Erna Solberg roste Vestleiren fire dager før Bufetat oppdaget uforsvarlige forhold for asylbarn

Foto: Thomas Nilsen/Barents Observer

Et lite barn med vannhode og tumor i hjernen bodde på et kaldt bomberom sammen med foreldrene og en annen familie. "Jeg er imponert", skreiv statsministeren om situasjonen etter sitt besøk på Vestleiren like før.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.

Erna Solberg om Vestleiren 16.11.2015: «I går kveld fikk jeg se hvor godt også det nye ankomstsenteret fungerer.» Regiondirektør i Bufetat 22.11.2015: «Situasjonen for asylbarn i Vestleiren er uforsvarlig».

Bufetat-rapport: Sjokkerende forhold i Vestleiren
Nordlys publiserte i går en hittil ukjent rapport om forholdene i Vestleiren, ankomstsenteret i Finnmark. Den ble skrevet etter at direktør i Bufetat region nord, Pål Christian Bergstrøm, Fylkeslegen og to representanter fra Fylkesmannen var på befaring 20. og 21. november for å kartlegge forholdene for asylbarn i ankomstfasen. I rapporten fremkommer det blant annet at et lite barn med vannhode og tumor i hjernen, barnets far og gravide mor i åttende måned, levde på noen madrasser i et bomberom. Der bodde de sammen med en annen familie, til sammen åtte personer i et kaldt rom uten vinduer.

To familier med funksjonshemmede barn levde uten tilgang til toalett, vask eller dusj på samme plan, noe som betydde at fedrene måtte bære barna sine opp og ned mellom etasjer for å få dekket grunnleggende hygieniske behov. Barna var syke, og to av dem hadde ikke tatt til seg næring på tre dager. En annen familie med elleve barn bodde på ett rom, og hadde ikke fått varmmat de to ukene de hadde bodd der.

LES OGSÅ om politiets behandling av asylaktivister: Rapport fra Vestleiren

Statsminister Erna Solberg: «Jeg er imponert»
Statsministeren skrev altså på egen blogg bare fire dager før disse observasjonene at hun nettopp hadde fått se hvor godt dette ankomstsenteret fungerte. Generelt om besøket skrev hun «jeg er imponert» (Erna Solbergs egen utheving) i bloggposten hun har kalt «En hederlig innsats i en krevende situasjon».

Mens regiondirektøren i Bufetat beskriver et høyt antall barn på ankomstsenteret, fremhever statsministeren på sin side i egen blogg at «en stor andel av beboerne er enslige, unge menn.» Hun skriver at «(…) de færreste i denne gruppen har krav på beskyttelse. De belaster det norske systemet unødvendig.»

Innsynsrett i mottakene?
Da asylsøkere protesterte på uholdbare forhold ved Kolstad akuttmottak i Østfold, også i november i fjor, uttalte statsministeren at de burde være litt takknemlige. Dette etter at daværende statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr, hadde gått så langt som å si at de som klagde stod fritt til å reise tilbake til hjemlandet.

Hvem vil Erna Solberg feste sin lit til neste gang det blir blest om forholdene ved et mottak? Og hva vet hun egentlig om forholdene ved mottakene?

Evy Ellingvåg, operasjonsleder i Foreningen av Tolvte Januar, skrev på Facebook i går at man må få på plass et ombud med innsynsrett i mottakene. Etter rapporten fra Vestleiren er det et krav som bør dukke opp i flere debatter framover.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Erna Solberg roste Vestleiren fire dager før Bufetat oppdaget uforsvarlige forhold for asylbarn

  1. AvatarSiri Kleiven // 2016-03-07 kl 17:20 //

    Stakkars forkvaklede blogger.

Kommentarfeltet er lukket.