Cash is king – for Sykepleiere

Foto: OnCall Team

Sykepleiere er eksperter uten den fortjente velviljen fra samfunnet. Det må vilje til dersom vi skal ha nok sykepleiere i fremtiden.

Tor Erlend Nordhuus
Om Tor Erlend Nordhuus (2 artikler)
Tor Erlend Nordhuus er samfunnsorientert og samfunnsengasjert fagforeningsaktivist med tilknytning på den politiske venstresiden, opprinnelig fra Helgeland, Sømna, boende i Bodø.

For velferdsstatens frontsoldater, sykepleierne, var ikke 2014 noe godt oppgjør. Arbeidsgiverorganisasjonen KS bladde ikke opp penger. Selv om det er sykepleiere de ønsker seg aller mest. Pengeboka, derimot, krummer KS sine kolde og knokete never rundt.

KS vet de har betydelige problemer med rekruttering i dag og de vet de det er krise om 10-15 år. Årlig utdannes 3500 sykepleiere. Det er 1500 for lite. Vi vet at Regjeringen, kommunene, KS og sykehusene er bekymret. 8,5% av landets 100.000 sykepleiere jobber i andre næringer. Her ligger en arbeidskraftreserve som må stimuleres – med noen ekstra titusener årlig.

NSF (Norsk Sykepleierforbund) sitt Sykepleierløft hilses velkommen! Det innebærer blant annet at sykepleiere, stort sett med 300.000 i sure studielånkroner, med 10 års ansenitet skal få 500.000 i årslønn innen 2019.

Vi snakker noen titusener årlig får å nå dette målet. NSF har ikke tenkt å ta hele bakeriet til KS, men vi er ute etter 2-3 velsmakende kaker. Ikke kakestykker, det har NSF fått nok av.

Hvis KS har ambisjoner om få menn til yrket samt å beholde de Sykepleierne man har, som i hovedsak er kvinner, så må de øke lønna. Dagens lønn er ikke særlig sexy og får definitivt ikke flere menn til å velge utradisjonelt. 16års lønnsstige for høgskoleutdannede står også på menyen til NSF når vi først er inne i bakeriet, kombinert med hele og faste stillinger.

Forhandlingsleder i KS Per K. Sundnes tror vel ikke at menn og kvinner i sin beste alder gidder å bruke 300.000 på studielån, for så å jobbe i deltid?

Så til statsminister Erna Solberg: Det er ikke sikkert du leser dette innlegget, men jeg håper noen videresender den til deg som en påminning om hva du sa i 2009 på kav Bergensk. «Høyre vil bevilge en kompetansepott som blant annet vil bidra til økt lønn for sykepleiere fordi fagforeningene har prioritert de lavtlønnede. God omsorg krever kompetanse» Mulig pengene ikke ble brukt av kommunene, men kompetansepott må relanseres.

Erna var på landsmøtet til NSF også i fjor og vi hørte ingenting om økt lønn til Sykepleiere. Fagre ord derimot…

Til KS: Ja, Cash is king-også for sykepleiere. Vi utdanner fortsatt 3500 sykepleiere årlig, problemet er at vi trenger 5000 årlig.

KS og Erna vet hva som trengs, NSF vet hva som trengs, og det er klingende mynt i lønnsoppgjøret 2016!

Ansvarlighet og moderasjonslinja enkelte aktører pålegger oss på grunn av den såkalte «krisa» i Norsk økonomi. Den velger jeg å legge under vignetten «skremselspropaganda fra ende til annen».

Tiden er inne for å ta tyren ved hornene, det er verdsettingsdiskrimineringen av sykepleierne, i forhold til andre yrkesgrupper.

De velfortjente festtalene av sykepleiere landet rundt må nå erstattes av høyere lønn for den faglige ekspertkompetansen sykepleiere er i besittelse av. For det er eksperter de er. Både på rusomsorg, eldreomsorg, kreft, anestesi, ortopedi, demensomsorg. Ekspertlista til sykepleiere er lang.

Olof Palme er ikke blant oss lenger, men sitatet hans er høyst levende: -Politikk er å ville.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

13 kommentarer på Cash is king – for Sykepleiere

 1. AvatarTheAnonymousBraveman // 2016-02-22 kl 09:42 //

  Problemet med sykepleieryrket når det kommer til lønn er at det offentilge har tilnærmet monopol på helsetjenester. Sykepleierne ender nesten alltid opp med å jobbe i det offentlige da det nærmest ikke finnes private alternativ, og da har det offentlige ikke noe incentiv til å øke lønnen. Hvorfor øke lønnen når sykepleierne likevel kommer til det offentlige?

  • AvatarPeeWeeMadman // 2016-02-22 kl 12:25 //

   På den annen side kan det også ses på som en fordel, da det holder kostnadene nede.

   • AvatarTheAnonymousBraveman // 2016-02-23 kl 07:34 //

    Tror ikke sykepleierne ser på det som en fordel.

    • AvatarPeeWeeMadman // 2016-02-23 kl 16:02 //

     Nei, men det er en fordel for alle andre. Det er jo slik at siden alle i løpet av livet trenger helsetjenester og utdanning, så blir alt dyrere for alle andre om gruppene som produserer slike tjenester tjener for mye.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-02-23 kl 21:42 //

      Hvorfor ikke la sykepleierne jobbe som slaver? Blir så meget bedre for alle oss andre.

     • AvatarTheAnonymousBraveman // 2016-02-24 kl 07:51 //

      Sykepleierne bør egentlig være glade for at de får lov til å stå til tjeneste for «samfunnet» og «fellesskapet»?

     • AvatarPeeWeeMadman // 2016-02-24 kl 10:23 //

      Ikke nødvendigvis, men det er jo tross alt snakk om en tre år og ikke alt for vanskelig utdannelse, og det å heve «massegrupper» som sykepleiere og lærere for mye fører til store kostnader for alle andre. En annen sak er jo at ansatte i offentlig sektor har veldig trygge jobber og gode pensjonsordninger. Det er jo tross alt til en viss grad konkurranse som presser opp lønninger som gjør at kostnadene i det amerikanske helsevesenet er helt ute av kontroll.

     • AvatarTheAnonymousBraveman // 2016-02-25 kl 08:51 //

      Hvorfor har da sykepleieryrket problemer med rekrutteringen dersom de har så fine goder som trygge jobber og fine pensjonsordninger?

     • AvatarPeeWeeMadman // 2016-02-25 kl 14:06 //

      Her kommer du til en selvmotsigelse, i og med at du hevdet at det ikke gir problemer med for lav lønn så lenge det offentlige har monopol. Det du hevder er jo at i praksis så velger folk andre yrker enn sykepleieryrket i Norge om lønna har for lav, selv om det offentlige har monopol, og det er jo selvmotsigende i forhold til påstanden om at det offentlige bare kan senke lønna omtrent så mye de vil fordi de nesten har monopol?

     • AvatarTheAnonymousBraveman // 2016-02-25 kl 14:49 //

      «Her kommer du til en selvmotsigelse, i og med at du hevdet at det ikke gir problemer med for lav lønn så lenge det offentlige har monopol. »

      – Jeg har da ikke hevdet at det ikke gir problemer med at lønnen er lav pga offentlig monopol, så hvor er selvmotsigelsen? Er ikke hele temaet for denne artikkelen at rekrutteringen svikter pga lav lønn, en lønn som er lav pga det offentlige monopolet?

      ——————————————–

      «Det du hevder er jo at i praksis så velger folk andre yrker enn sykepleieryrket i Norge om lønna har for lav, »

      – Det er nok ikke usannsynlig at rekrutteringen svikter fordi at lønnen er lav. Har du en annen forklaring så kom gjerne med den.

      ——————————————–

      «selv om det offentlige har monopol, og det er jo selvmotsigende i forhold til påstanden om at det offentlige bare kan senke lønna omtrent så mye de vil fordi de nesten har monopol?»

      – Beklager, denne setningen ga ingen mening for meg.

     • AvatarPeeWeeMadman // 2016-02-25 kl 20:07 //

      Hvorfor trenger man konkurranse i helsevesenet for rasjonelle lønninger når alternative yrker uansett tilbyr en viss konkurranse? Hvis for få blir sykepleiere, så burde lønningene økes, men problemet med fritt marked i helsevesenet og andre yrker som kreves kompetanse er at lønningene presses opp til et nivå som er høyere enn det som er nødvendig for å få folk til å velge yrket, noe som medfører enorme ekstrakostnader.

 2. AvatarStig Berntsen // 2016-02-22 kl 10:08 //

  Det utdannes for få Sykepleiere og helsefagarbeidere. Jeg synes det er trasig at det fra NSF-hold arumenteres som om det ikke finnes fagarbeidere i helsevesenet. I stedet for profesjonskamp burde helseabriedere stå sammen i denne kampen. Videre er neppe NSF sitt ønske om ytterligere akademisering av sykepleierutdannelsen noe egna virkemiddel til å bøte på at for få tar helsefaglig utdannelse.

 3. AvatarCartmenez // 2016-02-23 kl 04:39 //

  «Tiden er inne for å ta tyren ved hornene, det er verdsettingsdiskrimineringen av sykepleierne, i forhold til andre yrkesgrupper.»

  Er det nå det? i forhold til de fleste andre yrker med samme inngangskrav?

  Og de sitter vel ikke med 300.000 i studie lån? har selv en 5årig utdannelse og satt ikke igjen med så store studielån da jeg var ferdig. Mulig satsene har endret seg kraftig ikke vet jeg.

Kommentarfeltet er lukket.