Stopp angrepene på opposisjonen i Ukraina

Foto: Ivan Bandura

Norge må kreve at Ukraina opphever forbudet mot kommunistpartiet og protestere mot den politiske volden mot opposisjonen.

Stian Bragtvedt
Om Stian Bragtvedt (3 artikler)
Stian Bragtvedt er stipendiat ved Nord universitet og stiller til valg for Rødt.

Rødt er bekymret for menneskerettssituasjonen i Ukraina etter at staten har gått til det alvorlige skrittet å forby et av landets største opposisjonspartier. Etter initiativ fra justisdepartementet basert på de autoritære nye «de-kommunistiseringslovene» ble Ukrainas kommunistiske parti vedtatt forbudt i en dom fra Kiev 16. desember 2015. Partiet utmerket seg etter det vestligstøtta kuppet mot den tidligere presidenten Janukovitsj med å være klare i sin motstand mot å bekjempe separatistene i Øst-Ukraina med vold, samtidig som de heller ikke støttet separatistene. Så sent som i 2012 fikk partiet over 13 prosent av stemmene og hadde over 100 000 medlemmer. Uavhengig av hva slags syn en må ha på hva partiet står for, er det uakseptabelt å forby et politisk parti uten andre reelle grunner enn at de står for en annen politikk og historieforståelse enn det nåværende regimet. I forkant av forbudet har partiet blitt utsatt for flere former for vold og forfølgelse, blant annet ved at høyreekstremister ramponerte partikontorene deres og at de ble nektet å stille lister ved høstens lokalvalg.

LES OGSÅ: Flere dør i krig og væpnede konflikter

Også det borgerlige opposisjonspartiet «Opposisjonens Blokk» skriver på sin hjemmeside at flere av deres fredelige politiske markeringer er blitt angrepet med vold. Blant annet rapporterer de at teltene deres skal ha blitt revet ned under en markering i Odessa 25. august, og at angriperne truet dem med å «jage dem inn i fagforeningshuset og tenne på», og at politiet så på uten å gripe inn. Slike trusler bør oppfattes som alvorlige da de henspiller på mordbrannen 2. mai 2014, da 42 opposisjonsaktivister ble brent levende da de søkte tilflukt for angrep fra nasjonalister og høyreekstremister som støttet den nåværende regjeringen. Ukrainske myndigheter har ikke tatt ut tiltale mot en eneste av angriperne, noe de har fått krass kritikk for fra Europarådet.

At politiske partier som er kritiske til det sittende regimet får operere fritt må også sees som en forutsetning for å lykkes med en fredelig gjenforening av de separatistkontrollerte områdene med resten av Ukraina. Rødt fordømmer angrepene på den ukrainske opposisjonen og krever at den norske regjeringen ber Kiev oppheve forbudet mot kommunistpartiet og sørge for at opposisjonen kan bedrive sin virksomhet uten å bli utsatt for politisk vold.
Teksten er basert på et landsstyrevedtak i Rødt

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Stopp angrepene på opposisjonen i Ukraina

  1. AvatarMartin Trist // 2016-04-18 kl 15:35 //

    Kommunistpartier bør være forbudt i alle land. Det er helt utrolig at noen kan være tilhengere av kommunisme uten å være tilnærmet analfabet – uten evne til å lese seg opp på historie.

Kommentarfeltet er lukket.