Trondheim kommune boikotter israelske varer fra okkupert område

Den ulovlige muren strekker seg over okkupert palestinsk område. Foto: Wall in Palestine

Torsdag vedtok bystyret i Trondheim å slutte å kjøpe israelskproduserte varer fra okkuperte palestinske områder. 

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

På vegne av Rødt, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet de Grønne og sitt eget Arbeiderpartiet la Julie Instad Hole fram forslag om å boikotte varer produsert i områdene som er okkupert av Israel. Det melder Adresseavisen.

Stemningen blant flertallet i bystyret var på topp etter at saken gikk gjennom. Rødts Ragna Vorkinnslien sier til Radikal Portal at hun håper andre følger etter.

— Dette er helt fantastisk! Jeg håper det kan bidra til at flere kommuner tar det samme steget.

LES OGSÅ: Bistand til okkupant som brobygging, demokrati og andre fantasiforestillinger

Innbyggerforslag understreker motstanden
Det var et innbyggerforslag av Ole Roger Berg, med 340 underskrifter vedlagt, som startet prosessen. Instad Hole la vekt på ulovligheten av den israelske okkupasjonen og at Israel fortsetter overgrep mot palestinerne tross gjentatte oppfordringer om det motsatte fra FN og et samlet internasjonalt samfunn.

Ragna Vorkinnslien, bystyrerepresentant for Rødt i Trondheim.

Ragna Vorkinnslien, bystyrerepresentant for Rødt i Trondheim.

— At det er et innbyggerinitiativ er med på å understreke den folkelige motstanden mot okkupasjonen. På komiténivå ble saken avvist, med motstand kun fra Rødt og MDG. Arbeiderpartiet snudde senere i saken noe som har gjort begge disse vedtakene mulig, forteller Vorkinnslien som er gruppeleder for Rødt i bystyret.

Trondheim har også tidligere vært i søkelyset når det gjelder boikott av den israelske okkupasjonen. Tidligere i år møtte universitetsledelsen store protester da de valgte å gå i nærmere samarbeid med det israelske universitetet Technion om oljeutvinning i omstridt farvann. Technion har utviklet våpen for det israelske militæret som har blitt brukt til angrep på palestinsk sivilbefokning.

LES OGSÅ: Israel ekspanderer i Middelhavet — Med norsk hjelp?

Vil ha revurdering
I tillegg til boikotten ble det også vedtatt at kommunen ber NTNU foreta en selvstendig etisk vurdering av sitt samarbeid med det israelske universitetet.

— Vi var usikre på om oppfordringa til NTNU ville gå gjennom da lignende forslag har blitt nedstemt tidligere. Så dette er et stort steg i riktig retning, meddeler en entusiastisk Vorkinnslien.

Studentersamfundet i Trondheim stemte 5. november over en resolusjon som krever en oppheving av forskningssamarbeidet med 123 stemmer for og bare 9 mot.

— Det er vanskelig å vite om universitetsledelsen kommer til å reagere, men det håper vi inderlig. Studentene gikk et steg lengre og krevde revurdering av NTNUs samarbeid med Technion. Samlet sett håper vi dette vil få dem til å snu.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.