Demonstrerte mot Hillary Clinton – fikk 17 000 i bot

Studenten føres bort av politiet (foto: Rødt Oslo Studentlag)

Student som ble bortvist og anhold for å ha protestert mot Hilary Clinton har fått 17000 i bot, blant annet for å ha filmet politiet i arbeid.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie

I midten av mars publiserte Radikal Portal en sak om en student på Handelshøyskolen BI som ble bortvist, anholdt og satt på glattcelle av politiet for å protestere Hillary Clintons besøk på kvinnedagen.

Nå har hun mottatt boten fra Oslo politikammer på 17 000 kroner eller fengsel i 27 dager. Hun bøtelegges for tre ulike forhold: for å ha «forstyrret den alminnelige fred og orden», «for å ha hindret en offentlig tjenestemann i å utføre en tjenestehandling» og «for ikke å ha oppgitt sitt navn, fødselsdato, fødselsår, stilling eller bopel» til politiet.

— Selve boten var et slag i fjeset på noen som holder frihet over alt annet. Jeg var aldri voldelig. Jeg motsatte meg aldri. Alt jeg gjorde var å si at om de ville bortvise meg, måtte de bortvise meg. Jeg samtykket aldri til å forlate området, sier studenten, Issa, til Radikal portal.

LES OGSÅ: BI-student protesterte mot Hillary Clinton — ble nektet adgang til skolen og satt på glattcelle av politiet

Under det andre forholdet står det, som en del av begrunnelsen for bøteleggingen, at hun «[…]filmet[…] politibetjent [navn1] og politibetjent [navn2] tett opp i ansiktet slik at hun forstyrret og vanskeliggjorde deres arbeid.»

https://www.facebook.com/rodtoslostudent/videos/2356308117721565/
Video av Rødt Oslo Studenlag fra 8. mars som viser Issa bli båret vekk fra BI av politiet

Studenten som ble anholdt, forteller til Radikal Portal at hun har en video hvor en kvinnelig politibetjent sier til henne at hun får lov til å filme, men at politiet seinere har fortalt henne at ulovlig for henne å vise videoen til noen.

— Dette er en metode for å tie opposisjonelle økonomisk. De fortsatte å legge til flere og flere siktelser. De fortalte meg at jeg ikke kunne dele videoen og at jeg ikke ble holdt på grunn av ordensforstyrrelse, men fordi jeg ikke hadde demonstrasjonstillatelse, forklarer Issa.

LES OGSÅ: Politiet tok ropert fra abortforkjempere — fikk ikke lage bråk under demonstrasjon

Pressekontakten til Oslo Politidistrikt ønsket ikke å svare på spørsmål over telefon, men meddelte at det vanligvis ikke er ulovlig å filme politibetjenter under arbeid. Politiet har ennå ikke besvart Radikal Portals spørsmål per epost.

— Jeg syntes det er opprørende at det finnes en regel for politiet og en for sivile. Hvis de ikke forteller meg hvorfor jeg blir holdt mot min vilje, hvorfor skal jeg føye meg? Mer enn penger håper jeg denne saken får oppmerksomhet – og at forandringer blir gjort på campuser rundt om i Norge, konkluderer Issa.

Issa har startet en gofundme for å dekke utgiftene til boten.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned