Trondheim kommune boikotter israelske varer fra okkupert område

Den ulovlige muren strekker seg over okkupert palestinsk område. Foto: Wall in Palestine

Torsdag vedtok bystyret i Trondheim å slutte å kjøpe israelskproduserte varer fra okkuperte palestinske områder. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

På vegne av Rødt, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet de Grønne og sitt eget Arbeiderpartiet la Julie Instad Hole fram forslag om å boikotte varer produsert i områdene som er okkupert av Israel. Det melder Adresseavisen.

Stemningen blant flertallet i bystyret var på topp etter at saken gikk gjennom. Rødts Ragna Vorkinnslien sier til Radikal Portal at hun håper andre følger etter.

— Dette er helt fantastisk! Jeg håper det kan bidra til at flere kommuner tar det samme steget.

LES OGSÅ: Bistand til okkupant som brobygging, demokrati og andre fantasiforestillinger

Innbyggerforslag understreker motstanden
Det var et innbyggerforslag av Ole Roger Berg, med 340 underskrifter vedlagt, som startet prosessen. Instad Hole la vekt på ulovligheten av den israelske okkupasjonen og at Israel fortsetter overgrep mot palestinerne tross gjentatte oppfordringer om det motsatte fra FN og et samlet internasjonalt samfunn.

Ragna Vorkinnslien, bystyrerepresentant for Rødt i Trondheim.

Ragna Vorkinnslien, bystyrerepresentant for Rødt i Trondheim.

— At det er et innbyggerinitiativ er med på å understreke den folkelige motstanden mot okkupasjonen. På komiténivå ble saken avvist, med motstand kun fra Rødt og MDG. Arbeiderpartiet snudde senere i saken noe som har gjort begge disse vedtakene mulig, forteller Vorkinnslien som er gruppeleder for Rødt i bystyret.

Trondheim har også tidligere vært i søkelyset når det gjelder boikott av den israelske okkupasjonen. Tidligere i år møtte universitetsledelsen store protester da de valgte å gå i nærmere samarbeid med det israelske universitetet Technion om oljeutvinning i omstridt farvann. Technion har utviklet våpen for det israelske militæret som har blitt brukt til angrep på palestinsk sivilbefokning.

LES OGSÅ: Israel ekspanderer i Middelhavet — Med norsk hjelp?

Vil ha revurdering
I tillegg til boikotten ble det også vedtatt at kommunen ber NTNU foreta en selvstendig etisk vurdering av sitt samarbeid med det israelske universitetet.

— Vi var usikre på om oppfordringa til NTNU ville gå gjennom da lignende forslag har blitt nedstemt tidligere. Så dette er et stort steg i riktig retning, meddeler en entusiastisk Vorkinnslien.

Studentersamfundet i Trondheim stemte 5. november over en resolusjon som krever en oppheving av forskningssamarbeidet med 123 stemmer for og bare 9 mot.

— Det er vanskelig å vite om universitetsledelsen kommer til å reagere, men det håper vi inderlig. Studentene gikk et steg lengre og krevde revurdering av NTNUs samarbeid med Technion. Samlet sett håper vi dette vil få dem til å snu.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

20 kommentarer på Trondheim kommune boikotter israelske varer fra okkupert område

 1. Herregud så flau jeg blir over disse naive folkene…

  Selv om det i selve vedtaket står at kommunen skal boikotte varer «fra okkuperte områder», er det ingen tvil om at det utelukkende er ment å ramme Israel. Trondheim kommune har ikke til hensikt å boikotte kinesiske varer produsert i det okkuperte Tibet, tyrkiske var fra den tyrkiskokkuperte delen av Kypros, eller marokkanske varer produsert i det okkuperte Vest-Sahara. For å nevne tre aktuelle eksempler.

  Det er underlige at de som kjemper for en boikott av Israel ser også helt bort fra de grove folke- og menneskerettsbrudd som skjer i andre land i den samme regionen. Lederen av AKULBI sier til TV2 at han er i mot konseptet om «eksklusive religiøse stater», men viser ingen interesse for de 40 muslimske landene i verden hvorav flere er erklærte islamske republikker.

  Mange av dem blant de 22 arabiske landene i samme region. Det er heller ikke fremsatt krav mot stater eller militante grupper som har programfestet å utslette staten Israel, eller som jevnlig skyter raketter mot israelske byer og befolkningssentre.

  Antisemittisme er mest utbredt i deler av den muslimske innvandrerbefolkningen. Flere undersøkelser viser at større gruppe av muslimer har et negativt syn på jøder. En undersøkelse gjennomført av Ruud Koopmans ved WZB Berlin i 2013 viser at 45 prosent av muslimer sier at de ikke kan stole på jøder.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-11-28 kl 22:39 //

   Ifølge Holocaustsenterets spørreundersøkelser er antisemittisme i Norge mest utbredt blant de som stemmer på FrP.

   • En undersøkelse fra Vitamin Instituttet i Sveits viser at lav intelligens er mest utbredt blant de som stemmer Rødt.

   • Er virkelig Kinas okkupasjon av Tibet bedre? Synes du ikke det er rart at Trondheim ikke boikotter kinesiske varer?

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-11-29 kl 21:39 //

     Ingen kommentar til det jeg skreiv. Ikke overraskende da du bestandig sniker deg unna når det begynner å bli vanskelig. Er det det ukomfortabelt for deg at flest antisemitter er å finne i Frp? Tar det livet at stråmannsargumentasjonen «Israelvenner» bruker mot venstresida?

     Som sedvane er så virker det til at du heller ikke denne gangen har lest saken, eventuelt at du ikke bryr deg så mye om hva som står i den. Trondheim kommune boikotter ikke israelske varer, men de produsert okkupert land. Jeg tviler på at Trondheim importerer så mye fra Tibet. Dessuten regner jeg med at volden fra den israelske okkupasjonsmakten er langt verre enn den kinesiske, uten at jeg kan så mye om hva som skjer i Tibet. Gjentatte massakrer, rutinemessig fengsling og tortur av barn, hevntokter mot familiene til folk som yter væpna motstand. Kina er ingen menneskerettighetsengel, men her tror jeg nok Israel slår dem ned i støvlene.

     Mulig jeg fulgte dårlig med, men jeg registrerte ikke noe engasjement fra din side om den tibetanske saken da sittende regjering ikke ville møte Dalai Lama fordi Kina ba om det.

     • FRP har vel sannsynligvis størst andel av MIFF-medlemmer også uten at jeg har noe større kjennskap til det. Samt sikkert noen med høyreekstreme sympatier/ antisemitter som du sier. Vil også tro antisemittismen er relativt utbredt i ytterliggående venstreside-miljøer. Iallefall så spres temmelig drøye påstander/konspirasjoner om Israel av mine venner på venstresiden på sosiale medier. Hadde Holocoustsenteret delt inn undersøkelsen etter livssyn så hadde nok FRP blitt grundig slått på antisemittisme. Det regner jeg med du er enig i. Det er jo en grunn til at jøder flykter fra Malmø og Frankrike feks.

      Jeg regner også med du har fått med deg Kinas forsøk på å «fjerne» tibetanske kultur. Tibetanske munker setter ikke fyr på seg selv for ingenting for å si det sånn.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-12-02 kl 02:15 //

      Igjen gir du inntrykk av å ikke ha lest saken og heller ikke kommentarene du svarer på. Det er ikke alle israelske varer som skal boikottes, men de som stammer fra okkupert område. Det er okkupasjonen vedtaket er en protest mot, ikke hva som skjer på israelsk område. Rart at det skulle være så vanskelig å forstå…

     • Ja, har skjønt det vettu. Boikott treffer noen ganger bra, men kan jo også ramme palestinere som jobber for Israelske bosettere eller eventuelle palestinere som produserer varer i disse områdene. Så ja, noen ganger fungerer boikott, men ikke alltid.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-12-03 kl 02:52 //

      Det er jo snakk om å se på ting langsiktig. De ville garantert vært bedre stilt uten okkupasjonen og det bør derfor være det overordna målet.

   • AvatarLyn_Gordon // 2016-11-30 kl 05:46 //

    Kom gjerne med linker til påstandene dine..

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-12-01 kl 15:40 //

     Ikke gjør deg dum.

     • AvatarLyn_Gordon // 2016-12-02 kl 15:08 //

      Det er ikke meg som gjør meg dum her.. Du kommer med tvilsomme påstander og regelrette løgner og nekter konsekvent å backe dem opp. Når en refererer til ting er det normal debatt-skikk å linke til kilden

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-12-02 kl 17:21 //

      Det er fullstendig ukontroversielle fakta jeg refererer til. At du ikke gidder å google får du ta på egen kappe.

     • AvatarLyn_Gordon // 2016-12-02 kl 19:20 //

      Registrerer at du nok en gang ikke vil(kan) dokumentere påstandene dine. Det er ikke min oppgave å grave frem kildene til dine påstander. Har kastet bort litt tid tidligere på å lete etter grunnlag for påstander du har kommet med, men som viste seg å være reint oppspinn.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-12-03 kl 02:50 //

      Jorda er rund. Vil du ha dokumentasjon?

      Hva er det jeg har sagt som du mener ikke stemmer?

     • AvatarLyn_Gordon // 2016-12-03 kl 16:05 //

      Se her ja.. Mer avsporing og idioti. Hvorfor ikke hoste opp den undersøkelsen du refererer i stedet for å kverulere? Noe du burde gjort i det første innlegget som faktisk er vanlig debatt-skikk..

      Her er noen «fakta» du kom med i en annen tråd. Om Listhaugs jordbrukspolitikk:

      «Og du klager på manglende selvforsyning mens du forsvarer en som har et uttalt mål og politikk for å bli kvitt store deler av norsk jordbruk. Forstå det den som kan…»

      Og etter å blitt spurt om dokumentasjon:

      «Det er faktisk noen av få ting det partiet er noenlunde ærlige på, så det klarer du sikkert å finne selv.»

      Her prøvde jeg faktisk å google litt for å prøve å finne noe som kunne ligne, med det var ikke lett. Spurte igjen om dokumentasjon og da ble det stille..

     • AvatarCartmenez // 2016-12-03 kl 04:44 //

      http://www.hlsenteret.no/forskning/jodisk-historie-og-antisemittisme/holdningsundersokelse/HL_Rapport_2012_web.pdf

      Her det er denne undersøkelsen det siktes til, Den viser at antisemitisme er mest utbredt blant FRPere når man ser på politiskståsted.
      Den viser også til stor antisemitisme blant de som støtter Palestina noe som nok viser at mange der ikke evner å skille staten Israel og jøder generelt.

   • Jeg fant undersøkelse du sikter til.

    https://www.hlsenteret.no/publikasjoner/HL_Rapport_2012_web.pdf

    Etter å ha lest gjennom så konstaterer jeg at du overdriver noe voldsomt (lyver faktisk) om du mener det som står der er bevis på antisemittisme blant de som stemmer på FrP.

    Jeg sakser fra rapporten så kan andre som leser dette gjøre opp sine egne meninger:

    Utsagnet «Jeg føler en viss motvilje mot jøder» støttes i størst grad av de som holder sterkest
    med palestinerne i Midtøsten-konflikten og av Frp-velgere. Kvinner, høyt utdannede, de som holder
    sterkest med Israel i Midtøsten-konflikten og de som stemmer KrF eller Venstre støtter påstanden i minst grad

    De som holder sterkest med Israel i Midtøstenkonflikten og de som stemmer Frp eller Rødt har i større grad hørt ordet «jøde» brukt som skjellsord.

    De som stemmer KrF (53 prosent) holder sterkest med Israel; de som stemmer SV (76 prosent) eller
    Rødt (70 prosent) holder sterkest med palestinerne. De som stemmer Frp (43 prosent) svarte i størst
    grad at de ikke holder med noen av sidene

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-12-01 kl 15:42 //

     Nå tillegger du meg først meninger jeg ikke har uttalt, så beskylder du meg for løgn basert på dette. Les reglene for forumet og skjerpt deg.

Kommentarfeltet er lukket.