Nationaltheateret bør beklage

Foto: Skjermdump fra oppsettet Nathionaltheateret beklager

Israelsk UD og den israelske ambassaden i Norge viser forakt for fakta, ytringsfriheten og diplomatiske spilleregler når de beskylder oss for å spre nazistisk propaganda og krever at norske myndigheter skal stoppe et kunstverk fra en teaterfestival.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

PRESSEMELDING

«Nationaltheatret beklager» har belyst flere spørsmål av betydning for norsk offentlighet:

1. Israelsk UD og den israelske ambassaden i Norge viser forakt for fakta, ytringsfriheten og diplomatiske spilleregler når de beskylder oss for å spre nazistisk propaganda og krever at norske myndigheter skal stoppe et kunstverk fra en teaterfestival og få verket fjernet fra Youtube. Det israelske PR-utspillet har hisset opp gemyttene i israelske media og direkte ført til en storm av truende og hatefulle ytringer, også i Norge.

2. Verken den norske ambassaden i Israel eller norsk UD har imøtegått uttalelsene fra Israel. De velger ikke å støtte norske kunstnere når de blir møtt med grunnløse beskyldninger om å drive nazipropaganda. De stiller heller ikke til debatt med oss om ytringsfrihet i NRK Dagsnytt 18.

3. Teatersjefen på Habima gir et intervju i Klassekampen på tirsdag. Her inntar han posisjonen til de israelske myndighetene og sammenligner kunstverket med nazipropaganda. Samtidig innrømmer han å ha forsøkt å stoppe verket fra å bli vist på Nationaltheatret ved å ringe både teatersjef Hanne Tømta og festivalledelsen i Monsters of Reality. Ilan Ronen vil også at Tømta skal fjerne verket fra Youtube. Habima viser seg dermed tydelig som et redskap for den israelske regjeringens linje. Nå er alle ord om ytringsfrihet, kunstnerisk frihet og dialog erstattet med en språkbruk som ikke ligner noe vi noen gang har sett i Norge.

4. Vi er samtidig sjokkert over teatersjef Hanne Tømtas uttalelser til støtte for Ilan Ronen i Klassekampen:
«– Det er ikke vanskelig å forstå at det vekker reaksjoner når man blir sammenliknet med nazister og barnemordere» Vi har aldri sammenlignet Habima med nazister. Det er en ekstremt grov anklage, spesielt gitt de alvorlige omstendighetene. Vi ber derfor Hanne Tømta om å trekke dette tilbake.

Nå bør Nationaltheatret beklage et samarbeid som har skadet det norske nasjonalteaterets omdømme.

Vi mener samtidig at norske myndigheter bør trekke tilbake oppfordringen om å samarbeide med et israelsk teater som bidrar til brudd på Genèvekonvensjonene når de spiller i de ulovlige bosetningene på Vestbredden.

Ytringsfriheten er grunnsteinen i ethvert demokrati. Det er denne friheten norske myndigheter og Nationaltheatret burde forsvare framfor å unnskylde eller forsvare dem som går til angrep på den.

Vi er svært takknemmelige for den ytringsfriheten vi nyter godt av. Hvis vi hadde vært palestinske kunstnere ville vi aldri kunne laget slike arbeider uten at det ville fått alvorlige konsekvenser. Vi opplever nå begeistring og støtte i det palestinske sivilsamfunnet og fra den palestinske boikottkampanjen (PACBI). Det er disse stemmene som nå må få slippe til.

Både Nationaltheatret og norske myndigheter bør nå slutte å spre en myte om at den internasjonale boikottbevegelsen av Israel (BDS) går inn for boikott av individuelle israelske kunstnere. Boikotten er rettet mot institusjoner og representanter for staten som tar på seg rollen som kulturelle ambassadører for den israelske regjeringen.

Framfor å ta avstand til et samlet palestinsk sivilsamfunns ikke-voldelige kampanje for boikott, de-investeringer og sanksjoner bør norske myndigheter blant andre viktige tiltak slutte å se gjennom fingrene med at norskproduserte våpen dreper barn i Gaza.

Pia Maria Roll og Marius von der Fehr (National Apology)

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned