Iransk-kurdisk aktivist kastes ut av Norge fordi UDI tror han er iraker

Anwar Mohamadi foran PDKIs flagg, det kurdiske flagget og en plakat av en peshmergasoldat. Foto: Privat

Anwar Mohamadi har vært aktiv i det ulovlige kurdisk-iranske partiet PDKI hele livet. Partiet driver fra eksil i Irak og UDI mener Mohamadi er iraker fordi han har et irakisk førerkort. Han frykter dødsstraff om han sendes til Bagdad.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Sannar Araszadeh

Anwar Mohamadi forteller Radikal Portal at han ble født i 21. mars 1977 i den iranske delen av Kurdistan i byen Marivan, under fem kilometer fra den irakiske grensen. I 1996 ble han peshmergasoldat i det demokratiske partiet i iranske Kurdistan, PDKI.

PDKI er et kurdisk parti som har vært i opposisjon til det islamistiske regimet i Iran i samtlige av de snart 40 årene det har eksistert. Kampen har vært politisk og tidvis væpnet. Partiet ble dannet for 72 år siden. Etter at PDKI ble erklært en terrororganisasjon og ulovlig av det iranske regimet, måtte de flytte sine baser til irakisk Kurdistan. Hovedkvarteret ligger i byen Koya i Arbil-provinsen i Irak.

Frykter han vil bli drept
Anwar Mohamadi ble organisert i Marivan-komiteen til PDKI. Komiteen arbeider i området Bazyan i Sulaymaniyahprovinsen i irakisk Kurdistan. Der fortsatte Anwar jobben sin i ulike organer av partiet fram til 2007. Deretter ble han flyttet til Digale-basen hvor han jobbet som livvakt for partiets ledere fram til 2009. Anwar Mohamadi har forklart til UDI at partiets medlemmer har vært utsatt for gjentatte angrep fra det iranske regimet. Totalt har rundt 300 medlemmer av PDKI og Komala blitt drept av det iranske regimet.

Dette ID-kortet sier Mohamadi at han fikk da han jobbet for PDKI.

PDKIs komite i Norge bekrefter Anwar Mohamadis medlemskap og arbeid for organisasjonen.

Nylig ble han varslet av politiet at han vil bli returnert til Irak om ti dager og at de vil sende ham til irakisk Kurdistan, men via Bagdad. Den irakiske regjeringen er alliert med det iranske regimet og de to landene har et nært samarbeid med hverandre. Dette gjør at Mohamadi frykter at en snarlig utlevering til Iran venter hvis han ender opp i Bagdad. Der er han redd for at han vil bli drept.

For kort tid siden ble Hedayat Abdollahpour dømt til to ganger dødsstraff av revolusjonsdomstolen i byen Urmia, anklaget for å ha hjulpet PDKI.

“Ødelegger et menneskes liv!
— Ingen kan forandre min identitet, sier Anwar Mohamadi til Radikal Portal.

— Alt hva jeg tenker og hva jeg har gjort bærer vitne om hvor jeg ble født og hvor jeg vokste opp.

Han er opprørt over det han mener er en feilaktig avgjørelse av UDI og kaller avgjørelsen menneskefiendtlig.

— I UDIs brev står det usannheter og det er et blindt angrep for å ødelegge et menneskes liv. De prøver å forandre min identitet og mitt statsborgerskap.

Iraner med irakisk førerkort
Fra 2009 jobbet han i lydavdelingen for TISHK TV, partiets offisielle TV-kanal som drives fra hovedkvarteret i Koya. Han har fortsatt i jobben etter at han flyttet til Norge.

Anwar Mohamadi på jobb for TISHK TV.

Mohamadi søkte asyl i Norge i oktober 2015. UDI har avslått søknaden på grunnlag av at de tror han har oppgitt falsk identitet og mener han er irakisk, ikke iransk, statsborger. UDIs mistanke kommer av at det ble fremlagt irakisk førerkort sammen med iransk identitetkort (shenasnameh), iransk førerkort og PDKIs hovedmedlemskort.

I en forklaring fra PDKI-komiteen i Norge som er sendt til UDI vedrørende det irakiske førerkortet, står det at Mohamadi jobbet som sjåfør og han trengte lovlig irakisk førerkort for å unngå problemer når han passerer politistasjoner og kontrollposter i Nord-Irak. Der er han også oppført med bosted Azadi, som er PDKIs hovedkvarter.

Språkforvirring
Mohamadi forteller Radikal Portal at da han ble kalt inn til Ålesund politistasjon viste politiet til et bilde av et slags identitetskort som politiet hadde fått fra den irakiske ambassaden i Oman, tajannos tazkareh på arabisk og er et slags identitetskort. På selve kortet, sier Mohamadi, at det står “tajannos irani” som betyr at Anwar Mohamadi er iransk. Han forklarer at dette er et type identitetskort som utstedes til alle PDKIs folk i Nord-Irak.

Etter Saddam Husseins fall krevde Kurdistans patriotiske union (PUK), det mektigste partiet i irakisk Kurdistan, at Peshmargene fra PDKI må ha et tillatelses kort eller tajannos kort. Dette kortet blir utstedt fra PUK komiteen til alle peshmargene til PDKI. Dette kortet brukes sammen med det irakiske førerkortet for at PDKIs iranske peshmerger skal kunne bevege seg fritt i irakisk Kurdistan.

— Dersom UDI kan ta avgjørelser på et slikt grunnlag blir loven barbarisk og respekterer ikke menneskenes verdighet. Det er dessverre ikke første gang noe slikt skjer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned