10 druknet og 15 savnet – flyktninger sier iranske styrker jaget dem i elven

Døde og savnede afghanske flyktninger.

Over 50 afghanske flyktninger skal ha tvunget tilbake til Afghanistan jaget i grenseelven Hari Rud. Overlevende og afghanske myndigheter skylder på iranske grensestyrker. Iran nekter.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Afghanske flyktninger som hadde tatt beina til fatt og gått mot Iran møtte en grusom skjebne på grensa. Ifølge vitnesbyrd fra de overlevende traff de på iranske styrker like etter grensepassering. 

De 57 flyktningene hadde gått fra Herat-provinsen i Afghanistan for å komme seg ut av landet, på flukt fra krig og fattigdom. Ved elveleiet Darah-ye Z̄ulfigār som deles av Afghanistan, Iran og Turkmenistan skal de ha blitt fanget av iranske grensesoldater. 

LES OGSÅ: Afghanistan, hvor gud kommer for å gråte

Ifølge de overlevende var det en gruppe arbeidere, for det meste bestående av unge mennesker og et antall barn, som gikk inn i Iran 30. april midt på natta. Lørdag 2. april ble hendelsen rapportert i afghanske medier etter samtaler med øyenvitner og de personene som nylig hadde blitt deportert. De fortalte at iranske grensestyrker hadde kastet mer enn 50 afghanske flyktninger i elven og at nesten halvparten av dem druknet og forsvant.  

— Vi ble arrestert og torturert hardt av iranske styrker, forteller en av de overlevende, Shah Veli, om tida etter at de ble fengslet, til den afghanske nyhetskanalen TOLOnews.

— Klokken var 13:00 da de kastet oss ut fra varetektsfengslet og vi ble kjørt av en buss til elven og derpå kastet de oss i vannet. 

Veli var en av flyktningene som reddet sitt liv i elven og klarte å komme seg tilbake til Afghanistan. 

En mann som kom tilbake sammen med likene til byen Herāt i Afghanistan forteller til BBC at de ble trakassert og torturert etter å ha blitt arrestert av iranske grensestyrker. 

— De tok til og med klærne fra alle flyktningene så vi sto helt nakne. 

Mannen hevder at de var 57 flyktninger og alle ble tvunget av iranske styrker til å krysse et elveleie for å komme seg tilbake til Afghanistan. 

— Vi måtte alle ut i [elva] Hari Rud og den er dyp. 

Afghanere har samlet seg ved Hari Rud etter at flere møtte drukningsdøden der. Foto: Myndighetene i Herat

Karzai er en annen overlevende som sier at da de nektet ordren, begynte iranske styrker å skyte på bakken nær føttene deres og tvang dem til å kaste seg i vannet én etter én.

Etter å ha mottatt pressemeldinger om at afghanske flyktninger ble drept langs grensen til Iran, ba talsmannen for utenriksdepartementet i Afghanistan om en grundig etterforskning, hvor han uttrykte sin dype sorg over hendelsen.

LES OGSÅ: Fengselsmassakren i Iran 30 år

Guvernøren i Gulran-distriktet sa følgende om hendelsen:

— Rapporter fra overlevende, så vel som gjenstander som ble funnet på likene, viser at iranske styrker bandt dem med tau og deretter tvang dem ved bruk av våpen til å hoppe i elven.

Provinsrådet i Herat kunngjorde søndag 3. mai at bare tolv personer var i stand til å redde livene sine og de klarte å komme ut fra elven.

Ifølge Al-Jazeera uttalte Aref Jalali, leder for Herat sykehus at «Fem lik er blitt ført til sykehuset. «Dødsårsaken til fire tilfeller var av drukning i vannet.»

Mohammad Hamid Tahmasi, som ble valgt av afghanske myndigheter for å undersøke saken sa til journalister søndag 10. mai at ifølge foreløpige undersøkelser var det 46 afghanske statsborgere som gikk opp til den iranske grensen og de første funnene deres viste at «ti av dem er drept og 15 andre er savnet. Fem av likene ble ført til Herat og de fem andre likene ble gravlagt på sitt dødsstedet på grunn av de store skadene de er påført.

LES OGSÅ: Irans kvinner reiser seg mot hijabtvang

Det iranske utenriksdepartementets talsperson, Abbas Mousavi, benekter at iranske styrker har tvunget afghanerne ut i elven. 

— Og vi er klare for en felles gransking, sa han.

Mange afghanere slår seg ikke til ro med svaret fra iranske myndigheter. Det har vært demonstrasjoner utenfor det iranske konsulatet. 120 medlemmer av det afghanske parlamentet og sivilsamfunnsaktivister har sendt åpne brev til Ayatollah Khamenei, øverste leder, og Hassan Rouhani, president for Iran.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på 10 druknet og 15 savnet – flyktninger sier iranske styrker jaget dem i elven

  1. Gitt omfanget av desinformasjon, og at USA er krigs-aktig forhold til Iran, er det god grunn til å tvile på denne historien også. Dette er nøyaktig slikt som krigsmakerne liker å produsere.

    Det hjelper ikke akkurat at info kommer fra TOLO-news, som er lenket til Rupert Murdoch, Australia og Dubai. Ellers at andre på saken er BBC og Al Jazeera.

    Minner om påstandene om at irakiske soldater dro kuvøse-barn ut av kuvøsene før angrepet på Irak 1991. Minner om påstandene om massevoldtekt i Libya før NATO bombet landet. Minner om påstandene om at Syria bruker kjemiske våpen. Alle er løgner for krig. I forhold til Syria er det også blitt klart at OPCW er et korrupt organ uten troverdighet og det er klart at USA bruker mafia-metoder for å presse slike institusjoner.

    Jeg ber om omtanke, nøysomhet, nøyaktighet, for at viljen til krig er en faktor her. Hvis ikke framstår Radikal Portal som en nyttig hjelper for krig og imerialismen.

Kommentarfeltet er lukket.