Diktaturet befester seg i Tyrkia og baner veien mot borgerkrig

HDPs leder Selahattin Demirtas sammen med Ungkurds leder Andam Aziz (t.v.)

Vårt kall etter solidaritet er ikke for å støtte oss, det er for å avverge borgerkrig, for å redde demokratiet.

Andam Aziz
Om Andam Aziz (12 artikler)
Andam Aziz er talsperson for kurdisk demokratisk samfunnssenter i Norge

Sist uke fortalte jeg medlemmer av Ungkurd at dette er en stor test for kurdere. Hvis det internasjonale samfunnet ikke reagerer på arrestasjonen av kurdiske folkevalgte i sørøstlige Tyrkia, så vil Erdogan prøve seg på hele opposisjonspartiet HDP som har 59 representanter i nasjonalforsamlingen. Igår natt ble begge co-lederne og ni andre representanter arrestert for «terrorpropanda» .

Idag sier jeg: hvis dialog mister sin betydning så vil krig være alternativet. Hvis det internasjonale samfunn og toppolitikere ikke våkner og reagerer på dette, så vil vi få et blodbad i Tyrkia innen kort tid. Det er en borgerkrig som venter.

LES OGSÅ: Militærkupp i Tyrkia: Hvorfor kommer støtten til demokrati først nå?

Erdogan har gjort Tyrkia til et helvete for opposisjonelle stemmer.
I helgen slo politiet til mot opposisjonsavisen Cumhuriyet og arresterte 13 journalister, deriblant sjefredaktøren. Fra før av er rundt 150 medier – aviser, nettsteder og kringkastingskanaler – stengt. Over hundre journalister sitter fengslet. Erdogan er i ferd med å kvele det lille som er igjen av fri presse og kringkasting. Overalt i samfunnet er folk redde for å ta til motmæle mot myndighetene, av frykt for å miste jobben og bli arrestert. Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag som er pågrepet. De to deler ledervervet i HDP.

De to ble arrestert som del av en politietterforskning knyttet til terror. HDP er det tredje største partiet i Tyrkias nasjonalforsamling. Partiet avviser anklagene fra regjeringen, og hevder 5000 personer med en eller annen form for tilknytning til partiet er blitt pågrepet av politiet siden juli i fjor.

LES OGSÅ: Utvist fra Tyrkia på livstid for kurdisk aktivisme i Norge og Irak

Hvorfor gjør Erdogan dette?
Erdogan har lenge ønsket å forandre systemet til hans fordel, kurdere og HDP har vært den eneste hindringen. Han fjernet først immuniteten fra HDPs folkevalgte representanter, og nå arresterer han dem. Dette betyr at Erdogan når sitt mål om å forandre Tyrkia til et presidentstyre. Erdogan knebler ytringsfriheten, pressefriheten, akademikere, opposisjonelle, gjennomfører et folkemord mot kurdere og invasjon av Syria og Irak for å legitimere sin makt. Dette gjør han foran øyene på «demokratiske» Europa.

LES OGSÅ: Kan vi drømme om fred likestilling og forsoning i Tyrkia?

Hvor er de som støttet demokratiet i Tyrkia nå?
Akkurat nå pågår det et sivilt kupp i Tyrkia som diktatoren Erdogan styrer. Hvor disse demokratiske menneskene som forsvarte demokratiet i Tyrkia? Hvor er norske politikere som deltok på demonstrasjoner for demokratiet i Tyrkia. Vil de igjen delta på demonstrasjoner for å støtte demokratiet nå som det pågår et sivilt kupp? Norske regjeringen, politikere og demokratiske mennesker bør reagere på dette og fordømme dette. Vi må stille Erdogan til ansvar.

Jeg avslutter med et sitat av Mithat Sancar, som er blant de pågrepne HDP parlamentarikere: Vårt kall etter solidaritet er ikke for å støtte oss, det er for å avverge borgerkrig, for å redde demokratiet.»

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned