Gråtende Unge Venstre

Foto: Miguel Gosselin

I går var det parolemøte i 8.mars-komitéen. Gråtende forlot medlemmer fra Unge Venstre og Venstre møtet før voteringa. Hva skjedde?

Hege Dypedokk Johnsen
Om Hege Dypedokk Johnsen (3 artikler)
Hege Dypedokk Johnsen er stipendiat i filosofi og medlem i Kvinnegruppa Ottar Oslo.

I ettertid har anklagene haglet mot feministene som fikk de tre medlemmene fra Unge Venstre og Venstre til å forlate møtet i protest. På Twitter og Facebook har utsagnene blitt fordreid til det absurde. Jeg var til stede på møtet. Dette er min forståelse av hva som skjedde.

Aldri følt seg så uvelkomne
Først: Alle kan komme på dette parolemøtet. Det som skjer på møtet er at man stemmer over hovedparolene og “hoved-hoved-parolen”. Disse parolene skal males på banner og bæres i 8. mars-toget. Forslagene til disse parolene har kommet i forkant. I år var det totalt foreslått 123 paroler, av disse var 20 foreslått som hovedparoler.

   •LES OGSÅ hvilken plass feminismen bør ha på den politiske venstresiden: Feminismens plass på venstresiden

De tre medlemmene fra Unge Venstre og Venstre som kom på parolemøtet sier at de aldri har følt seg så uvelkommne noe sted. De fremstår også som oppriktig overraskede og sjokkerte over reaksjonene som fulgte etter at de foreslo å fjerne parolen “Håndhev sexkjøpsloven – Flere og bedre hjelpetiltak!”, for så å uttrykke at de var mot sexkjøpsloven og for bordeller.

Grenseløst naive
Hvis man tror at man kan valse inn på parolemøtet i 8.mars-komitéen og begynne å ta til orde for bordeller, uten at dette vil bli reagert kraftig på, så er man grenseløst naiv. Men det skal sies: Det bør være lov å komme med naïve utsagn på slike møter uten å bli møtt ufint. Så da er spørsmålet: Hvor ufine var egentlig motreaksjonene som kom?

Suger pikk ti ganger om dagen
Reaksjonene og tilsvarene Unge Venstre og Venstre ble møtt med satte fingeren på noe veldig viktig: De som jobber i prostitusjon er mennesker som deg og meg. Og det som skjer i prostitusjon er ikke abstrakte pengetransakjoner og utførelse av “tjenester”. Det er en person, en som deg og meg, som må stille sin kropp til rådighet, som må suge pikk og bli tatt i alle tenkelige kroppsåpninger. Det er – som det også ble sagt på møtet i går – spytt, blod, bæsj og sæd. Det ble påpekt at prostituerte på bordeller faktisk suger pikk ti ganger om dagen. Deretter ble det sagt av noen i et senere motinnlegg at de kunne få være de første til å jobbe der, hvis de virkelig syntes bordeller var en god idé.

   •LES OGSÅ hvordan feminisme i dag er blitt et spottord her i landet: Feminisme er blitt et spottord

Bør revurdere standpunktet sitt
Som Jaquesson har skrevet i sms til Dagbladet og Aftenposten i går: “Om man tar seg nær av å høre om handlingene som må utføres av prostituerte, bør en revurdere standpunktet sitt.” Dette må jeg si meg enig i. Når man tar til orde for bordeller, må man ta innover seg at det da må være mennesker – som deg og meg – som skal utføre disse handlingene.

Gi vern til kvinner på flukt
Jeg tror grunnen til at medlemmene fra Unge Venstre og Venstre følte seg uvelkomne i går var at de kom med utsagn som flere i forsamlingen reagerte kraftig på, selv om det bare var to-tre som tok direkte til motmæle. Det å føle at “alle er i mot en”, at “alle” er uenige og at “alle” synes det man har sagt er idiotisk, det kan jeg forstå at ikke er en god følelse. Jeg tror at dersom medlemmene fra Unge Venstre og Venstre ikke hadde følt seg så alene, så ville det ikke blitt så mye oppstuss rundt dette ordskiftet.

Representanten fra Venstres kvinnelag uttrykte ønske om å ha paroler som var samlende og som alle skulle kunne stå bak. Jeg mener noen av parolene som ble vedtatt er av denne typen, blant annet “hoved-hovedparolen” som lyder slik: “Feminismen er grenseløs – Gi vern til kvinner på flukt!”. Videre tror og håper jeg at de fleste vil kunne finne flere paroler i årets 8. mars-tog som de kan tenke seg å gå bak. Håper vi ses i toget!

Saksopplysning:
Unge Venstre og Venstre hadde ikke foreslått en eneste parole.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

16 kommentarer på Gråtende Unge Venstre

 1. AvatarTom Dahle // 2016-02-12 kl 23:17 //

  Joda, her er det gode poeng. Problemet er at du ikke svarer på kjernen i kritikken, og der Kari Jaquesson har gitt Unge Venstre og antifeministene utrolig gode kort på bordene, nemlig formuleringa «også synes jeg du skal prøve å suge pikk 10 ganger i døgnet i ett år. Kari Jaquesson har selv beklaget ut fra at ei av jentene var 17 år, det er ikke godt nok.
  Problemet er at hun fram til dette egentlig hadde et ganske spisst og godt innlegg, for så å ruinere det med denne formuleringa, som er langt over streken.
  Det har i ettertid vært forsøk på å benekte hva som ble sagt (ikke av KJ selv, ære være henne for det), men lydklippene er altså lagt ut, du kan høre det her:
  http://radionova.no/artikkel/amper-stemning-p-parolemte-for-8–mars
  Og fordi innlegg etter innlegg nå handler om å forsvare dette grove angrepet er det en del av diskusjonen som Unge Venstre slipper å ta, nemlig:
  -Mange
  av de som angriper Jaquesson også bagatelliserer det å fremstille henne
  som prostituert i beste sendetid, gjerne i samme setning som de
  kritiserer henne for å sjikanere de tre unge venstre-jentene.
  -Hele 8. marsmøtet med unntak av 2-3 personer tok grundig avstand fra hennes sjikane og mente vi måtte debattere mer seriøst.
  -At
  Unge Venstre sin «feminisme» handler om å gjøre kvinner om til en vare,
  å degradere kvinner fra mennesker til noe som skal handles for å stikke
  kuken inn i.
  -At de tre jentene dro på 8. marsmøtet for
  å fremme likestilling, vinklet på en måte som om kvinnedagen vanligvis
  er mot likestilling, slik venstres nestleder Ola Elvestuen fremmer det.
  -At
  Unge Venstre sammen med Unge Høyre, FpU og ofte AUF systematisk går inn
  for å sabotere 8. marsdemoene _hvert eneste år_ siden de ga opp å lage
  motdemo MOT 8. mars.

  Så ja, la oss fortsette å forsvare det å be unge jenter om å gå og suge pikk 10 ganger om dagen i et år. La oss gjøre det, istedenfor å innrømme at det var å gå for langt, slik at vi kan diskutere sak. La oss bagatellisere det og gi Unge Venstre alle kortene, slik at de kan fortsette å fremme sin antifeminisme. God ide.. *sukk*

 2. Så skal vi se her da.

  Tidslinjen er som følger:
  Jentene kommer med sin versjon av det som skjedde. De blir deretter mistrodd etter noter i diverse fora. De overreagerer. De husker feil. De hadde aldri blitt utsatt for dette om de ikke hadde så teite meninger, og kan takke seg selv.

  Så kommer Jacquesson med disse uttalelsene, deretter publiserer hun et merkelig «referat» etter sin egen hukommelse, som viser seg å være fullstendig feil. Hun beklager i referatet om jentene opplever hendelsen slik som det (etter hvert som det kom lydlogg på bordet) viste seg at den faktisk skjedde. Så kom lydloggen.

  Så da var vel ikke unge venstre-jentene løgnere likevel. Noe måtte vi kunne ta dem på likevel. De er oppviglere. De ønsker å ødelegge 8. mars. De gjør dette bare for å sverte kvinnesaken og kvinnebevegelsen. Av profilerte kvinnesakskvinner foretas diverse karakterdrap på diskusjonsgrupper på Facebook. Kun den hardeste kjernen fortsetter et krampeaktig forsvar av den hårreisende oppførselen, de aller fleste skjønner at om noen finner deg inne på et rom du har spydd ned med lampeskjerm på hodet er ikke tiden for å snakke om kontekst, men å rydde opp.

  Men noen steder på internett går fortsatt denne retorikken sin vante gang: Så de var kun unge gråtejenter som ikke tålte noenting, og helt kunnskapsløse og hadde dessuten fortjent det selv. For ikke å snakke om at de trakk fokus bort fra de virkelig viktige sakene!

  Så du er ung, du kan ingenting, du overreagerer, du er en sabotør, og i tillegg her er en dæsj whataboutism. Hadde man gått på en restaurant og bedt om en slik hersketeknikkbuffet hadde man antageligvis blitt nektet servering.

  Det er helt åpenbart at alle bøllekursene som RV og liknende holdt på 80-90tallet har ført til at dere har blitt til nettopp det. Bøller. Og som alle andre bøller, så legger dere automatisk skylden over på offeret.

  • Hva tror du det å selge sex på bordell handler om? Litt beskrivende språk på et møte? Dette er kvinners og barns liv de vil utsette for vold.
   Her er de 5 hersketeknikker:

   1 – Usynliggjøring: Usynliggjøring foregår når individer blir bortglemt, forbigått eller «overkjørt».
   2 – Latterliggjøring: Latterliggjøring foregår når individers innsats blir hånet, ledd av eller sammenlignet med dyreatferd.
   3 – Tilbakeholdelse av informasjon:Tilbakeholdelse av informasjon foregår når individ av gruppe A, som en selvfølgelighet, henvender seg til andre individer av gruppe A, og individer av gruppe B ikke gis informasjon.
   4 – Fordømmelse uansett hva du gjør Enten er du for passiv, eller så er du for pågående. Også kalt dobbelstraffing.
   5 – Påføring av skyld og skam: Påføring av skyld og skam skjer gjennom latterliggjøring, ydmykelser, blottstillelse og ærekrenking.
   Å be folk om ikke å tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv; den står ikke her?

   • 1)
    Umyndiggjøring og ignorering av alle feminister som ikke føler seg hjemme til venstre for SV dekker vel hersketeknikk 1 ganske greit.

    2) latterliggjøringen av UV-deltagerne både på møtet og i medier etterpå er godt dokumentert.

    4) UV er for passive og deltar ikke med paroler og innspill til 8.mars og surfer på andres innsats. Og hvis de blir med der er de oppviglere og kun ute etter oppmerksomhet. Der har du dobbeltstraffen din.

    5) UV-jentene burde skamme seg for sine holdninger og har skylden av at de selv blir behandlet dårlig.

    Fire av fem hersketeknikker må sies å være imponerende nok på en dag, eller hva sier du Elisabeth?

   • AvatarGerhard Isaksen // 2016-02-14 kl 18:17 //

    Vel, Elisabeth, hva synes du om dette? Er det greit?

    http://radionova.no/artikkel/amper-stemning-p-parolemte-for-8–mars

    Ellers så blir en litt forbauset over at Kari Jacquesson og Ottar/Kvinnefronten uttaler seg som skikkelige autoriteter på området kjøp og salg av sex. Siden dere mener at dere har den fulle oversikten over dette, men UV har det ikke: Er det noe vi ikke vet? 😉

 3. Først og fremst tror jeg man skal innse at den massive motstanden mot den verbale ejakulasjonen av hersketeknikker til KJ overhodet ikke handler om 8. mars, kvinnekamp eller feminisme, men rett og slett om KJ selv.

  Hun har stått langt fremme og hevdet at andre (les T. Seltzer) knebler debatt – for deretter å gjøre nøyaktig det samme selv. Alle elsker å avkle en hykler. Og som alle burde ha lært for lenge siden: å fortsette å lyve om det, når det finnes lydopptak, er en svært dårlig strategi. Hadde hun lagt seg paddeflat umiddelbart, anerkjent sin egen dobbeltmoral og bedt om unnskyldning til de det gjaldt, så hadde nok flere vært villige til å se formildende omstendigheter. Nå? Nei. Toget (ikke 8.marstoget) har gått. Og etter hennes labre innsats i Dagsnytt18, hvor hun presterte å spørre sin motdebattant om ‘hva hun het for noe igjen egentlig, jeg glemte det’ (sic.), så må man snart bare søke å legge ballene død så raskt som overhodet mulig, så ikke KJ-saken skal overskygge hva 8. mars faktisk er.

  Jeg synes Runa Fjellanger gjorde en meget god figur idag, og skulle ønske at flere som er engasjert i saken hadde latt henne få siste ord.

  Måten man har latt dette skli ut på er et prakteksempel folk peker på når man spør hvorfor de ikke er feminister.

  Og det blir virkelig for dumt.

 4. Hersketeknikken her er å gjøre svaret på et ekstremt utidig forslag til et personangrep, noe det ikke var. At hele 8. mars komitearbeidet er uoversiktlig og siden ikke alle ropte opp at nå gikk du over streken KJ så føltes det som om ALLE var mot dem, det kan jeg forstå er litt ubehagelig. Men Kari J. kunne godt ha sagt at de kunne ha lagt seg på rygg for 15- 25 menn om dagen i et år og sett hvor moro denne «bordell»-leken de foreslo egentlig er? Sexkjøp er noe svineri som norske menn må slutte med.

  • AvatarTanja Wetterstedt // 2016-02-14 kl 06:21 //

   «Sexkjøp er noe svineri som norske menn må slutte med.» Du parodierer deg selv. Herlig!

   Bortsett fra endel middelklassejobber er arbeid stort sett et onde. Man utbyttes i en slavelignende relasjon: Arbeid eller sult. Slik er livet for prekariatet.

