Charlie Hebdo slo i alle retninger

Charlie Hebdo var kjent som en skarp kritiker av alle religioner. Jakten fortsetter på terroristene som angrep satiremagasinet i Paris.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen og Christian Boger

Onsdagens angrep på satiremagasinets lokaler i Paris hvor 12 mennesker ble drept og 11 såret har sjokkert en hel verden. Blant de drepte var både magasinets sjefsredaktør Stephane Charbonnier og flere av dets tegnere. Gjerningsmennene skal ha snakket arabisk og hevdet at de representerte Al-Quaida.

Politiet har gått ut med bilder av et brødrepar som de to mistenkte hvorav den ene ble dømt etter terrorlovgivningen i 2008 etter å ha hjulpet krigere i den irakiske borgerkrigen. Han oppga da å være opprørt over torturen mot de innsatte ved det USA-styrte fengselet Abu Ghraib. En tredje mistenkt har meldt seg selv til politiet etter angivelig å ha hørt navnet sitt i forbindelse med saker i sosiale medier. I tillegg har politiet i dag arrestert syv mennesker i forbindelse med terroraksjonen.

— Vi gjør alt som står i vår makt for å uskadeliggjøre de som står bak denne barbariske handlingen, sier Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve til nyhetsbyrået AFP.

Truet seg inn i lokalene
De tre svartkledte og maskerte terroristene skal ha kommet seg inn i redaksjonslokalene ved å true en kvinnelig tegner med våpen. Vel inne i lokalene skal de ha skutt vilt rundt seg med automatvåpen. Trolig av typen AK-47, før de forlot lokalet og drepte to politimenn utenfor før de stakk av i en svart Citroen C3. Fluktbilen ble noen timer senere funnet forlatt ikke langt fra åstedet.

Politiet i Frankrike har nå satt i gang en klappjakt på gjerningsmennene. Onsdag kveld gikk tungt bevæpnet politi inn på flere adresser i Paris. Store deler av byen er stengt av som følge av jakten.

— Gjerningsmennene skjøt vilt rundt seg men det er også ting som tyder på at de viste hvem de var ute etter, sier talsmann for det franske politiet Rocco Contente.

Uklart motiv
Det er foreløpig uklart hva som utløste aksjonen fra terroristene men mange eksperter peker på magasinets religionskritiske ståsted og det faktum at de har trykket en rekke karikaturer av blant annet profeten Muhammed, som en mulig årsak til angrepet.

— Angrepet på redaksjonen er neppe tilfeldig. Magasinet føyer seg inn i en lang rekke av politisk satire i Frankrike og det har tydligvis gjort dem til et terrormål, sier politisk kommentator i Dagbladet John Olav Egeland til DB-tv.

Egeland mener også magasinets røtter på venstresiden av politikken og deres kamp for de sekulære verdiene i samfunnet kan være bakgrunn for angrepene.

Midtøsten redaktør i den britiske avisen The Guardian, Ian Black, mener magasinets karikaturer av islam og profeten Mohammed ligger bak terroraksjonen.

— Satire og islam har aldri vært noen god kombinasjon og da særlig ikke tegninger av profeten som ‘rettroende’ muslimer vil se på som støtende. Det bør ikke være noen tvil om at det er dette angriperne har reagert på.

Religionskritisk utgivelse
Charlie Hebdo ble grunnlagt i 1970 og etter 11 års pause ble det startet opp igjen i 1992. Satiremagasinet har alltid vært religionskritisk og da spesielt mot kristendommen, jødedommen og islam. I tillegg har ytre høyre vært et yndet offer for deres satire. Bladet har alltid identifisert seg som en del av den politiske venstresida og den nå avdøde redaktøren kalte arbeidsplassen sin et “barn av mai ‘68 [studentopprørene i Frankrike], av ånden av frihet og frekkhet”.

Charlie Hebdos anstrenget forhold til enkelte i muslimske miljøer startet i 2006 da de trykket en tegning av en gråtende Muhammed som sa “Det er hardt å bli elsket av tosker”. Seinere republiserte de Jyllandspostens Muhammedkarikaturer ispedd flere av sine egne tegninger av det muslimer anser for å være den siste profet.

I den sammenheng ble de kalt rasister av mange, en anklage som har blitt gjentatt siden, men selv alltid har benektet.

Nye Muhammed-tegninger og attentat
3. november 2011 ble magasinet midlertidig omdøpt til Charia Hebdo og hadde Muhammed som “gjesteredaktør” i forbindelse med islamisters valgseier i Tunisia. Deres lokaler ble angrepet med en brannbombe. Forbrytelsen ble aldri oppklart, men blir vanligivis satt i sammenheng novemberutgaven.

Svaret ble en generisk muslimsk mann som lidenskapelig kysser en generisk Charlie Hebdo-tegner foran ruinene etter det bombede redaksjonslokalet med påskriften “Kjærligheten sterkere en hatet”.

Stor avsky mot angrepet
Angrepet mot magasinets lokaler har skapt stor avsky i Frankrike og resten av verden. Frankrikes president Francoise Hollande reagerte med avsky på nyheten men hyllet samtidig offrene for aksjonen.

— Politifolkene og journalistene døde for selve ideen som utgjør Frankrike, det vil si frihet. De er alle våre helter i dag, sa Hollande i sin tale til det franske folket etter hendelsen.

En rekke statsledere fra hele verden har utragt sin dypeste medfølelse overfor ofrene og flere land deriblant USA har lovet å yte all den hjelp de kan for å få pågrepet de som stod bak ugjerningen.

— Skytingen i Paris er en tragisk og feig handling, både tapet av menneskeliv og angrepet på ytringsfriheten, skrev statsminister Erna Solberg på Twitter rett etter angrepet.

Fordømmelsen av angrepet er også sterk fra muslimske miljøer verden over. Flere høyt respekterte autoritetet innen islam har gått ut og fordømt angrepet på det sterkeste. Felles for disse er at de mener angrepet bryter med alt hva deres religion står for.

I Oslo har mange tent lys og lagt ned blomster ved den franske ambassaden etter initiativ tatt av blant annet Ungkurd og norsk-irakiske Thee Yezen.

Frykter fremmedhatet øker
Forskere og eksperter på fransk politikk frykter nå at onsdagens hendelser vil føre til at høyreekstreme og innvandringsfiendtlige krefter vil få en større politisk makt enn de har allerede i dag. Frankrike har allerede sterke høyrekrefter som presser på for en strengere innvandrings- og asylpolitikk og det høyreekstreme partiet Front National har i den senere tiden hatt store politiske fremganger. Nå frykter man at denne utviklingen bare vil bli forsterket etter onsdagens hendelser.

— Med dagens allerede voksende motstand mot islam i tillegg til en relativt skjør regjeringskoalisjon og en økende sosial uro kan dette angrepet være med på å skape dyptvekkende og langvarige konsekvenser for fransk politikk, sier politisk analyst hos PollingVox, Jerome Sainte-Marie.

Han får i dette støtte av kollega Emmanuel Rivière hos meningsmålingsbyrået TNS Sofres. Han tror  nå det er veldig sansynlig at angrepet vil føre til en økt oppsluttning for Front National ved lokal og regionvalgene senere i år.

—  Situasjonen nå er enda mer tilspisset enn etter terror-angrepene i Toulouse i 2012. Framgangen til IS og det faktum at mange har reist fra Frankrike til Syria for å kjempe for IS gjør at klimaet er enda tøffere nå. Derfor er et høyst sansynlig at de høyreekstreme partiene vil tjene på de tragiske hendelsene i Paris, understreker han.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Charlie Hebdo slo i alle retninger

 1. Norske Breivik, Pakistans Taliban, og nå Frankrikes… hvem det enn er som står bak. Hva har disse til felles? Breivik var jo ikke en muslim? Nei, men han var av samme alen. De er ekstreme konservativister alle sammen. De har ekstreme konservative verdier de ønsker å påtvinge andre.
  Å segregere kunstig ut fra religion er som å kappe tre stokker i hver sin meter, male den ene blå, den andre gul og den tredje grønn, og så hevde at de er forskjellig lange fordi de er av forskjellig farge. Dette er samme alen! Dette er det samme tankegodset som sprer den samme terroren verden over.
  Pas plus! Ikke mer!

 2. Hadde høyreekstreme stått bak denne terroraksjonen så ville det stått side opp og ned med dulgte hentydninger om flokken de kommer fra. Men nå som «feil» side står bak så nedtones dette enda motivene ligger opp i dagen.

  Dette var ikke helt enkelt for Radikalportal å kommentere. Her angripes et venstreradikalt satiremagasin av «yndlingsoffrene» nemlig muslimer og islamister…

  Venstresiden her til lands har visst gjort det unødig vanskelig for seg selv…

  • AvatarØyvind Johnsen // 2015-01-09 kl 09:21 //

   Og hvorfor er ikke «islamske» terrorister høyreekstreme? Andreas har et godt poeng nedenfor.
   Mulig disse terroristene oppfatter seg selv som muslimer, men foreløpig har jeg ikke sett en eneste muslimsk stat eller organisasjon som har støttet dem. Derimot har de aller fleste fordømt dem.

   • På nettet så hagler det med støtteerklæringer til IS og islamistiske terrorangrep blant sharia-konservativ og radikal muslimsk ungdom. Det sier jo de oganisasjonene som følger med på slikt også. Og det er økende.

    Men ja, jeg er helt enig i at dette er en ny høyreekstremisme, og at fremmedkrigerne i Syria er å betrakte som de som reiste og kjempet for nazi-tyskland på østfronten. Men det er ikke slik venstresiden har sett på disse (til nå).

  • Lederen av Islam.net river Charlie Hebdo i biter på Tv2:

   https://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/1609/2784/original.jpg

 3. Dette vil vel bare fortsette så lenge vestlige land driver med krigføring i muslimske land.
  Imperialistisk krigføring er en del av vestlige verdier.
  Versjon 2 av franske verdier (i tillegg til frihet, likhet og brorskap) kunne ha inkludert slike begreper som bærekraft og fred (dvs oljeuavhengighet og forbud mot angrepskrig).

Kommentarfeltet er lukket.