Listhaugs takknemlige støttespillere kjører på med hets og rasisme

Rundt 140 mennesker demonstrerte til støtte for statsråd Sylvi Listhaug i Oslo 7. februar. Foto: Researckollektivet

Det er sjeldent at høyreekstreme bærer en statsråd på gullstol fremst i paradene. Listhaugs mest takknemlige støttespillere kjører kampanjer med en eim av nazipropaganda.

Thomas Kvilhaug
Om Thomas Kvilhaug (12 artikler)
Thomas Kvilhaug er redaksjonsmedlem i tidsskriftet Internasjonal Sosialisme.

Researchkollektivet Info har på Radikal Portal alt eksponert elementer av høyreekstreme, nazister og islamofober i den ellers stusselige rekken som toget gjennom Oslos paradegate til Eidsvolds plass med norske flagg og nasjonale slagord i en demonstrasjon til støtte for statsråd Sylvi Listhaug (FRP) søndag 6. februar. Tilsvarende konkrete opplysninger preget ikke dekningen i riksdekkende medier, men ifølge avisa Vårt Land kunne politiet og ikke minst arrangørene selv også bekrefte at nazister hadde deltatt.

LES OGSÅ: Nazister og islamofober til støtte for Sylvi Listhaug

«Vanlige folk» eller høyreekstrem organisering?  
«Politiet opplyser at de fleste som var møtt frem var vanlige folk. Men det er også enkelte fra ny-nazistiske miljøer i paraden» skriver Vårt Land. At det var «mest vanlige folk» som deltok i demonstrasjonen hevdet også forsker på radikalisering, Lars Gule, på stedet, som ifølge avisa like godt meldte bekymringer om mot-demonstranter som brukte uttrykk som fascisme eller trakk inn Breivik. Mange av de 140 demonstrantene skal ifølge Vårt Land også ha vært lei av å bli kalt rasister og misforstått av mediene.  

Vanlige folk eller ikke, demonstrasjonen og den videre propaganda-kampanjen for Listhaug bærer flere kjennetegn på en høyreekstrem organisering i seg selv.

Jeg er ikke nazist, men sjekk videoen min…
En av de sentrale offisielle initiativtakerne, Margarita Bråten, var «klar over at det var ny-nazister blant deltakerne» men tok offisielt distanse fra disse ved å fremheve at «det er viktig å understreke at nazisme eller hets mot muslimer, det støtter ikke denne demonstrasjonen». At de like fullt var der «betyr bare at de også støtter Listhaugs strengere asylpolitikk» sa hun blant annet videre.

28. mars delte den samme Margarita Bråten, nå med erfaring som demonstrasjonsleder for både «steng grensene» og «til støtte for Listhaug», en facebook-video om «landssvikerne» i Arbeiderpartiet, som hun like gjerne kan ha  laget selv av stillbilder med påført tekst. Videoen representerer først «hovedrolleinnehaverne» Jonas Gahr Støre, nestleder Hadja Tajik og AUF-leder Mani Husseini, og dernest «hele sirkuset», før en visitt til «pikenes Jens» som NATO-leder sammen diverse internasjonale eliter. Dernest starter hetsen for alvor.

«Stakkarslige Eskild Pedersen» blir introdusert med portrettbilde. «Han stakk av fra Utøya – Ble så redd» (bilde av en redningsbåt på vannet  med Pedersen limt inn til venstre), «Han reddet kun sin egen ræv» – «Ja han er en stor skam, en sviker» (bilde av Pedersen og båten igjen). Bildet av båten med den tidligere Auf-lederen klistret inn ved siden er identisk med det den beryktede nazisten Tore Tvedt laget og brukte på sin blogg i 2012 da han skreiv om anmeldelse av Pedersen (en anmeldelse for å ha opptrådt uansvarlig på Utøya som naturligvis ikke ble tatt til følge).

Ikke bare er denne sekvensen en alvorlig grov personhets, den er også en hets av alle ofrene for den fascistiske terroren som rammet 22. juli fra en nazist i det samme politiske omlandet som Listhaugs aktive støttespillere og andre rasistiske grupperinger. Hetsens innretting mot offeret og ikke overgriperen, viser at den norske fascismen ikke selv antar seg for å ha tatt skade, nei knapt har slått sprekker i sin fasade, av ugjerningen. Tvert imot viser det at fascismens bærere i sannhet føler seg styrket av sin egen terror. For så visst har man observert såkalte nettroll og andre komme med uttalelser som gir støtte til fascisten Breiviks tanker og motiver, men enda mer er den direkte hets som både de samme troll og den omtalte videoen faktisk bygger oppunder, et vitnemål om at fascismen aktivt får næring av terroren. Og i hvilken fascistisk tradisjon har man vel unnlatt seg å braute over og ydmyke sin terrors ofre?   

LES OGSÅ: Syriske flyktninger reddet tysk nazileder

Eurabia og landssvikere

Arrangør Margarita Bråten. Foto: Researchkollektivet

Margarita Bråten. Foto: Researchkollektivet

Videoens neste sekvenser viser ytterligere at tankegodset er av samme ulla som Breiviks, med eurabia-konspirasjoner, som utpeker sosialdemokratiet (og med det, underliggende, hele «venstre») som ansvarlig for en invasjon. En fomlende og talentløs lederskikkelse i Jonas Gahr Støre, som for det meste sier «hmmm» og «eh» og «ja til berikelsen», møter den slue, konspiratoriske hjernen bak den «muslimske invasjonen», nestleder Hadja Tajik, «muslimen» som «har en plan».

«Blir du lei av nordmenn?» spør hun, «jo de bare krangler» sier han. «Mer av berikelsen» – vi har en plan», sier han, «det har jeg, eh, vi», sier hun. «Velkommen inn», sier neste bilde, som skal fremstille masser av sinte muslimske menn, og dernest et bilde av Tajik med et sverd og et smil på lur, «Jeg er klar». Videoen rundes av, «Bli en landssviker du også! Arbeiderpartiet».

Videoen har hatt ca. 15.000 delinger i skrivende stund. Langt mer sannsynlig enn oppmøtet i et par stusselige demonstrasjoner, kan vi altså anta at en del «vanlige folk» har delt den. Det gjør ikke at videoen har en mindre stank av nazistiske propagandatradisjoner. Tør vi minne om at dette er et land hvor de færreste medier definerer rasismen, mens kommersielle bokhandlere på eget initiativ blindt selger en konspiratorisk blekke som ved sin blotte tittel antyder en befolkningsdel som «landeplage» fra utstillingsvinduer og gavebord i beste julehandel?

LES OGSÅ dissekeringen av Hege Storhaugs bok: Men verst av alt er ensidigheten

De som slår ring om Sylvi
Den høyreekstreme kampanjen for Sylvi Listhaug har grupper og sider på facebook. En støtteside som opprinnelig var for Anders Anundsen promoterte støttedemonstrasjonen for Listhaug med slagordet «slå ring om Sylvi» på oppfordring fra arrangørene, og etter demonstrasjonen dukket en egen side for Listhaug opp. Den har ca. 10.200 følgere per dags dato, og selv om enkelte kommentarer kan vitne om at ikke alle disse er like varme med alt siden poster, ser det ikke ut til at den krymper. På siden finner man lenker også til sider med slagord som «steng grensene», «nei til inkludering», og sider for «nasjonalistisk revolusjon», promo for Soldiers of Odin og Donald Trump, «den hvite vestlige kulturens håp og folkelige fornuft» og «den viljesterke lederen som de hvite nasjonene skriker etter». Mellom støtteposter til Sylvi Listhaug og noen delinger fra Listhaugs egen offisielle side, sier andre poster det mer rett ut; «Oss eller dem, send dem hjem», «Ikke noe vi, det er oss eller dem», og «Send ut muslimene». Profilbildet sier «eneste måten vi kan unngå borgerkrig i Europa på nå er å definere dem som noe annet», altså er rasekrigen de venter på egentlig et faktum. Siden viser også en nasjonalsosialistisk karakter innretta mot arbeidsfolk, mot «høyre-politikken» og selv mot Siv Jensen, som går for denne, og med slagord som at «alle ledige jobber og boliger først og fremst må gå til etniske nordmenn».  

Det burde ikke være nødvendig å begrunne at dette er i nazistisk propagandatradisjon. I den grad noen lar seg bombardere av høyreekstrem propaganda fra kilder som disse og andre har «vanlige folk» i større grad en grunn til å samle seg om et alternativ som avfeier rasismen ved dørstokkene.  

Ikke bare Listhaug
Selv om samtlige partier på Stortinget utenom SV og MDG i sannhet gikk med på et forlik i retning av en av Europas hardeste innstramminger i asylpolitikken, er det statsråden som har frontet politikken og frontet ambisjoner som masseinternering og massedeportasjoner til Russland og andre land, som ikke så uventa nyter støtte fra høyreekstreme propagandister og deres følgere. Hun har fortsatt ikke annet enn takknemlighet for støtten å vise tilbake til, noe som motiverer hennes mest takknemlige støttespillere og gir dem ytterligere større rom for agitasjon og propaganda.  

Det er likevel en borgerlig regjering med sentrumsstøtte som, ikke bare inkluderte Frp, men innsatte Listhaug og fronter Listhaug fra statens hold.

Vanlige folk har alt å hente på å riste av seg rasismen og heller samle seg om å kaste en regjering som i utgangspunktet var innretta mot å presse arbeidsfolk og sosial sikkerhet. Titusener av vanlige folk har stilt opp for solidaritet med flyktninger. Det er fortsatt en ynkelig gjeng som stiller for Listhaug. Rasismen og regjeringas politikk kan slås tilbake

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

25 kommentarer på Listhaugs takknemlige støttespillere kjører på med hets og rasisme

 1. AvatarNils Petter Mikkelsen // 2016-04-01 kl 16:04 //

  Det er jo synd at Stalin og Mao er død, og dere må klare dere alene. Dèt blir liksom ikke noe vel.

 2. Avatarlovåundre // 2016-04-02 kl 16:07 //

  Høyreekstreme, Nazister, Islamofobe, Rasister, Nettroll, Facister, osv….
  Så har man igjen greid å dele ut noen merkelapper på oss som vil sette foten ned for fremmedkulturell muslimsk folkevandring til Norge.
  Det er en yndet hobby her på Radikal Portal å ha artikler der man deler ut slike merkelapper til denne mangfoldige innvandringsskeptiker gruppen.

  Hva om dere sosialister heller prøvde noe nytt?
  Hva med å istedenfor å fortelle oss ynkelige Listhaugtilhengere at dere misliker oss så veldig,… heller prøver å fortelle leserne hva dere sosialister selv tenker om innvandringen og dens konsekvenser.
  Er det flere moskeer, muslimer, og hijaber i gatene dere ønsker?
  Er dette en utvikling over tid dere ønsker?
  Er det ønskelig med denne utviklingen med at det blir færre og færre etnisk norske på mange skoler og bydeler i Oslo?
  En utvikling med parallelle kulturer hvor den ene nyankomne kulturen i stor grad ikke ønsker å gifte sine kvinner med menn av den opprinnelige kulturen,… vokser frem i Norge.
  Er dette en utvikling dere sosialister ønsker?
  Om disse eksemplene jeg her nevner er en utvikling dere sosialister ikke ønsker, hvordan har dere tenkt å gjøre noe med denne utviklingen da?

  Om en utvikling med flere muslimer, hijaber og moskeer i Norge er en utvikling dere sosialister ønsker, så vær ærlige å si det da….

