Streik og protester mot Macrons privatisering og nyliberalisme

Emmanuel Macron. Foto: Kremlin.ru

Nyliberalistiske arbeidslivsreformer og privatisering av jernbanen kaster Frankrikeut i streik og protester. Venstrepartiet La France Insoumise inviterer til festprotest i helga mot den upopulære presidenten Emmanuel Macron.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Emmanuel Macrons lovnader om verken å stå på høyre- eller venstresida av politikken synes stadig fjernere for hvert nye tiltak han innfører. En arbeidsmiljøreform som svekker arbeidervernet kraftig, privatisering av jernbanen og nå endring av arbeidsvilkårene i offentlig sektor, fra fast ansettelse til tidsbestemte kontrakter, har gitt nye protester og streiker.

Tirsdag denne uka samlet mange tusen streikende fra offentlig sektor seg bare i Paris. For første gang på mange år samlet de ni store fagforeningene seg bak én aksjon. Alt fra politibetjenter til lærere og helsepersonell samlet seg mot kutt i offentlig sektor, endringer og foreslåtte endringer i arbeidslover. Macron har foreslått kutt i 120.000 stillinger i offentlig sektor innen 2022. Presidenten mener han skal få det til gjennom pensjonering og frivillige oppsigelser, noe få i den rammede sektoren har tiltro til.

LES OGSÅ: Klassekampene i Frankrike: Fra massedemonstrasjoner i 2006 til i dag

På bare et år i presidentstolen har Emmanuel Macron gått til frontalangrep mot arbeideres rettigheter og fagforeninger. Mange som deltar i protestene frykter også at ytterligere kutt vil komme i umiddelbar framtid som en følge av presidentens nyliberalistiske linje.

Frys av lønninger i offentlig sektor over lengre tid, samt pensjonskutt har bidratt til frustrasjon og sinne som har ledet opp mot streikene denne uka. Også i privat sektor har flygeledere streiket denne uka i protest mot stadig hardere arbeidspress.

Jernbanearbeiderne hadde tidligere i dag en avstemning over regjeringas planer for deres sektor. Et overveldende flertall på 95 prosent stemte mot og 60 prosent av medlemmene avga stemme. Jernbanearbeiderne mener privatisering ikke er veien å gå, blant annet på grunn av resultatene slike reformer har hatt blant annet i Storbritannia. De har streiket én til to dager i uka sia april og slik lammet deler av togtrafikken. Også i dag har mange av togene i landet stått i protest mot regjeringas politikk.

I forrige måned falt andelen av franskmenn som bifaller presidentens arbeid til 40 prosent, det er det laveste i hans presidentperiode. Den samme spørreundersøkelsen fant at 58 prosent er direkte misfornøyd med jobben hans, mens bare 30 prosent mener han har koll på franskmenns bekymringer. Dette stemmer over ens med en tidligere undersøkelse som fant at 72 prosent av de spurte mener den tidligere bankarbeideren jobber for de rike.

Jean-Luc Mélenchon, leder for venstrepartiet La France Insoumise, har invitert til «fest» for Macron førstkommende lørdag, for å «feire» presidentskapet. La France Insoumise holdt en lignende festprotest i forbindelse med ettårsdagen for Macrons innsettelse.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned