Frp- og Venstre-politikere vil sensurere samisk veggmaleri på ungdomsskole

Foto: Mads Suhr Pettersen

Politikere vil fjerne et veggmaleri på Alta ungdomsskole, bestilt av kommunen.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Alta kommune bestilte og betalte for å få graffiti malt på en vegg ved en av ungdomsskolene i området. Den siste uken jobbet de samiske kunstnerne Anders Sunna (31) og Linda «Zina» Aslaksen (29) med et kunstverk som er 14 meter høyt og 18 meter bredt der kunstnere, har blandet deres stiler.

Dette verket, som etter alt å dømme er verdens største samiske verk, har skapt debatt. I går ble debatten løftet av Frp i Alta, hvor utsagnet var at politisk kunst er greit men ikke på en ungdomsskole. Diskusjonen ble fulgt opp på NRK Finnmark i dag tidlig, hvor to representanter fra Frp ga uttrykk for at de frykter «at det samiske nå skulle mobiliseres» og de stilte videre spørsmål om det hadde “vært greit hvis det var muslimsk tematikk i piecen, eller er det bare sånn at siden det er samisk så er alt lov?».

Ifølge Altaposten vil også Raymond Londal fra Venstre at bildet fjernes eller blir modifisert.

— Hadde de fått og godkjent en skisse, og om kunstnerne deretter forholdt seg til skissen, så ville det vært greit. Selv om man i et slikt utvalg skal være romslige og rause, og gjerne utfordre en del ting, så har man her fått altfor frie tøyler, uttaler Londal.

Rut Olsen fra Alta Frp sa i intervjuet med NRK at ikke alle er like begeistret over den samiske protestkunsten som nå skal møte elevene på Alta ungdomsskole. Olsen reagerer blant annet på en rype med dynamitt på seg som ligger øverst i verket. Hun ville ha debatt om hvorvidt veggmaleriet til Sunna og Aslaksen skal fjernes. Olsen er ikke alene om å sammenligne samisk kunst med muslimer. I juni hadde journalisten Anne Grenersen et innlegg i Avisa Nordland der hun insinuerer at Anders Sunnas kunstneriske verk kan være farlig.

Foto: Mads Suhr Pettersen

Foto: Mads Suhr Pettersen

Sunna har sin utdanning fra Konstfacket i Stockholm ved avdeling for fri kunst og Umeå Konstskola. Han har stilt ut blant annet i flere gallerier i Norge, Sverige, Berlin og Paris. I 2009 var han årets Unge Kunstner på Riddu Riđđu-festivalen. «Zina» Aslaksen ble av Huffington post kåret til en av verdens 25 mest bemerkelsesverdige kvinnelige gatekunstnere.

Sunna er kjent for å vekke sterke reaksjoner med sin kunst, og tar ofte i bruk ukonvensjonelle motiver som av noen beskrives som «voldsmetaforiske».

Sunna selv sier kunsten er politisk. Han mener den skal vekke tanker og ta opp temaer for diskusjon, videre at den tar opp komplekse temaer fra historien, men også fra nåtid og fremtid, som er rå og lag på lag.

Spørsmålet mange ungdommer stiller seg er hvorfor politikkere frykter kunst når unge blir eksponert for skytespill, krig og video av ekte drap hver dag på internett. Hva er det med dette kunstverket som egentlig provoserer så mye?

Etter debatten har veggen fått besøk av flere titalls mennesker som har tatt kjøreturen kun for å se på kunstverket. Responsen fra publikum er nesten utelukkende positiv. Kollektivet bak prosjektet, Arktisk Grafitti, sier at de er glade for at det blir debatt.

— Vi håpet på debatt. Men vi hadde ikke ventet at debatten skulle handle om kunstverket bør bli fjernet eller ikke, sier en av de som står bak Artisk Grafitti.

Den svensk-samiske kunstneren Sunna mener at det at det har vært debatt om veggkunsten i Alta viser i det hele at slik kunst er nødvendig på stedet. Det skal diskuteres og vekke tanker. Noen ungdomsskoleelever har gitt utrykk for at de liker graffiti og at de forstår ironien i symbolene som brukes. Hva som skjer med grafitten i Alta, er fremdeles uklart. Det er heller ikke bestemt om meningene til ungdommene skal tas i betraktning i beslutningen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.