Politiet misbruker makta si mot Oslos antirasister

Illustrasjonsfoto

Oslo Mot PEGIDA har ingen interesse av en konflikt med politiet. Hver uke i fem uker har vi forsøkt å dempe enhver konflikt. Politiet har dessverre ikke den samme holdningen til oss.

Oslo mot pegida
Om Oslo mot pegida (1 artikler)
Antirasistisk mobiliseringsgruppe startet opp for å vise motstand mot Pegida.

På mandag 26/1 ble en tilfeldig antirasist plukket ut av politiet. Hen ble brutalt arrestert av bevæpnede betjenter og måtte etter arrestasjonen kjøres rett til legevakta for å sy tre sting i hodet.

Mandag 2/2 forløp demonstrasjonen stille og fredelig. Men idet demonstrasjonen begynte å løse seg opp bestemte politiet seg for å aktivt forsøke å skape en konflikt ved å følge etter aktivister. Ved hjelp av biler, hunder, hester og politibiler presset og fotfulgte en aggressiv politistyrke demonstranter som kun ønsket å forlate området.

Etter denne hendelsen så vi det nødvendig å forsøke og dempe konflikten politiet forsøker å starte. Vi utnevnte en egen kontaktperson til politiet. Politiet kom så med en rekke krav til vår demonstrasjon, og vi etterkom samtlige. Politiets svar var å avbryte den lovlige demonstrasjonen og bortvise samtlige antirasister fra Oslo sentrum.

LES OGSÅ: Politiet bortviste ham fra eget hjem i 72 timer

Skaper konflikter
Det er et alvorlig problem når politiet istedenfor å opprettholde ro og orden forsøker å skape konflikt. Hvis vi skal holde disse demonstrasjonene rolige er vi avhengige av ikke å konsekvent bli møtt av en aggressiv politistyrke som gjør ulovlige og unødvendige overgrep mot våre grunnleggende rettigheter, som ytringsfriheten, bevegelsesfriheten og forsamlingsfriheten.

Etter politiloven §3 er politiet pliktet til å ikke gå imot folkeretten i sitt arbeid. Det gjør de imidlertid helt klart med disse bortvisningene. Bortvisningene til politiet fratar oss retten til å demonstrere og er dermed et direkte angrep på ytringsfriheten vår. Politiet går her utover sitt mandat og tilrøver seg makt de ikke har krav på. De opptrer som dommere over hvem som skal få demonstrasjonsfrihet og hvem som blir hindret fra å ytre seg. Hva var det som gjorde at vi ble nektet ytrings- og forsamlingsrett, mens SOS Rasisme og PEGIDA fikk holde sine markeringer i fred? Politiets handlingsmønster er helt uforutsigbart og utydelig, og er dermed umulig og forholde seg til. De respekterer hverken lovverk eller egen praksis.

LES OGSÅ: Bevæpnet politi holdt vakt ved demo mot bevæpning av politiet

Politiet bortviste demonstranter
La oss uttrykke oss i klartekst: Det er aldri greit at politiet krenker vår rett til å demonstrere og protestere. Men politiets praksis har som regel vært å gi en advarsel før de tyr til bortvisning som et maktmiddel. Dette steget hoppet de imidlertid over denne gangen. Vi hadde ikke fått noen tegn, signaler eller tilsnakk som i det hele tatt antydet at de så vår adferd som problematisk. Uten noen advarsel ble samtlige demonstranter frarøvet sin bevegelsesfrihet og bortvist fra Oslo sentrum.

Folk blir redde for å demonstrere
En av de urovekkende konsekvensene ved politiets oppførsel er risikoen for at den kan skremme bort aktivister fra lovlig politisk arbeid. Når bevæpna politi i full utrustning, med biler, hester og pansra kjøretøyer går til aksjon mot store grupper aktivister, uten at noen av dem på noen måte har brutt noen lov eller anmodning på forhånd, sender dette urovekkende signaler.
Antirasister ned i midten av tenårene får inntrykk av at det å bruke sin ytringsfrihet gjennom å delta i lovlige demonstrasjoner fører med seg registrering og trakassering fra politiet. Flere av dem som ble bortviste og registrert mandag 2/2 gjorde ingenting annet enn å stå ved en politisperring. At politiet da valgte å gå til aksjon mot samtlige uten først å anmode om at de fjernet seg fra området er fullstendig uholdbart.

