Nord-Syria – et glimt av håp

Foto: Kurdish Struggle

Det finnes allerede en fungerende løsning for krigene i Midtøsten. En demokratisk revolusjon med kvinnefrigjøring og selvstyre i sentrum lever i Rojava.

Andam Aziz
Om Andam Aziz (12 artikler)
Andam Aziz er talsperson for kurdisk demokratisk samfunnssenter i Norge
Verdens ledere sliter med hvordan de skal avslutte krigen i Syria. Vi hører og leser om bomber, ødeleggelser og flyktninger fra Syria. Men sannheten om Nord-Syria også kjent som Rojava blir skjult for oss. Rojava er hjemmet til en bemerkelsesverdig revolusjon som også har spred seg videre til det sør-østlige Tyrkia.

Det eneste alternativet
Helt siden den arabiske våren 2011, har Rojava, med kurdisk majoritet, utviklet et samfunn med direkte demokrati organisert i tre selvstyrende, kantoner i sveitserstil. Endringene er inspirert av idene til den kurdiske folkelederen Abdullah Öcalan – leder av PKK (Kurdistans Arbeiderparti)

Rojava ble kjent for oss tidlig i 2015 etter kurdiske krigere – med flystøtte fra koalisjonen – tappert frigjorde byen Kobani fra IS etter 112 dager med harde kamper. Det var da vi skjønte at IS er en terrororganisasjon som er mulig å beseire. Kurderne i Rojava er de eneste pålitelige og effektive kampstyrkene mot IS på bakken.

Hva kjemper de kvinnelige soldatene for?
Vestlig media har ofte fokusert på å dekke krigen i Syria med bilder og scener av de kvinnelige YPJ-styrkene. Men vi får sjelden innsikt i hvem de er, deres ideologi og mål. Vi må begynne å spørre oss hvem er disse kvinnene? Hva kjemper de for? Hvilke ambisjoner de har? De kjemper for en demokratisk føderasjon i Syria, hvor kvinner har like muligheter og deltakelse i systemet, og rett til å ta egne beslutninger om sine egne problemer. Kvinner skal også være likt representert i alle aspekter av sosiale, politiske og økonomiske liv. Et prinsipp av medlederskap som er basert på likeverd mellom kjønnene i alle aspekter av det sosiopolitiske systemet. Kvinner skal også ha rett til å organisere seg uavhengig i det demokratiske føderale systemet i Nord-Syria som de nå kjemper for.

LES OGSÅ: Utvist fra Tyrkia på livstid for kurdisk aktivisme i Norge og Irak

Hvem er de beste til å formulere en løsning på situasjonen i Syria? Svaret er de mest undertrykte gruppene og de som kjemper på bakken. Det er ikke lenger det kurdiske spørsmålet, men det kurdiske alternativ som må være fokus for vår oppmerksomhet. Det kurdiske alternativet kan være løsningen på krisen i Syria, Irak og hele Midtøsten.

Det kurdiske alternativet for et samlet Midtøsten
I et samfunn hvor krig er det eneste fokuset, har Rojava gjort store fremskritt i å sikre skjønn, klasse og etnisk likestilling. I Syria trenger vi et system hvor arabere, kurdere, turkmenere, armenere kan leve sammen. Vi trenger et samfunn basert på trosfrihet hvor sunni, sjia, alawitter, kristne og yezider kan respektere og akseptere hverandre. Dette finner vi i Rojava! Ja, det trenger tid, men det trenger også vår støtte til å utvikle prosjektet.

LES OGSÅ: Slik har kurderne det i Rojave

Rojava-administrasjonen åpnet sitt første utenlandske konsulat i Moskva, Russland, i februar 2016. Etterfulgt av Stockholm i april. Videre konsulater i London, Berlin, Washington, Paris samt i flere arabiske land, er planlagt.

Som en ung kurder ønsker jeg å oppfordre norske partier som er på venstresiden og norske feminister til å anerkjenne det «kurdiske alternativet» og det politiske systemet i Rojava. Tiden er inne for å realisere alternativer som fungerer i praksis. Tiden er inne for å gi de kurdiske kvinnelige heltene et system som de har bygget og kjempet for. En demokratisk føderasjon i Syria for alle minoriteter og religiøse grupper.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Nord-Syria – et glimt av håp

 1. AvatarStein Voll // 2016-05-06 kl 15:55 //

  Jeg tror at minoritene må få mer selvråderett, om det skal bli fred i området.

 2. AvatarJan Gregersen // 2016-05-06 kl 16:53 //

  Anerkjennelse og støtte av Rojava etter modellen som beskrives, bør ikke være et høyre/venstre-spørsmål. Det er noe alle partier bør kunne stile seg bak. Demokratiske land i Midtøsten er mangelvare.

  • AvatarTom Dahle // 2016-05-06 kl 20:57 //

   Vi på venstresiden drømmer stadig om at også høyresiden skal omfavne sakene våre, så enig, håper at også høyresiden adopterer vårt syn.

 3. AvatarRoald Aune // 2016-06-05 kl 07:53 //

  Når det gjelder kvinners rettigheter og likhet for alle religioner er det allerede en del av Syria sin grunnlov. Syria er da det mest liberale, sekulære landet i midt.østen, og det landet som har gitt kvinner like rettigheter.

Kommentarfeltet er lukket.