Gråtende Unge Venstre

Foto: Miguel Gosselin

I går var det parolemøte i 8.mars-komitéen. Gråtende forlot medlemmer fra Unge Venstre og Venstre møtet før voteringa. Hva skjedde?

Hege Dypedokk Johnsen
Om Hege Dypedokk Johnsen (3 artikler)
Hege Dypedokk Johnsen er stipendiat i filosofi og medlem i Kvinnegruppa Ottar Oslo.

I ettertid har anklagene haglet mot feministene som fikk de tre medlemmene fra Unge Venstre og Venstre til å forlate møtet i protest. På Twitter og Facebook har utsagnene blitt fordreid til det absurde. Jeg var til stede på møtet. Dette er min forståelse av hva som skjedde.

Aldri følt seg så uvelkomne
Først: Alle kan komme på dette parolemøtet. Det som skjer på møtet er at man stemmer over hovedparolene og “hoved-hoved-parolen”. Disse parolene skal males på banner og bæres i 8. mars-toget. Forslagene til disse parolene har kommet i forkant. I år var det totalt foreslått 123 paroler, av disse var 20 foreslått som hovedparoler.

   •LES OGSÅ hvilken plass feminismen bør ha på den politiske venstresiden: Feminismens plass på venstresiden

De tre medlemmene fra Unge Venstre og Venstre som kom på parolemøtet sier at de aldri har følt seg så uvelkommne noe sted. De fremstår også som oppriktig overraskede og sjokkerte over reaksjonene som fulgte etter at de foreslo å fjerne parolen “Håndhev sexkjøpsloven – Flere og bedre hjelpetiltak!”, for så å uttrykke at de var mot sexkjøpsloven og for bordeller.

Grenseløst naive
Hvis man tror at man kan valse inn på parolemøtet i 8.mars-komitéen og begynne å ta til orde for bordeller, uten at dette vil bli reagert kraftig på, så er man grenseløst naiv. Men det skal sies: Det bør være lov å komme med naïve utsagn på slike møter uten å bli møtt ufint. Så da er spørsmålet: Hvor ufine var egentlig motreaksjonene som kom?

Suger pikk ti ganger om dagen
Reaksjonene og tilsvarene Unge Venstre og Venstre ble møtt med satte fingeren på noe veldig viktig: De som jobber i prostitusjon er mennesker som deg og meg. Og det som skjer i prostitusjon er ikke abstrakte pengetransakjoner og utførelse av “tjenester”. Det er en person, en som deg og meg, som må stille sin kropp til rådighet, som må suge pikk og bli tatt i alle tenkelige kroppsåpninger. Det er – som det også ble sagt på møtet i går – spytt, blod, bæsj og sæd. Det ble påpekt at prostituerte på bordeller faktisk suger pikk ti ganger om dagen. Deretter ble det sagt av noen i et senere motinnlegg at de kunne få være de første til å jobbe der, hvis de virkelig syntes bordeller var en god idé.

   •LES OGSÅ hvordan feminisme i dag er blitt et spottord her i landet: Feminisme er blitt et spottord

Bør revurdere standpunktet sitt
Som Jaquesson har skrevet i sms til Dagbladet og Aftenposten i går: “Om man tar seg nær av å høre om handlingene som må utføres av prostituerte, bør en revurdere standpunktet sitt.” Dette må jeg si meg enig i. Når man tar til orde for bordeller, må man ta innover seg at det da må være mennesker – som deg og meg – som skal utføre disse handlingene.

Gi vern til kvinner på flukt
Jeg tror grunnen til at medlemmene fra Unge Venstre og Venstre følte seg uvelkomne i går var at de kom med utsagn som flere i forsamlingen reagerte kraftig på, selv om det bare var to-tre som tok direkte til motmæle. Det å føle at “alle er i mot en”, at “alle” er uenige og at “alle” synes det man har sagt er idiotisk, det kan jeg forstå at ikke er en god følelse. Jeg tror at dersom medlemmene fra Unge Venstre og Venstre ikke hadde følt seg så alene, så ville det ikke blitt så mye oppstuss rundt dette ordskiftet.

Representanten fra Venstres kvinnelag uttrykte ønske om å ha paroler som var samlende og som alle skulle kunne stå bak. Jeg mener noen av parolene som ble vedtatt er av denne typen, blant annet “hoved-hovedparolen” som lyder slik: “Feminismen er grenseløs – Gi vern til kvinner på flukt!”. Videre tror og håper jeg at de fleste vil kunne finne flere paroler i årets 8. mars-tog som de kan tenke seg å gå bak. Håper vi ses i toget!

Saksopplysning:
Unge Venstre og Venstre hadde ikke foreslått en eneste parole.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.