Iransk dødsdom mot østkurdisk peshmerga utsatt etter internasjonalt press

Ramin Hossein Pahani henrettet i dag tidlig.

Dødsdommen skulle fullbyrdes tidlig i dag, men har ikke blitt gjennomført. 

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

I januar ble 22 år gamle Ramin Hossein Panahi dømt til døden for å «ta til våpen mot staten». 22-åringen ble tatt til fange i juni i fjor da han og flere andre i peshmergastyrken til partiet Komala  (Arbeiderpartiet) ble angrepet av regimets styrker på vei til den østkurdiske byen Sanandaj. Tre av hans følgesvenner ble drept i en skuddveksling, selv ble Pahani skadet og tatt til fange.

Torsdag 25. januar 2018 ble Ramin Hossein Panahi dømt til døden   for og «ta til våpen mot det iranske regimet, å true den nasjonale sikkerheten i landet». Rettsaken tok under en time, og i den tiden som han satt som fange, skal han ha blitt utsatt for tortur av fengselsbetjenter. Også i rettsaken skal han ha hatt synlige merker etter torturen.

Amnesty International sier han ikke fikk møte verken advokat eller familie under etterforskningen av saken.

Det var ventet at henrettelsen skulle skje tidligere i dag, men Amjad Hossein Panahi, broren til den dødsdømte, publiserte en erklæring om dødsdommen til Ramin på sin facebook side tidligere i dag:

«Heldigvis, dødsdommen ble ikke utført ⁧denne natten. Opp fremdeles er Ramin i live. Det er en stor risiko for at dødsdommen skal fyllbyrdes når som er helst og vi har ingen tro på denne regjeringen. Vi kjemper opptil Ramin skal bli løslatt.»

Før de gode nyhetene var det mindre optimisme å spore hos hans partikamerater. Komalagikk ut med følgende pressemelding i går: 

«Vi vil informere allmennheten på grunnlag av nyhetene og informasjonen vi har mottatt, at Ramin Hussein Panahi har blitt overført til isolat i Sanandaj. På bakgrunn av de bitre erfaringene fra fortiden som vi har fått av det iranske regimet, vet vi at dette betyr hans dødsdom. Vi har mottat informasjon om at en gruppe som driver med henrettelse har kommet fra Teheran til Sanandaj-fengslet.»

 

Den 25-årige niesen til Ramin – Nashtman Hossein Panahi – begikk selvmord i går, den 1. mai 2018. Årsaken til selvmordet skal være bekymring for sin ektemann, da han også ble arrestert av den iranske etterretningstjenesten, i tillegg til at hun fikk kjennskap til at slektningen Ramin skulle henrettes.

I tillegg til Amnesty har FNs høykommissær for menneskerettigheter og flere andre satt internasjonalt press på iranske myndigheter for å stoppe henrettelsen. Det har såvidt Radikal Portal kjenner til ikke kommet noen uttalelser fra offisielt iransk hold i saken.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned