Listhaugs takknemlige støttespillere kjører på med hets og rasisme

Rundt 140 mennesker demonstrerte til støtte for statsråd Sylvi Listhaug i Oslo 7. februar. Foto: Researckollektivet

Det er sjeldent at høyreekstreme bærer en statsråd på gullstol fremst i paradene. Listhaugs mest takknemlige støttespillere kjører kampanjer med en eim av nazipropaganda.

Thomas Kvilhaug
Om Thomas Kvilhaug (11 artikler)
Thomas Kvilhaug er redaksjonsmedlem i tidsskriftet Internasjonal Sosialisme.

Researchkollektivet Info har på Radikal Portal alt eksponert elementer av høyreekstreme, nazister og islamofober i den ellers stusselige rekken som toget gjennom Oslos paradegate til Eidsvolds plass med norske flagg og nasjonale slagord i en demonstrasjon til støtte for statsråd Sylvi Listhaug (FRP) søndag 6. februar. Tilsvarende konkrete opplysninger preget ikke dekningen i riksdekkende medier, men ifølge avisa Vårt Land kunne politiet og ikke minst arrangørene selv også bekrefte at nazister hadde deltatt.

LES OGSÅ: Nazister og islamofober til støtte for Sylvi Listhaug

«Vanlige folk» eller høyreekstrem organisering?  
«Politiet opplyser at de fleste som var møtt frem var vanlige folk. Men det er også enkelte fra ny-nazistiske miljøer i paraden» skriver Vårt Land. At det var «mest vanlige folk» som deltok i demonstrasjonen hevdet også forsker på radikalisering, Lars Gule, på stedet, som ifølge avisa like godt meldte bekymringer om mot-demonstranter som brukte uttrykk som fascisme eller trakk inn Breivik. Mange av de 140 demonstrantene skal ifølge Vårt Land også ha vært lei av å bli kalt rasister og misforstått av mediene.  

Vanlige folk eller ikke, demonstrasjonen og den videre propaganda-kampanjen for Listhaug bærer flere kjennetegn på en høyreekstrem organisering i seg selv.

Jeg er ikke nazist, men sjekk videoen min…
En av de sentrale offisielle initiativtakerne, Margarita Bråten, var «klar over at det var ny-nazister blant deltakerne» men tok offisielt distanse fra disse ved å fremheve at «det er viktig å understreke at nazisme eller hets mot muslimer, det støtter ikke denne demonstrasjonen». At de like fullt var der «betyr bare at de også støtter Listhaugs strengere asylpolitikk» sa hun blant annet videre.

28. mars delte den samme Margarita Bråten, nå med erfaring som demonstrasjonsleder for både «steng grensene» og «til støtte for Listhaug», en facebook-video om «landssvikerne» i Arbeiderpartiet, som hun like gjerne kan ha  laget selv av stillbilder med påført tekst. Videoen representerer først «hovedrolleinnehaverne» Jonas Gahr Støre, nestleder Hadja Tajik og AUF-leder Mani Husseini, og dernest «hele sirkuset», før en visitt til «pikenes Jens» som NATO-leder sammen diverse internasjonale eliter. Dernest starter hetsen for alvor.

«Stakkarslige Eskild Pedersen» blir introdusert med portrettbilde. «Han stakk av fra Utøya – Ble så redd» (bilde av en redningsbåt på vannet  med Pedersen limt inn til venstre), «Han reddet kun sin egen ræv» – «Ja han er en stor skam, en sviker» (bilde av Pedersen og båten igjen). Bildet av båten med den tidligere Auf-lederen klistret inn ved siden er identisk med det den beryktede nazisten Tore Tvedt laget og brukte på sin blogg i 2012 da han skreiv om anmeldelse av Pedersen (en anmeldelse for å ha opptrådt uansvarlig på Utøya som naturligvis ikke ble tatt til følge).

Ikke bare er denne sekvensen en alvorlig grov personhets, den er også en hets av alle ofrene for den fascistiske terroren som rammet 22. juli fra en nazist i det samme politiske omlandet som Listhaugs aktive støttespillere og andre rasistiske grupperinger. Hetsens innretting mot offeret og ikke overgriperen, viser at den norske fascismen ikke selv antar seg for å ha tatt skade, nei knapt har slått sprekker i sin fasade, av ugjerningen. Tvert imot viser det at fascismens bærere i sannhet føler seg styrket av sin egen terror. For så visst har man observert såkalte nettroll og andre komme med uttalelser som gir støtte til fascisten Breiviks tanker og motiver, men enda mer er den direkte hets som både de samme troll og den omtalte videoen faktisk bygger oppunder, et vitnemål om at fascismen aktivt får næring av terroren. Og i hvilken fascistisk tradisjon har man vel unnlatt seg å braute over og ydmyke sin terrors ofre?   

