancient nations. As long as the crime which consists to create minorities on their own ground, will Europe never know peace and will deal with it the curse of the oppressed and reduced to silence peoples by this imposture Arab world.
  Word of a Kabyle colonized by the Arabs with the help of European

  • AvatarArbeideren // 2015-09-18 kl 19:32 //

   Rest assured mr. Hamadi, Europe will right one wrong with another.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-19 kl 18:02 //

   The statement is directed towards the leaders of the European countries so that’s not strange at all. The European countries, along with other NATO allies support the dictatorships in the Arab world, and we are part of the problem for the population in those countries, be it minorities or the Arab population.
   Keeping the population poor and internal demand low in the predominantly Arab countries is in the interest of Western capital and Western governments so that the oil to a larger extent can be controlled from the West. You probably remember how the West was shaking during the so called Arab spring. Now we are back to supporting a brutal mililtary dictatorship in Egypt. As long as

   • In North Africa, it is Arabic that is miniorité and abroad in this territory. This is the french colonialism is responsible for Arabization and give weapons to the arab to oppress different peoples Berber.

  • AvatarOle Johansen // 2015-09-21 kl 21:27 //

   But why just European countries?

   http://www.robertwwhitaker.com/mantra/

 3. Il comunicato rilanciato da queste forze identitarie e nazionaliste, parla chiaro: “Non abbassiamo le braccia. Per reagire alle minacce vergognose di cui sono i bersagli presidente del MAK, Bouazizi ha Chebib e il Presidente del CdG, Ferhat M.Henni, offriamo il nostro sostegno incondizionato ai due movimenti politici e MAK e GPK , nonché per le due persone nominate. Questo tipo di minaccia è del tutto inaccettabile perché è una violazione della democrazia, la libertà di pensiero e di coscienza politica, che dovrebbe in alcun modo essere tollerata dai democratici di tutti i paesi. MAK e GPK offrono un responsabile e credibile alternativa all’oppressione dello stato algérino e rappresentano le speranze e le legittime aspirazioni di un gran numero di cittadini. È essenziale che siano in grado di proseguire questa iniziativa in assenza di paura, di minaccia e di intimidazione.”

  “Non saremo ridotti al silenzio da queste intimidazioni totalitarie – scrivono ancora gli indipendentisti – e continueremo a denunciare e rifiutare uno status quo che minaccia di distruggere la lingua Kabyle, le radici della cultura antica e il futuro della Cabilia e bambini.”

  Le firme sono di illustri rappresentanti dei movimenti nazionalisti, da Mairead Tagg, Nazionalista Scozzese (SNP) ad Aksel Akvayli, Nazionalista Cabilia (MAK), da Patrick Bazzal-Schmitt, Nazionalista corso (PNC) a Maria Crannante, Nazionalista napoletano (Idle No More Napoli) e poi ancora: Michael Tagg Scottish Nationalist (SNP); Gian Marco Ambra, Nazionalista napoletano (Idle No More Napoli); Yannick Schmitt, Idle No More Cabilia (in rappresentanza Francia); Lamara Agawa Idle No More Cabilia (Presidente).

  ://www.tgvallesusa.it/2015/09/algeria-e-cabilia-popoli-mediterranei-dimenticati-e-minacciati/

Kommentarfeltet er lukket.