Slik har kurderne det i Rojave (video)

Hvordan står det til i syrisk-kurdiske områdene?

Av Gernot Ernst

Denne reportasjen fra tysk stats-TV handler om kampen mot IS, de kvinnelige soldatenes rolle, likestillingen og demokratiet i Rojava. Reportasjen ble vist på «Auslandsjournal» 7. november i år.

Demokrati under utvikling
Tre områder i syrisk-Kurdistan har utviklet seg til noe som er unikt i Midtøsten, et sted hvor befolkningen virkelig prøver å innføre demokrati og likestilling. Her er en del av en reportasje som ble publisert av tysk TV, Auslandsjournal ekstra (et reportasjemagasin med meget godt rykte).

LES OGSÅ: Ei reise til de kurdiske sjølstyreområdene i Syria

Slipper inn i fengslene
Flere uavhengige kilder bekrefter at det som blir vist i reportasjen stemmer overens med det de selv kjenner til. Trude Falch fra Norsk Folkehjelp, og en talsmann fra den tyske hjelpeorganisasjonen «Medico internasjonal» bekrefter at Rojave ikke er et perfekt demokrati, men på god vei. Human Rights Watch beskriver forskjellige brudd på menneskerettigheter i en rapport fra juni 2014, men attesterer samtidig at myndighetene i det minste prøver å forbedre situasjonen, og at HRW fikk fri tilgang til politistasjoner og fengsler og kunne snakke med fangene uten restriksjoner.

Medico internasjonal, en partnerorganisasjon til Norsk Folkehjelp, har lansert et politisk-humanitær opprop som beskriver Rojave som et demokrati under utvikling og som trenger hjelp

Her er en utgave med norske undertitler:
https://www.youtube.com/watch?v=P41h-7dOclo&feature=youtu.be

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned