Politiet misbruker makta si mot Oslos antirasister

Illustrasjonsfoto

Oslo Mot PEGIDA har ingen interesse av en konflikt med politiet. Hver uke i fem uker har vi forsøkt å dempe enhver konflikt. Politiet har dessverre ikke den samme holdningen til oss.

Oslo mot pegida
Om Oslo mot pegida (1 artikler)
Antirasistisk mobiliseringsgruppe startet opp for å vise motstand mot Pegida.

På mandag 26/1 ble en tilfeldig antirasist plukket ut av politiet. Hen ble brutalt arrestert av bevæpnede betjenter og måtte etter arrestasjonen kjøres rett til legevakta for å sy tre sting i hodet.

Mandag 2/2 forløp demonstrasjonen stille og fredelig. Men idet demonstrasjonen begynte å løse seg opp bestemte politiet seg for å aktivt forsøke å skape en konflikt ved å følge etter aktivister. Ved hjelp av biler, hunder, hester og politibiler presset og fotfulgte en aggressiv politistyrke demonstranter som kun ønsket å forlate området.

Etter denne hendelsen så vi det nødvendig å forsøke og dempe konflikten politiet forsøker å starte. Vi utnevnte en egen kontaktperson til politiet. Politiet kom så med en rekke krav til vår demonstrasjon, og vi etterkom samtlige. Politiets svar var å avbryte den lovlige demonstrasjonen og bortvise samtlige antirasister fra Oslo sentrum.

LES OGSÅ: Politiet bortviste ham fra eget hjem i 72 timer

Skaper konflikter
Det er et alvorlig problem når politiet istedenfor å opprettholde ro og orden forsøker å skape konflikt. Hvis vi skal holde disse demonstrasjonene rolige er vi avhengige av ikke å konsekvent bli møtt av en aggressiv politistyrke som gjør ulovlige og unødvendige overgrep mot våre grunnleggende rettigheter, som ytringsfriheten, bevegelsesfriheten og forsamlingsfriheten.

Etter politiloven §3 er politiet pliktet til å ikke gå imot folkeretten i sitt arbeid. Det gjør de imidlertid helt klart med disse bortvisningene. Bortvisningene til politiet fratar oss retten til å demonstrere og er dermed et direkte angrep på ytringsfriheten vår. Politiet går her utover sitt mandat og tilrøver seg makt de ikke har krav på. De opptrer som dommere over hvem som skal få demonstrasjonsfrihet og hvem som blir hindret fra å ytre seg. Hva var det som gjorde at vi ble nektet ytrings- og forsamlingsrett, mens SOS Rasisme og PEGIDA fikk holde sine markeringer i fred? Politiets handlingsmønster er helt uforutsigbart og utydelig, og er dermed umulig og forholde seg til. De respekterer hverken lovverk eller egen praksis.

LES OGSÅ: Bevæpnet politi holdt vakt ved demo mot bevæpning av politiet

Politiet bortviste demonstranter
La oss uttrykke oss i klartekst: Det er aldri greit at politiet krenker vår rett til å demonstrere og protestere. Men politiets praksis har som regel vært å gi en advarsel før de tyr til bortvisning som et maktmiddel. Dette steget hoppet de imidlertid over denne gangen. Vi hadde ikke fått noen tegn, signaler eller tilsnakk som i det hele tatt antydet at de så vår adferd som problematisk. Uten noen advarsel ble samtlige demonstranter frarøvet sin bevegelsesfrihet og bortvist fra Oslo sentrum.

Folk blir redde for å demonstrere
En av de urovekkende konsekvensene ved politiets oppførsel er risikoen for at den kan skremme bort aktivister fra lovlig politisk arbeid. Når bevæpna politi i full utrustning, med biler, hester og pansra kjøretøyer går til aksjon mot store grupper aktivister, uten at noen av dem på noen måte har brutt noen lov eller anmodning på forhånd, sender dette urovekkende signaler.
Antirasister ned i midten av tenårene får inntrykk av at det å bruke sin ytringsfrihet gjennom å delta i lovlige demonstrasjoner fører med seg registrering og trakassering fra politiet. Flere av dem som ble bortviste og registrert mandag 2/2 gjorde ingenting annet enn å stå ved en politisperring. At politiet da valgte å gå til aksjon mot samtlige uten først å anmode om at de fjernet seg fra området er fullstendig uholdbart.

LES OGSÅ: Politiets bortvisningspraksis er en uting, slår flere dommer fast

Vi krever vår ytringsfrihet
De av oss som er vant til å interagere med oslopolitiet i forbindelse med demonstrasjoner, er ikke direkte overrasket over den uprofesjonelle og eskalerende måten politiet har håndtert de siste ukenes demonstrasjoner på. Den er ikke så forskjellig fra den uforutsigbare og uakseptable oppførselen vi dessverre har begynt å forvente fra den kanten. Vi har allikevel valgt å samle denne uttalelsen for å forhindre at en situasjon lik den forrige mandag gjentar seg denne uken. Så lenge PEGIDA demonstrerer foran rådhuset kommer vi også til å være der; vår ytringsfrihet skal respekteres i like stor grad som deres. Dette er det politiets ansvar å forsikre. Kriminalisering, registrering og forfølgelse av mennesker som bruker sin rett til å ytre seg er ikke, og vil aldri være, akseptabelt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.