LES OGSÅ: Syriske flyktninger reddet tysk nazileder

Eurabia og landssvikere

Arrangør Margarita Bråten. Foto: Researchkollektivet

Margarita Bråten. Foto: Researchkollektivet

Videoens neste sekvenser viser ytterligere at tankegodset er av samme ulla som Breiviks, med eurabia-konspirasjoner, som utpeker sosialdemokratiet (og med det, underliggende, hele «venstre») som ansvarlig for en invasjon. En fomlende og talentløs lederskikkelse i Jonas Gahr Støre, som for det meste sier «hmmm» og «eh» og «ja til berikelsen», møter den slue, konspiratoriske hjernen bak den «muslimske invasjonen», nestleder Hadja Tajik, «muslimen» som «har en plan».

«Blir du lei av nordmenn?» spør hun, «jo de bare krangler» sier han. «Mer av berikelsen» – vi har en plan», sier han, «det har jeg, eh, vi», sier hun. «Velkommen inn», sier neste bilde, som skal fremstille masser av sinte muslimske menn, og dernest et bilde av Tajik med et sverd og et smil på lur, «Jeg er klar». Videoen rundes av, «Bli en landssviker du også! Arbeiderpartiet».

Videoen har hatt ca. 15.000 delinger i skrivende stund. Langt mer sannsynlig enn oppmøtet i et par stusselige demonstrasjoner, kan vi altså anta at en del «vanlige folk» har delt den. Det gjør ikke at videoen har en mindre stank av nazistiske propagandatradisjoner. Tør vi minne om at dette er et land hvor de færreste medier definerer rasismen, mens kommersielle bokhandlere på eget initiativ blindt selger en konspiratorisk blekke som ved sin blotte tittel antyder en befolkningsdel som «landeplage» fra utstillingsvinduer og gavebord i beste julehandel?

LES OGSÅ dissekeringen av Hege Storhaugs bok: Men verst av alt er ensidigheten

De som slår ring om Sylvi
Den høyreekstreme kampanjen for Sylvi Listhaug har grupper og sider på facebook. En støtteside som opprinnelig var for Anders Anundsen promoterte støttedemonstrasjonen for Listhaug med slagordet «slå ring om Sylvi» på oppfordring fra arrangørene, og etter demonstrasjonen dukket en egen side for Listhaug opp. Den har ca. 10.200 følgere per dags dato, og selv om enkelte kommentarer kan vitne om at ikke alle disse er like varme med alt siden poster, ser det ikke ut til at den krymper. På siden finner man lenker også til sider med slagord som «steng grensene», «nei til inkludering», og sider for «nasjonalistisk revolusjon», promo for Soldiers of Odin og Donald Trump, «den hvite vestlige kulturens håp og folkelige fornuft» og «den viljesterke lederen som de hvite nasjonene skriker etter». Mellom støtteposter til Sylvi Listhaug og noen delinger fra Listhaugs egen offisielle side, sier andre poster det mer rett ut; «Oss eller dem, send dem hjem», «Ikke noe vi, det er oss eller dem», og «Send ut muslimene». Profilbildet sier «eneste måten vi kan unngå borgerkrig i Europa på nå er å definere dem som noe annet», altså er rasekrigen de venter på egentlig et faktum. Siden viser også en nasjonalsosialistisk karakter innretta mot arbeidsfolk, mot «høyre-politikken» og selv mot Siv Jensen, som går for denne, og med slagord som at «alle ledige jobber og boliger først og fremst må gå til etniske nordmenn».  

Det burde ikke være nødvendig å begrunne at dette er i nazistisk propagandatradisjon. I den grad noen lar seg bombardere av høyreekstrem propaganda fra kilder som disse og andre har «vanlige folk» i større grad en grunn til å samle seg om et alternativ som avfeier rasismen ved dørstokkene.  

Ikke bare Listhaug
Selv om samtlige partier på Stortinget utenom SV og MDG i sannhet gikk med på et forlik i retning av en av Europas hardeste innstramminger i asylpolitikken, er det statsråden som har frontet politikken og frontet ambisjoner som masseinternering og massedeportasjoner til Russland og andre land, som ikke så uventa nyter støtte fra høyreekstreme propagandister og deres følgere. Hun har fortsatt ikke annet enn takknemlighet for støtten å vise tilbake til, noe som motiverer hennes mest takknemlige støttespillere og gir dem ytterligere større rom for agitasjon og propaganda.  

Det er likevel en borgerlig regjering med sentrumsstøtte som, ikke bare inkluderte Frp, men innsatte Listhaug og fronter Listhaug fra statens hold.

Vanlige folk har alt å hente på å riste av seg rasismen og heller samle seg om å kaste en regjering som i utgangspunktet var innretta mot å presse arbeidsfolk og sosial sikkerhet. Titusener av vanlige folk har stilt opp for solidaritet med flyktninger. Det er fortsatt en ynkelig gjeng som stiller for Listhaug. Rasismen og regjeringas politikk kan slås tilbake

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.