LES OGSÅ: Politiets bortvisningspraksis er en uting, slår flere dommer fast

Vi krever vår ytringsfrihet
De av oss som er vant til å interagere med oslopolitiet i forbindelse med demonstrasjoner, er ikke direkte overrasket over den uprofesjonelle og eskalerende måten politiet har håndtert de siste ukenes demonstrasjoner på. Den er ikke så forskjellig fra den uforutsigbare og uakseptable oppførselen vi dessverre har begynt å forvente fra den kanten. Vi har allikevel valgt å samle denne uttalelsen for å forhindre at en situasjon lik den forrige mandag gjentar seg denne uken. Så lenge PEGIDA demonstrerer foran rådhuset kommer vi også til å være der; vår ytringsfrihet skal respekteres i like stor grad som deres. Dette er det politiets ansvar å forsikre. Kriminalisering, registrering og forfølgelse av mennesker som bruker sin rett til å ytre seg er ikke, og vil aldri være, akseptabelt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

14 kommentarer på Politiet misbruker makta si mot Oslos antirasister

 1. Det er rart med det, for i Øst-Europa fikk politiet bare mindre og mindre makt, helt til muren falt. Her i Vesten, derimot, har politiet bare fått mer og mer makt, «for å beskytte friheten vår».
  Jeg synes ikke det virker som om de oppklarer flere mord, forhindrer flere innbrudd eller straffer flere overgripere, til trass for all denne makten sin.

  Jeg synes bare det virker som om politiet gjør en dårligere og dårligere jobb…

 2. AvatarThomas Johansen // 2015-02-18 kl 16:05 //

  Dere er sannelig ikke lite frekke.

  Politiet har god erfaring med hvor bråket og politihatet kommer fra og med hvem som bærer kniver og knark. Det skulle bare mangle at de handler deretter.

  Vanligvis gjør de ikke det. Venstreradikale organisasjoner har stort sett fått holde på som de vil, voldelige eller ei. De har til og med sin egen mangemillionerseiendom som de har okkupert. Sist den ble forsøkt solgt av dens rettmessige eiere, reagerte Blitz med vold or hærverk. Salget ble så stoppet.

  Oslo mot PEGIDA har ikke noe med dette å gjøre, jeg mener bare å kommentere hvor urimelig det er av dere som vanligvis finner sammen på venstresiden å leke ofre. Jeg ser jo også hvem dere allierer dere med når jeg Googler litt.

  Når det gjelder kartlegging og registrering, så er det større grunn til å frykte måten «anti-rasistiske» organisasjoner kartlegger «høyreekstreme» mennesker på, enn det at politiet kartlegger ulike typer bråkmakere. I Sverige er det mang en «høyreekstremist» som har fått slått inn ruter og dører etter å ha blitt kartlagt av lekepolitiet. «Anti-rasistene» bryr seg ikke om det er småbarn som sover på den andre siden av vinduet. Et lite rykte innad i miljøet er nok til å utløse en voldelig aksjon mot et antatt rettferdig mål.

  Jeg ser derfor god grunn til å frykte at åpent voldsforherligende organisasjoner på venstresiden skal begynne med det samme i Norge. Det er «høyreekstreme» som har grunn til å være redd for at deres ytrings- og demonstrasjonsfrihet skal innskrenkes ytterligere. Truet er den allerede.

  Spesielt når dere er helt udugelige til å identifisere ekte «høyreekstreme». Her er et par eksempler fra Facebook-siden til Oslo mot PEGIDA som viser hvor lite saklig og nyansert deres syn på innvandringskritikere er:

  [PEGIDA] «benytter falsk statistikk, sprer løgner og benytter en retorikk som kan sammenlignes med anti-jødisk propaganda fra 30-tallet.»

  «Breiviks meningsfeller skal aldri få spre sitt hat uten motstand!»

  Nå krever dere deres ytringsfrihet. Den har dere. Og dere forsøker å ta den fra PEGIDA. I fjor høst var det Lars Vilks dere forsøkte å ta den fra. Det gjorde jihadisten i Danmark også. Det kostet menneskeliv. Så nå ser dere hvilke meningsfeller dere har.

  • AvatarMrBlazeAxe // 2015-02-18 kl 17:34 //

   Hmm interessant. Du velger altså å se på politiets bruk av trynefaktor og fordommer som rettferdig, og det å påpeke dette som en frekkhet. Merkelige greier.
   Men hey, du er jo veldig flink til å gre alle under en kam i allefall, så den hentesveisen må se virkelig bra ut, Donald Trump har ingenting å stille opp med her. =)

  • AvatarKenneth Fuglemsmo // 2015-02-21 kl 18:08 //

   Det er du som er frekk. Det er ikke antirasister som dreper folk i Norge. Det er ikke antirasister som utøver terror og sender inn bombetrusler. Det er muslimhatere og nazister som står bak slike angrep.

   I alle Pegidaforsamlingene finner vi folk som deltar i reine Hitlergrupper. I tillegg til de «vanlige» muslimhaterne som står bak bombetrusler og en gjennomført rasistisk og fascistisk ideologi.

   Politiet angriper ikke Blitz pga knark – men fordi politiet ønsker å kneble og begrense antirasistisk aktivisme. Om de var ute etter narkotika eller kniver så er det mange bedre plasser å leite i dette landet enn blant antirasister.

  • AvatarTjodalf Krengedal // 2015-03-25 kl 17:17 //

   Jeg er helt enig med deg. Men her er det snakk om folk som er like hjernevasket av sin ideologi som Westboro Baptist Church tilhengere.

   Samme hvor sterke og saklige argumenter du kommer med, vil personer som dette – når de ikke har mer saklig å bidra med – bruke rasist kortet, slik alle «antirasister», feminister og såkalte «aktivister» gjør.

   Dette er snakk om tapere.

 3. AvatarInger E. Eriksen Kongskog // 2015-02-19 kl 20:04 //

  Da jeg sto sammen med anti-rasistene ( ikke Pegida, som også er antirasistisk) så spurte en av demonstrantene politiet: «Hvor blir Pegida-demonstrantene av etter demoen? Kjører dere dem hjem eller?» Etterfulgt av rå latter. Vekker dette tillit til dere? Dere stiller med høy musikk og masse skrik og skrål. Ikke akkurat de mest demokratiske virkemidlene når Pegida ønsker debatt. Så, hvem tror du politiet anser som bøller og bråkmakere? Ikke Pegida. Er ikke det rart?

  • AvatarKenneth Fuglemsmo // 2015-02-21 kl 18:11 //

   Pegida ønsker selvsagt debatt. Hitler ønsket også debatt. Sandberg ønsker også debatt. «Debatt» i disse tilfellene er talerstoler for å spre sin rasisme, sine forkvakla standpunkter og verve til sin sak. Og media opptrer villig vekk som mikrofonstativ og lar Max Hermannsen spre rasismen sin i beste sendetid og med enorm spalteplass.

   Dette er TYPISK. Og i Pegida deltar folk som hyller Breivik. Initiativtakeren i Stavanger har omtalt Breivik som «sylende skarp». Dette er en ideologi som *har* ført til terror i Norge – og til andre drap også!

   Det er ikke noe rart at politiet beskytter rasistene. Det har de alltid gjort. De foretrekker rasister framfor antirasister. Og de driter i lovverket som forbyr rasistiske ytringer. Det er vel rimelig å tro at rasismen er sterkere blant politi enn resten av folket.

   • AvatarInger E. Eriksen Kongskog // 2015-02-21 kl 20:17 //

    Veldig så nyansert du var da. Politiet, Max og Sandberg er like rasistisk og fæle som Hitler og ABB. Så du synes Pegida «hyller» ABB når de kaller han hylende skarp. Jaja, hvis du ikke vet forskjell på beskrivelser og hyllester, så er ingenting jeg får gjort med det. Pegida har eksistert noen mnd nå, jeg lurer på hvor mange drap vi har begått? Det ene drapet dere var sikker på måtte være begått av Pegida, den unge muslimske eritreeren i Tyskland, viste seg å ha blitt drept av en annen muslim. Quel surprise… I det hele tatt har det blitt begått både drap og voldtekter de siste mnd. Men ikke av Pegida. Hvilken ideologi tror du ligger bak?

    • AvatarKenneth Fuglemsmo // 2015-02-24 kl 11:00 //

     Jeg diskuterer ikke med fascister.

     «Sylende skarp er bare en beskrivelse av Breivik.»
     wow

  • AvatarKristin B. Bruun // 2015-02-25 kl 20:12 //

   Beklager, påstanden om at Pegida ønsker debatt, er bevist uriktig. Lille-Max blokkerer alle som kan debattere med ham, altså vi som har andre meninger enn ham. Mitt inntrykk er at hans terskel for blokkering blir lavere jo mer høflig og saklig man er. Hm, når jeg tenker meg om er det kanskje derfor …

 4. AvatarKenneth Fuglemsmo // 2015-02-21 kl 18:04 //

  Jeg er aktivist for Nye SOS Rasisme i Trondheim. Jeg har hørt at snuten i Oslo bevisst går inn for å splitte antifascister, ved å snakke dritt om Blitz til SOS-folk, og ved å oppsøke ungdom og be dem holde seg unna antirasister. Også Nye SOS har opplevd trakassering fra snuten, blitt oppsøkt av dem og opplevd arrestasjoner tidligere. Snuten har også snakka negativt om Blitz. I demonstrasjoner mot NDL har politiet pågrepet og bøtelagt folk fra Nye SOS flere ganger i Trondheim og i Oslo.

  Jeg har vært med i SOS Rasisme før og er aktiv i Nye SOS nå, og jeg kan forsikre om at ingen av oss aksepterer at politiet angriper antirasister – uansett hvem de er. Dette er politiovergrep, politisk trakassering, og er ekstra provoserende når man vet at antirasister i Oslo og Trondheim er blitt angrepet flere ganger, at folk er blitt knivstukket og at snuten bruker millioner på å beskytte og hjelpe muslimhaterne i Pegida, SIAN og NDL.

  • AvatarTjodalf Krengedal // 2015-03-25 kl 17:13 //

   Jeg lurer på hvordan det er å diskutere med en så partisk person som deg…

   Du er jo ikke i stand til å se at det kanskje er deg, og dine «aktivist» venner som er problemet. Det er i alle fall slik jeg ser det.
   PEGIDA har ikke skadet en eneste person, de vil bare få frem sine meninger, som blir tråkket ned i søla av slike fascister som deg!

   At du våger å kalle DEM for fascister og nazister er rett og slett komisk

   Ha en fin dag

Kommentarfeltet er lukket.