Vi har mistet all tillit til politikerne

Foto: Christian Boger / Osloportalen

Beboerne sterkt skuffet over det nye byrådets kuvending i Hausmannsgate 40.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Øivindsønn Boger

– Du kan godt si at vi for lengst har mistet tilliten til byens politikere. Det eneste vi nå sitter igjen med er en forakt for politikerne og den prosessen vi har sett her i Hausmannsgate, sier Torgeir Gaba Gabrielsen og Tone Espedalen fra Vestbredden Vel Vel i Hausmannsgate 40 til Radikal Portal.

Til tross for klare løfter om det motsatte i valgkampen, vil det nye byrådet nå selge Hausmanns gate 40 til private utbyggere.

– Den potensielle kjøperen av eiendommene, Espen A. Pay, uttalte nylig til Aftenposten at han ikke gikk inn med penger for å ta vare på de nåværende beboerne. Dette kan bety at vel 20 mennesker om kort tid blir stående husløse og et unikt sosialt boligprosjekt kan ha fått dødsstøtet, sier de to.

– Da vi hørte om det oppslaget trodde vi det hele var en dårlig spøk, men så viser det seg jo at mannen var dønn seriøs når han uttalte seg. De ideene Urbanium her kommer med har svært lite med brukermedvirkning og sosial boligbygging å gjøre, mener de to beboerne.

I 16 år har eiendommen i Hausmanns gate 40 vært befolket av samfunnsengasjerte aksjonister med det mål for øye å skape et byøkologisk alternativ til dagens boligmarked i Oslo. Stor var oppstandelsen i fjor sommer da det ble kjent at det borgerlige byrådet ønsket å selge eiendommen, sammen med andre eiendommer i Hauskvartalet, til eiendomsinvestoren Espen A. Pay og hans Urbanium Eiendom.

Les også: Salget er et angrep på det byøkologiske kulturkvartalet

Opprørte beboere

Et større slag var det likevel da det nye rød-grønne byrådet nylig, etter at de gjennom hele fjorårets valgkamp hadde lovet å skrinlegge salget, likevel bestemte seg for å gjennomføre det.

Det er to engasjerte og opprørte beboere som møter oss etter nyheten om at de om kort tid kan bli stående hjemløse.

Gjennom de siste 16 årene har prosjektet i Hausmanns gate vært et eksempel på hvordan nye og billige boformer kan ha en framtid. Beboerne har helt på egen hånd, med en flat og deltagerstyrt beslutningsstruktur, tatt ansvaret for nødvendig vedlikehold og oppgradering av eiendommen. I dag framstår lokalene som enkle, men fullt funksjonable og trivelige boenheter. Bak denne oppgraderingen ligger det et unikt dugnadsarbeid.

– Vi har ingen oversikt over hvor mye vi har brukt på oppussing gjennom årene, men det vi vet er at det har gått med adskillig tusen dugnadstimer for å kunne få eiendommen opp til dagens standard, forteller Gabrielsen.

De er svært forundret over at Urbanium, for å tekkes kommunen og budteksten, som de sier, tydeligvis har stjålet en rekke av sine ideer fra et allerede eksisterende prosjekt. Her finnes det lite eget engasjement fra utbyggerne, mener de.

– Når en ser på hva Pay og Urbanium presenterer er det nesten som å kopiere hva vi gjør i dag eller hva som ligger i det prosjektet Hausmania har utarbeidet sammen med Eriksen Skajaa arkitekter. Her har man stjålet en rekke gode ideer, mener Espedalen.

Riving blir ikke byøkologi

Ikke mindre spesiell mener Vestbredden Vel Vel saken blir når det nå kommer fram at Urbaniums plan gjennom hele prosessen har vært å rive Hausmanns gate 40, for så å oppføre et nytt bygg på tomta.

– Det er ikke på noen måte et byøkologisk prosjekt å rive et 130 år gammelt hus for så å bygge nytt. Det eneste som hadde skapt et slikt prosjekt var om man gjenbrukte de gamle lokalene, sier de to.

Sett ut fra det som sies i reguleringsplanen om å skape et byøkologisk kollektiv, mener dagens beboere at det heller ikke er mye annet av planene til Urbanium som vil oppfylle kravene i reguleringsplanen.

– Dette er et privat prosjekt som i liten grad vil bygge på brukermedvirkning, og brukermedvirkning er alfa og omega når det gjelder å skape et vellykket byøkologisk boalternativ, mener Gabba.

Har vært utestengt fra prosessen

Med en framtid som vil by på et tilvære uten fast bosted, er beboerne i Hausmanns gate 40 også irriterte over hovedstadens politikere og byråkrater og deres opptreden gjennom salgsprosessen. Størst er frustrasjonen over å ha vært mer eller mindre utestengt fra å ha noe å si om sin egen framtid.

– Vi har nærmest vært utestengt fra hele salgsprosessen. Her har det vært svært lite brukermedvirkning, og det er svært frustrerende å ikke ha kunnet ta del i prosessen og bli hørt med våre argumenter. De gangene man har hatt mulighet til å komme med innspill, har en følt det som man har talt for døve ører, sier Gabrielsen og Espedalen.

Les også: Kunne blitt et fantastisk pilotprosjekt

Stikker kjepper i hjula

– I alle de årene vi har holdt til her har vi aldri fått høre at vi ikke er velkommen, men i denne prosessen er det stadig noen som har forsøkt å stikke kjepper i hjula for oss. Uansett hvilke argumenter vi kommer med, er det tydelig at politikerne, fra alle partier, nå ikke ønsker å høre seriøst på oss, sier Gabrielsen.

De to mener man etter valget har sett en stor endring i hvordan de er blitt behandlet. Tidligere har de gjerne blitt omtalt som beboerne, og i stor grad blitt ‘tålt’. Men etter valget har retorikken fra offisielt hold mer og mer gått i retning av at beboerne blir omtalt som ‘husokkupantene’.

Ekstra surt føles det nye byrådets kuvending, all den tid mange i miljøet stemte på partiene i dagens byråd, nettopp med tanke på å få stoppet salget av eiendommen.

– Kampen fortsetter

Etter byregjeringens kuvending i saken, ligger nå saken klar for behandling i bystyret. Det er usikkert om saken kommer opp allerede på møtet i mars, men beboerne i Hausmanns gate 40 lover å ikke kaste inn håndkledet før alt håp er ute.

– Vi vil fortsette å kjempe mot salgsvedtaket i alle de demokratiske kanaler som finnes. Selv om det kan se mørkt ut akkurat nå vil vi ikke gi oss, lover de to boligaktivistene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Vi har mistet all tillit til politikerne

  1. AvatarDavid Schiffer // 2016-02-29 kl 12:17 //

    For en gjeng med rike sandkassepunkere som liksom skal «okkupere hus» for å ha en liten fritidsklubb. Patetisk. Greit å okkupere tomme statlig / kommunalt eide eiendommer om man faktisk ligger på gaten men det dere driver med er kriminelt og kan ikke forsvares på noe vis. Få dere en jobb og slutt å snylte på oss andre! Også navnet da «vestbredden vel vel». det er jo regelrett fascistisk og nazistisk å ville rename Judea og Samaria. Og dere kaller dere venstresiden men lefler med ytterste høyre propaganda?

  2. AvatarDavid Schiffer // 2016-02-29 kl 12:48 //

    Hvorfor slettet dere kommentaren min: «For en gjeng med rike sandkassepunkere som liksom skal «okkupere hus» for å ha en liten fritidsklubb. Patetisk. Greit å okkupere tomme statlig / kommunalt eide eiendommer om man faktisk ligger på gaten men det dere driver med er kriminelt og kan ikke forsvares på noe vis. Få dere en jobb og slutt å snylte på oss andre! Også navnet da «vestbredden vel vel». det er jo regelrett fascistisk og nazistisk å ville rename Judea og Samaria. Og dere kaller dere venstresiden men lefler med ytterste høyre propaganda? Håper dere havner i Auschwitz en dag og får smake på deres egen medisin. Øye for øye, tann for tann, liv for liv.»

    Tåler dere ikke debatt?

Kommentarfeltet er lukket.