Frp- og Venstre-politikere vil sensurere samisk veggmaleri på ungdomsskole

Foto: Mads Suhr Pettersen

Politikere vil fjerne et veggmaleri på Alta ungdomsskole, bestilt av kommunen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Alta kommune bestilte og betalte for å få graffiti malt på en vegg ved en av ungdomsskolene i området. Den siste uken jobbet de samiske kunstnerne Anders Sunna (31) og Linda «Zina» Aslaksen (29) med et kunstverk som er 14 meter høyt og 18 meter bredt der kunstnere, har blandet deres stiler.

Dette verket, som etter alt å dømme er verdens største samiske verk, har skapt debatt. I går ble debatten løftet av Frp i Alta, hvor utsagnet var at politisk kunst er greit men ikke på en ungdomsskole. Diskusjonen ble fulgt opp på NRK Finnmark i dag tidlig, hvor to representanter fra Frp ga uttrykk for at de frykter «at det samiske nå skulle mobiliseres» og de stilte videre spørsmål om det hadde “vært greit hvis det var muslimsk tematikk i piecen, eller er det bare sånn at siden det er samisk så er alt lov?».

Ifølge Altaposten vil også Raymond Londal fra Venstre at bildet fjernes eller blir modifisert.

— Hadde de fått og godkjent en skisse, og om kunstnerne deretter forholdt seg til skissen, så ville det vært greit. Selv om man i et slikt utvalg skal være romslige og rause, og gjerne utfordre en del ting, så har man her fått altfor frie tøyler, uttaler Londal.

Rut Olsen fra Alta Frp sa i intervjuet med NRK at ikke alle er like begeistret over den samiske protestkunsten som nå skal møte elevene på Alta ungdomsskole. Olsen reagerer blant annet på en rype med dynamitt på seg som ligger øverst i verket. Hun ville ha debatt om hvorvidt veggmaleriet til Sunna og Aslaksen skal fjernes. Olsen er ikke alene om å sammenligne samisk kunst med muslimer. I juni hadde journalisten Anne Grenersen et innlegg i Avisa Nordland der hun insinuerer at Anders Sunnas kunstneriske verk kan være farlig.

Foto: Mads Suhr Pettersen

Foto: Mads Suhr Pettersen

Sunna har sin utdanning fra Konstfacket i Stockholm ved avdeling for fri kunst og Umeå Konstskola. Han har stilt ut blant annet i flere gallerier i Norge, Sverige, Berlin og Paris. I 2009 var han årets Unge Kunstner på Riddu Riđđu-festivalen. «Zina» Aslaksen ble av Huffington post kåret til en av verdens 25 mest bemerkelsesverdige kvinnelige gatekunstnere.

Sunna er kjent for å vekke sterke reaksjoner med sin kunst, og tar ofte i bruk ukonvensjonelle motiver som av noen beskrives som «voldsmetaforiske».

Sunna selv sier kunsten er politisk. Han mener den skal vekke tanker og ta opp temaer for diskusjon, videre at den tar opp komplekse temaer fra historien, men også fra nåtid og fremtid, som er rå og lag på lag.

Spørsmålet mange ungdommer stiller seg er hvorfor politikkere frykter kunst når unge blir eksponert for skytespill, krig og video av ekte drap hver dag på internett. Hva er det med dette kunstverket som egentlig provoserer så mye?

Etter debatten har veggen fått besøk av flere titalls mennesker som har tatt kjøreturen kun for å se på kunstverket. Responsen fra publikum er nesten utelukkende positiv. Kollektivet bak prosjektet, Arktisk Grafitti, sier at de er glade for at det blir debatt.

— Vi håpet på debatt. Men vi hadde ikke ventet at debatten skulle handle om kunstverket bør bli fjernet eller ikke, sier en av de som står bak Artisk Grafitti.

Den svensk-samiske kunstneren Sunna mener at det at det har vært debatt om veggkunsten i Alta viser i det hele at slik kunst er nødvendig på stedet. Det skal diskuteres og vekke tanker. Noen ungdomsskoleelever har gitt utrykk for at de liker graffiti og at de forstår ironien i symbolene som brukes. Hva som skjer med grafitten i Alta, er fremdeles uklart. Det er heller ikke bestemt om meningene til ungdommene skal tas i betraktning i beslutningen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

8 kommentarer på Frp- og Venstre-politikere vil sensurere samisk veggmaleri på ungdomsskole

 1. AvatarTom Dahle // 2016-08-16 kl 19:26 //

  Da
  vet jeg det, i fremtiden skal man alltid spørre seg om man hadde
  tillatt et utsagn eller en handling om det kom fra en muslim når man
  skal kritisere en FrP-politiker.

  Hadde man tillatt at en justisminister benytter falsk profil i debatter om han var muslim?

  Hadde man tillatt at en tidligere arbeidsminister snyltet med NAV-støtten om han var muslim

  Hadde man tillatt at en minister hadde deltatt på møter med fanatiske religiøse om hun var muslim?

  Hadde
  man tillatt at en justisminister hadde brukt statlige midler for å lage
  en propagandafilm for sin egen politikk om han var muslim?

  Hadde man tillatt en muslim å bruke statlige midler for å lage en propagandafilm overhodet?

  Hadde man tillatt ett muslimsk parti i regjering om en tidligere tillitsvalgt hadde massakrert barn på en øy i Norge?

  • Avatarrosamiza // 2016-08-16 kl 19:54 //

   Nei, man hadde absolutt ikke tillatt det.
   Men pøblene i Frp kan tillate seg hva det skal være uten å bli stanset i sin «utfoldelse». Og de sitter attpåtil i regjeringen. Ikke det minste rart at vi har fått en stor politikerforakt her til lands.

 2. Freedom is such a beautiful concept. I can heartily recommend it, especially in the arts.

  • AvatarKlaus_Knegg // 2016-08-23 kl 00:21 //

   Kunstnerisk frihet finnes hverken i kommunismen, nazismen eller islamismen, men kun i
   liberale kapitalistiske land.

   • I så fall er det vel ironisk at det er Alta Frp som vil ha kunstverket fjernet…

   • AvatarYuki Fuyui // 2017-10-18 kl 07:53 //

    Da er du ekstremt ignorant fordi de hadde mindre sensur av kunst i Sosialistland (Kommunismen) en det vi har i vesten.
    Men igjen ignorante mennesker som deg tenker jo da bare så idealistisk og aldri på virkeligheten.

    Film er ekstremt godt eksemplar på forskjellen mellom ytringsfrihet mellom vesten og Sosialistlandene.
    I Sovjetunion har du hundrevis av kontroversielle filmer av alle slags temaer, fra krig til kritikk av landets styre til kriminalitet osv.

    Mens i vesten trenger du betydelig med økonomi får å lage en film, forskjellen er at i Sovjetunion sponset staten kultur utvikling fra statsbudsjettet dette oversettes til at filmer kunne lages i bøtevis uten at man måtte tenke over at filmene skulle tjene inn penger.
    Dette førte til at Sovjetunion ble et ledende filmland og utviklet mange film teknikker som vi fortsatt bruker idag, inkludert var moderne film analyse også oppfunnet i USSR.

    Come and See er en type film som du aldri i huleste hadde klart og lage i vesten fordi inneholde ikke bare er brutalt grafisk men også psykisk. Men likevel lagde de den i Sovjet.
    Du har tydeligvis dårlig forståelse av hvor fritt folk egentlig var i disse landene, mange gode film ideer blir ikke laget i vesten fordi de ikke vil lage nok penger. Det er ikke till å si at sensur ikke eksisterte i Sovjet, pornografi og andre ekstrem politiske innhold var forbudt.
    Men det er forskjellen, i vesten har vi økonomisk undertrykkelse mott kunstsamfunnet mens i Sosialistland hadde de kun en sensur de måtte gå igjennom, du får ikke støtte av Sovjetisk kulturkassen hvis film manuset ikke var godkjent men likevel lagde de filmer av ekstremt kontroversielle temaer.

 3. AvatarOle A. S.-Sidselssønn // 2016-08-17 kl 10:36 //

  Ser kun henvisning til FrP-politikere i teksten – er det seriøst at Venstre-politikere er av samme mening?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-08-17 kl 11:51 //

   Det stemmer dessverre. Litt rot i redigeringa gjorde at en del ble utelatt som nå er redigert inn igjen.

Kommentarfeltet er lukket.