  • AvatarThomas K // 2016-04-03 kl 17:49 //

   Artikkelen her handler om nazistisk og høyre-ekstrem hets og propaganda bak støttekampanjene for Listhaug, som heldigvis er et ynkelig antall i gatene, om du følte deg truffet av beskrivelsen.
   Sosialister ønsker et sosialistisk samfunn mot et kapitalistisk system og erkjenner at det er en grunnleggende klassekamp i samfunnet. Det har ingenting med verken flere eller færre ‘moskeer og hijaber’ å gjøre, som du beskriver det, det er heller ingen romantikk i at folk drives fra sine samfunn pga de spiraler av kriger og fattigdom og arbeidsledighet som kastes over befolkninger under et kapitalistisk ofte så rovdyrsk system. Men vi går ikke løs på ofrene, feks flyktninger og andre migranter, men kjemper for solidaritet. Og vi aksepterer aldri de kreftene som vil gjenreise fascismens barbari ved rasisme og hets mot grupper i samfunnet, som en gang mot jødene, så en gang mot feks muslimene og vil forsvare menneskelige og demokratiske rettigheter, bla til religion, mot det som angriper disse. Vel. Sagt som sosialist, slik jeg tenker sosialisme.

   • AvatarComrade Pootie // 2016-04-04 kl 05:00 //

    Altså, i europeisk målestokk er FrP knapt nok på høyresiden. De siste årene er det de som har vært lidenskapelige forsvarere av velferdsstaten.

    • AvatarThomas K // 2016-04-04 kl 22:40 //

     Hvordan frp kan være et forsvar av velferdsstaten med privatiserings og nho-interesser, angrep på arbeidsmiljølov, kutt for uføre og markedsliberale avtaler osv ser jeg ikke. Velferdssystemer, sosial sikkerhet og arbeidsforhold er og har vært under angrep i mange år, også i Norge og i hele det europeiske systemet, det er sant. Dette sammen kriser, destabilisering og kriger forklarer ikke rasisme og krefter som spiller på rasisme som sådan, men de samfunnsnedbrytende utslagene av det kapitalistiske systemets problemer og latente vold kan gi bensin til de reaksjonære krefter som ytterligere vil bryte oss ned.

     • Du har helt rett i at FrP er en halvhjertet forsvarer av velferdsstaten med privatiserings-interesser etc, men du ser jo at i praksis fungerer det meste av venstresiden på akkurat samme måte gjennom sin hyper-innvandringsvelvilje. Det fører til en tillitskrise i samfunnet og i praksis en underminering og underbyding av rettigheter og lønninger samt en strøm av velgere til høyresiden. Arbeiderklassemennsker som stemmer høyreside/ mot stor innvandring er ikke stokk dumme som dere framstiller de her på RP.

      Å lage fantasi-jobber som det gjøres i stor utstrekning her på RP hjelper ikke på det. Da må Norge først krasje helt for å bygges opp med et mikroskopisk lønnsnivå for å konkurrere med asia.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-04-06 kl 00:28 //

      At RP framstiller folk som stemmer Frp som idioter er løgn. Prøv å finn noen argumenter som har noe med virkeligheten å gjøre. Det er vel omtrent like sant som at Frp er en «halvhjertet forsvarer av velferdsstaten». De går til frontalangrep på den på alle måter de kan.

      Lager vi fantasijobber på RP? Hva er det egentlig du snakker om?

     • Hvorfor engasjerer ikke venstresiden i Norge og Europa da, når det tross alt er nedgangstider? Det er jo nå venstresiden burde skinne på meningsmålingene? Grunnen er åpenbart at venstresiden er overtatt av middelklasse med middelklassesynspunkter. Av journalister og akademikere som ikke skjønner at internasjonal solidaritet må bygge på solidaritet med arbeidere og arbeidsledige her til lands først. Solidaritet på RP er utelukkende definert som solidaritet med flyktninger og synspunkter avvikende fra dette finnes ikke.

     • AvatarPeeWeeMadman // 2016-04-07 kl 00:08 //

      Det går nok ikke bare på innvandring, men også økonomisk globalisering. Så lenge den vestlige venstresiden ikke er villige til å bruke økonomisk proteksjonisme, så vil jo alle land som innfører mer sosialisme nærmest gå konkurs. Historien viser jo faktisk at sosialdemokratiske land kan ha veldig raskt vekst slik vi hadde på sekstitallet og delvis syttitallet, men da må man også stenge lavkost og lavskatteland ute, noe både sosialister og liberale idag mener er «usolidarisk».

  • AvatarMax Karl // 2016-04-04 kl 23:39 //

   Og jeg som trodde det var Carl I Hagen som hadde enerett på kalle innvandringsmotstandere for nasjonalsosialister.
   Og denne 40 punkter Listhaug, har ennå ikke klart å forholde seg til et punkt fra SP. Det er ingen utlendinger som tror meg, når jeg sier at Norge skal løse sine innvandrings-problemer, med å åpne opp grensene inn til landet. En må vel hete Listhaug, for å forstå noe slikt ?

 3. AvatarChristen Krogvig // 2016-04-03 kl 17:48 //

  Det har vært reiset mye kritikk mot både Eskild Pedersens og politiets handlemåte 22. juli. På den ene side er det enkelt å sitte trygt hjemme i godstolen og kritisere beslutninger som har vært fattet av mennesker med dødsangst. På den annen side var det en stor tabbe å ikke seile landgangsfartøyet til Torbjørnskaia. Hadde båten blitt seilt til denne kaia, ville myrderiene blitt avsluttet 15 minutter før. Jeg vil tro at de som fikk sine barn drept i disse 15 minuttene, er svært kritiske til beslutningen som ble fattet.

  • AvatarThomas K // 2016-04-04 kl 23:30 //

   En video som i bunn og grunn vil ha landssviker-stempel på medlemskap i AP (det sier den jo rett ut) og bruker hendelser fra Utøya til å underbygge dette ved å ydmyke ofrene fra en som selv berettiget sin ugjerning med at de var nettopp landssvikere, har ingenting med hva forskjellge pårørende eventuelt føler og tenker om håndteringer av situasjonen i ettertid. Jeg antar du har sett videoen.

  • AvatarMax Karl // 2016-04-04 kl 23:36 //

   Hadde Pedersen gjort dette, Hadde han blitt Norges neste statsminister. Da han flyktet, hadde han fått beskjed, om at det var en i politiuniform som ville drepe han.Så om han hadde vært villig til å ofre livet sitt, og overlevet det, ville de nok måtte skrive han inn i helte-registeret i Hollywood.

   • AvatarChristen Krogvig // 2016-04-05 kl 10:38 //

    Hvem gav beskjed om dette?
    Jeg vet ikke hvorfor ferga ikke ble seilt til kaia. Men jeg har ikke registrert at Pedersen i ettertid beklaget at så ikke ble gjort. Det ville jeg beklaget dersom jeg var ham.

 4. AvatarAnna Bråten // 2016-04-03 kl 19:03 //

  I denne sammenheng vil jeg stille spørsmål til forfatteren av artikkelen, som hopper så fint over hva sin egen side representerer. Stakkaren som kom med plastposen fylt av «våpen», han som politiet fraktet bort før han i det hele tatt rakk frem til toget og fikk voldt noen skade på lovlydige borgere. Neste spørsmål, hvorfor ikke ta stilling til hvorfor folket støtter opp om Sylvi Listhaug og litt omtanke om all den hets hun som politiker må tåle fra politiske kollegaer i andre partier. Så kommer vi til din forklaring, hva du/dere har av fremtidsvisjoner som heller ser dystert ut, i tider hvor det nå er først og fremst våre aller kjæreste og mest sårbare som betaler, nettopp våre småpiker. Vi må alle få lov til å ta opp kampen om et mer rettferdig og et bedre samfunn, men ikke på bekostning av pliktoppfyllende borgeres liv, som nettopp våre barn nå gjør, i tillegg til alt det andre som følger i kjølevannet av denne invasjonen fra muslimske land. Merkelapp på sine motstandere er enkelt, så lenge man selv ikke eier et snev av selvinnsikt, jommen sa jeg smør og makan til tulleartikkel.

  • AvatarThomas K // 2016-04-04 kl 22:59 //

   Hei. Å bruke ord som invasjon om flyktninger, som risikerer liv og skjebne for å flykte blant annet invasjoner, og som på denne dato i dag feks uttransporters til Tyrkia fra Hellas under en tvilsom avtale, eller sitter internert i en leir v Kirkenes, er så pass langt fra virkelighet at jeg nok må si jeg tror du er, hva enn årsaken er, lokket inn i en propaganda-maskin med dystre horisonter. Fakta er vel heller at invasjoner stort sett domineres av våre millirære makter med noen allierte, pluss Russland, og at suksessive regjeringer i norge som blant allierte nok har brukt mye energi på å holde flyktninger og asylsøkere ute eller på usikre veier og vilkår.

   • Hvordan skulle Finnmark og Norge blitt bygd opp igjen etter andre verdenskrig om alle mennene i Norge reiste og bosatte seg i Australia? Du vet like godt at mange av migrantene ikke er reelle flyktninger, men økonomiske migranter. Det sier jo mange av de selv. SV og Venstre som er de mest innvandringsvennlige partiene har mindre enn ti prosent oppslutning. Rødts oppslutning er knapt målbart.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-04-06 kl 00:31 //

     Hvordan skulle Norge blitt bygd opp etter de økonomiske problemene mot slutten av 1800-tallet om store deler av befolkningen hadde dratt til USA?

     • De fleste nordmenn som utvandret dro til bunnløs fattigdom og null trygdeytelser. Og innvandringen var villet da USA selv idag ikke har en befolkningstetthet som Europa.

     • AvatarPeeWeeMadman // 2016-04-07 kl 00:16 //

      Det spørs vel hvordan man definerer «trygdeytelser». Det stemmer at man ikke hadde noe særlig støtteordninger i USA, men det at den amerikanske staten nærmest ga bort enorme mengder lett dyrkbar jord(det fremsto slik frem til dust bowl ihvertfall) på den amerikanske prærien er vel en av de største subsidiene noen stat har gitt vanlige folk noensinne?

      En annen sak er at trygdeordninger ikke eksisterte i USA er en sannhet med visse modifikasjoner. Det stemmer at de ikke hadde nasjonale velferdsordninger, men ulike former for offentlig betalt fattighjelp eksisterte mange steder på lokalt plan. Det var alt fra fattighus og arbeidshus tild et man på engelsk kaller «outdoor relief».

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-04-07 kl 12:57 //

      Du krever svar, men når du får nesten identiske spørsmål snakker du deg bort.

     • At nordmenn tok plass etter at en urbefolkning var fordrevet kan vel vanskelig beskrives som et mønster til etterfølgelse?

     • AvatarPeeWeeMadman // 2016-04-07 kl 14:10 //

      Nå kunne jo nordmenn reise til USA og få et bedre liv på attenhundretallet, på grunn av folkemord. Det hadde ikke vært masse ekstra land tilgjengelig om ikke de hvite hadde jaget bort eller drept de som opprinnelig bodde der.

 5. AvatarComrade Pootie // 2016-04-04 kl 04:58 //

  Helt ærlig, tror dere virkelig de avbildede øverst er ytterliggående? De så ytterst ordinære ut.

 6. Det er Sylvi Listhaug sin skyld at flyktning strømmen har stoppet opp, hun er en rasist av værste sort. Tyskland klarte 1 million uten problemer, Norge kan fint klare 500 000 flyktninger.

Kommentarfeltet er lukket.