   Hvem i all verden innbiller du deg å være, siden du mener å kunne stipulere at å selge seksuelle tjenester må være mindre (ønsk-) verdig enn for eksempel å vaske motbydelige toaletter? Noe synes faktisk det er meningsfullt å glede andre. Finn deg et annet redningsprosjekt.

 5. AvatarOsloianer // 2016-02-13 kl 12:27 //

  «Reaksjonene og tilsvarene Unge Venstre og Venstre ble møtt med satte fingeren på noe veldig viktig: De som jobber i prostitusjon er mennesker som deg og meg. Og det som skjer i prostitusjon er ikke abstrakte pengetransakjoner og utførelse av “tjenester”. Det er en person, en som deg og meg, som må stille sin kropp til rådighet, som må suge pikk og bli tatt i alle tenkelige kroppsåpninger. Det er – som det også ble sagt på møtet i går – spytt, blod, bæsj og sæd. Det ble påpekt at prostituerte på bordeller faktisk suger pikk ti ganger om dagen. Deretter ble det sagt av noen i et senere motinnlegg at de kunne få være de første til å jobbe der, hvis de virkelig syntes bordeller var en god idé.»

  Det er så enkelt som dette: Dette kan dere uttrykke på en mer ordentlig og etterrettelig måte, helt uten å tråkke på tærne til motstanderen. Selv om man kjemper på rett side i en konflikt, så har man ingen rett til å drive med hersketeknikker og å ignorere fakta.

  1. Det finnes en god del «lykkelige horer», som velger dette yrket av diverse grunner.
  2. De er ikke i flertall i det hele tatt. De aller fleste prostituerte er desperate kvinner som er utsatt for menneskehandel og/eller er rusavhengige.
  3. Dagens lovgivning fungerer ikke etter hensikten. Dere skylder de prostituerte, som dere jo bryr dere om, å se om igjen på hvordan vi kan redusere (og aller helst eliminere) prostitusjon. Per nå har hallikene makt, og de prostituerte blir jaget rundt i byen av politiet.

  Å bare dure frem med beinhard retorikk hjelper ingenting mot punkt 3. Om man faktisk vil hjelpe folk, som man skal, så må man se om hjelpen faktisk har effekt. Om ikke, så gjelder det å innrømme for seg selv at «dette her har ikke ønsket effekt», og så se nøyere på situasjonen. Paragrafer er hjelpemidler for å oppnå et mål. Paragrafer er ikke selve målet. Målet er å eliminere prostitusjon.

  • AvatarGerhard Isaksen // 2016-02-14 kl 18:19 //

   Ang. punkt 3: Mitt inntrykk er at de bryr seg ikke om de prostituerte i det hele tatt, Osloianer.

   • AvatarOsloianer // 2016-02-15 kl 13:20 //

    Jeg synes det er et nødvendig utgangspunkt for debatt å anta at motstanderen mener det de sier de mener.

 6. Avatarlovåundre // 2016-02-13 kl 12:30 //

  «Og det som skjer i prostitusjon er ikke abstrakte pengetransakjoner og utførelse av “tjenester”. Det er en person, en som deg og meg, som må stille sin kropp til rådighet, som må suge pikk og bli tatt i alle tenkelige kroppsåpninger. Det er – som det også ble sagt på møtet i går – spytt, blod, bæsj og sæd.» skriver du.
  Dette blir så voldsomt, så veldig bastant og egentlig ikke slik det ville vært i virkeligheten her i Norge.
  Jeg tror ikke noen på et lovlig offentlig kontrollert bordell i Norge hadde måttet noe som helst. Dem hadde valgt selv hva dem vil gjøre for å tjene litt penger.
  Slik det i dag er på disse thaimassasje sjappene som er i de fleste store byer i Norge i dag.
  Massøren velger selv om hun vil tilby happy ending til kunden og tjene noen hundrelapper ekstra for en 5 til 10 minutters jobb med hånda si.
  Om dem hadde blitt tvunget til noe som helst, hadde det blitt rammet av straffeloven (tvang og kidnapping).

  • AvatarKlito Riis // 2016-02-14 kl 02:26 //

   Men hvor mange drar til en thai massasje sjappe for massasje? Ikke mange. Det er jo bare bordeller forkledd som massasjesteder.

 7. AvatarJoker_Nord // 2016-02-13 kl 19:45 //

  Hersketeknikk del.2 fra Kari Jaquesson.
  Venstre-politikeren Anna Dåsnes:
  «- Hun sa at hun kunne forstå at jeg mente det jeg gjorde fordi jeg bare
  er 17 år, og at jeg ville gro av meg den oppfatningen når jeg
  blir eldre.»

Kommentarfeltet er lukket.