Åpent brev til Yousef Assidiq

Yousef Assidiq. Foto: Arbeiderpartiet.

Du jobber for å forebygge ekstremisme. Da burde du ikke stilt opp på en konferanse hvor Erdogan er vert.

Ungkurd Norge
Om Ungkurd Norge (1 artikler)
Norsk-kurdisk ungdomsorganisasjon som jobber for å samle kurdisk ungdom på en plattform, som å holde aktiviteter som språkkurs, seminarer, demonstrasjoner og fritidsaktiviteter.

Vi er flere kurdere som reagerte på at du dro til Tyrkia og beskrev landet som ett flott sted, på en konferanse hvor landets president, Recep Tayyip Erdogan, var vert. Vi reagerte kraftig fordi våre bekjente, venner og familier blir drept, arrestert og trakassert. Erdogan har sensurert media og dreper og arresterer folk som er imot han. I dag er det 12.000 kurdiske politiske fanger i Tyrkia. Vi prater om en fascist som gjør alt for å beholde sin makt. 120 sivile kurdere ble brent levende i en kjeller i byen Cizre på ordre fra Erdogan og Ahmet Davoutoglu.

Hjelper IS, kritiseres ikke
Du velger å dra til et sånt sted uten å kritisere Erdogans krig mot kurdere, intellektuelle, journalister, skeive og alle andre som kjemper for demokrati. Tyrkia er kanskje et fint sted hvis man er en norsk hvit man, men absolutt ingen god plass for andre. Vi snakker om byer som bombes så brutalt at vi ikke ser forskjell på tyrkiske og syriske byer. Dessuten åpner han grensen for terrorister for å terrorisere kurdere, men ikke for folk som vil bidra med humanitær hjelp, mat og medisiner. Dette er et land vi er alliert med.

Vi har lest at du har spist lunsj sammen med Erdogan, vi spør oss hvordan du kan gjøre det når du vet hva den kurdiske befolkningen og ungdomsbevegelsen føler når det gjelder Erdogan? Solidaritet var det vi ønsket oss, noe vi ikke fikk. Det er en dyp skuffelse. Når det gjelder å lage politikk så må man lytte på de som vet best og ikke prate for dem. Kvinner vet best hvordan sexismen fungerer, skeive vet best om homofobi/transfobi – og kurdere og andre minoriteter vet best om deres situasjon i Tyrkia. Hvis du ikke lytter til oss så har ikke du mandat til å snakke for oss. Vi går under mottoet «Nothing about us without us». Du tok et valg om å bygge opp din karriere, istedenfor å lytte og vise solidaritet. Du valgte å ofre kurdere, armenere, sosialister og fredsaktivister foran demokrati, fred og likestilling. Du kunne ikke engang lytte til aktivister i Tyrkia, som ba vesten om å vise solidaritet. At FN valgte dette spiller ikke noen rolle, fordi de har utelatt de eneste feministene i fredsforhandlingene. Fordi Tyrkia ikke liker det. Vi har sett hvordan Erdogan har spilt en skittent spill når det kommer til flyktningsituasjonen, du drar til et land som er minst egnet til å holde en sånn konferanse.

Minoriteter forfølges
Tyrkia er ikke et lite paradis, Alanya representerer ikke landet. Du dro til et Tyrkia i borgerkrig. Hvordan kan man dra til ett land som er i full krig uten å kritisere landet på den måten som ble ønsket og lovet? Skjønner du ikke at det var ditt løfte du brøt som fikk oss å bli sinte? Å kritisere i ettertid hjelper ikke deg nå. Du er ikke flyktning eller asylsøker og du er ikke født i en krig, men vi er det. Våre mødre, søsken, barn og venner blir drept hver dag.

Tyrkia har vært mye i media den siste tiden og vi lurer på om du leser nyhetene? Hvordan kan du ha gått glipp på alt dette? Det eneste fredelige partiet har nå mistet immunitet og alle vil bli fengselet nå. De organiserer sin politikk utifra de minst privilegerte: Kvinner, kurder, armenere, skeive og andre minoriteter. Vi er på vei å miste den eneste gode initiativet som tar kampen for rettferdighet, likestilling og demokrati. Våre venner blir brent levende, fordi de turte å gjøre noe så radikalt som å drømme om demokrati.

Det er sant att du ikke kan mye om kurderne, det har du selv sagt. Men det er du som må ta ansvar for å få mer kunnskap, det er nemlig din jobb. Det ansvaret kan man aldri legge på de undertrykte, da har man ikke skjønt hvordan makt fungerer. Det er kjent for verden hvordan Erdogan behandler sitt folk og undertrykkelsen av kurdere er ikke noe nytt. Å påstå at du kan lite om saken viser at du kanskje ikke gjør din jobb ordentlig. Du jobber mot ekstremisme og sekterisme, men har ikke peiling på en av de viktigste konfliktene. Hva er det du bygger dine analyser på egentlig? Hvis dine kunnskaper om Midtøsten er så liten så blir vi helt ærlig bekymret og mer sikker i at kritikken rettet mot deg er legitimert. For å danne en god bevegelse så må man tenke på de strukturelle analysene, men også lytte til grasroten, som vi er en del av.

Karriere over endring?
Krigslandet Tyrkia har den nest største styrken i NATO og banker opp syriske flyktninger. Tyrkia er ikke et flott land for de som bor der: for mange er husene deres er borte, elektrisiteten er borte, vannet er borte. Det pågår en sekterisk krig. Du er en hvit norsk man, verden er bygget etter deg og du kommer aldri til å se det vi ser, aldri føle det vi føler. Vi vil derfor aldri at du prater for oss, for du er ikke rettvis i din retorikk og når du ikke er det så bør du være stille. Snakk ikke for oss uten oss, aldri. Tør å legg din karriere til siden gjennom å gi oss mikrofonen, fordi det er sann aktivisme og solidaritet. Alt vi gjør får vi ikke betalt for, ikke en eneste krone. Men hvis du fortsetter på denne måten kommer du skuffe flere og til slutt kommer du til å stå igjen helt alene. Men det er kanskje det du vil? Bygge karriere isteden for å skape endring?

Dessverre kreves det mye jobb, hardt arbeid og en helt annen metode for å endre på ting, som det ser ut nå så virker det ikke som at du har det eller vil ha det. Du jobber for å forebygge ekstremisme, du burde kanskje ha begynt med Erdogan og ikke stille opp på en konferanse hvor han er vert. Du har sittet ved siden av Erdogan mens andre sitter fast under portforbud i krigen. I flere måneder har kurdere blitt angrepet av Erdogan og Tyrkia. Du har ennå ikke fordømt deres brutale krig mot kurdere. Du har ikke fordømt drapet på 800 sivile kurdere. Du har ikke fordømt Tyrkias samarbeid med IS. Du har ikke fordømt tyrkias rekrutering av terrorister. Hvordan kan du representere oss da?

Vi tar tilbake det mandatet som du stjal fra oss. Du får aldri lov til å representere oss igjen. Det er åpenbart at du velger feil når du får mulighet og det er ikke aktuelt for oss å ha en kamerat som velger seg selv foran kollektiv frigjøring.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.