Norsk skøyte i Middelhavet kritiseres av livreddere: — Brukte ikke livbåter, vet ikke hvordan man redder folk

Foto: Freedom House

Rundt 50 flyktninger druknet under desperat redningsaksjon i Middelhavet. Spanske livreddere hevder norsk Frontex-båt gjorde en dårlig innsats og mangler både kompetanse og utstyr.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Kjersti Opstad

På onsdag meldte både EUs grensekontroll, Frontex, og Kripos at den norske redningsskøyta Peter Henry Von Koss hadde reddet 122 menneskeliv i farvannet rundt den greske øya Lesbos. En gruppe spanske livreddere fra den frivillige organisasjonen, Proactiva Open Arms  forteller en annen historie. De frivillige livredderne roser greske og tyrkiske fiskere for sin innsats, mens mens både den norske redningsskøyta og greske myndigheter får krass kritikk.

— De stod og kastet ut tau til de som var ute i vannet, som på film, mens de selv var i trygghet på dekk og så mennesker dø rundt dem, sier en av spanjolene til El Mundo.

— Bare havpoliti
— De er bare havpoliti. De vet ikke hvordan man redder folk. Vi la merke til at de ikke en gang kan førstehjelp. Det kostet liv i går. En av våre livreddere måtte gå om bord på deres båt for å gjøre det, fortsetter han.

Når Radikal Portal tar kontakt med Proactiva Open Arms gjentar deres presseoffiser, Laura Lanuza, påstandene og legger til at den norske båten ikke gjorde noe, delvis fordi den var så høy at folk ikke kunne klatre ombord. Den hadde heller ikke noen stige folk kunne klatre opp i. Hun hevder også at mannskapet ikke tok i bruk livbåter de hadde om bord. Organisasjonens påstander er også omtalt i New York Times.

Overfor den amerikanske avisa presiserer hun at det ikke var mangel på vilje som gjorde at aksjonen til den norske skøyta utilstrekkelig, men for dårlig utstyr og kompetanse på tross av at Frontex vet hva som trengs. 

Norske «Peter Henry Von Koss» først fremme på stedet
Bakgrunnen for redningsaksjonen var at et skip med 240 flyktninger gikk ned onsdag kveld utenfor Lesbos. Det norske bidraget til grensekontrollaksjonen Poseidon, Redningsselskapets båt Peter Henry Von Koss, var først på stedet. Ifølge Frontex var det over 200 mennesker i vannet da de ankom. Frontex gir Peter Henry Von Koss æren for å ha reddet 120 av disse og sier også at redningsskøyta fikk om bord to omkomne barn.

«Vi så mange skipsbrudne i sjøen. Lette etter livstegn og reddet så mange som vi kunne. Mannskapet gjorde en enorm innsats», sier sjefsoffiser Terje Klevengen til Frontex.»

Kripos la følgende ut på Twitter om redningsaksjonen:

Morgenen etter fulgte de opp med en video:

Den norske redningsskøyta har vært i farvannet mellom Hellas og Tyrkia siden juli år, og rapporteres fra Frontex å ha bidratt til å redde 2000 menneskeliv.

En svært dramatisk redningsaksjon.
— Jeg måtte velge hvem jeg skulle redde. Skulle jeg redde moren som var i ferd med å drukne, barna som ikke kunne svømme eller familiefaren som var i ferd med å drukne fordi hele familien holdt seg fast i ham? I går ble 242 mennesker reddet til sammen, men mer enn 50 druknet. Jeg så dem dø. Det var grusomt. Jeg var dypt rystet og knust både psykisk og fysisk. Jeg skammer meg over Europa, sier Oscar Camps som er livredder i Proactiva Open Arms.

Han roser de lokale fiskerne for deres innsats. Både greske og tyrkiske fiskere kastet seg i båtene sine og reddet veldig mange liv, hevder han, mens han raser mot mannskapet på Peter Henry Von Koss. Også et rumensk helikopter som deltok får gjennomgå. De fløy nær sjøen og skapte bølger og krusninger i vannet som forstyrret og gjorde redningsarbeidet vanskeligere og som kan ha ført til at flere druknet, mener han.

Proactiva Open Arms, som sier de har med utstyr for å drive gjenoppliving og at de er trenet i dette, hevder også til New York Times at flere av dem deres team hadde greid å gjenopplive seinere døde fordi de greske ambulansene ikke var utstyrt med oksygen. I likhet med flere frivillige som jobber på stranden kritiserer de europeiske myndigheter og de store internasjonale organisasjonene for ikke å gjøre nok for å forhindre den enorme humanitære krisen som nå utfolder seg på de greske strendene.

FN- representant forstår de frivilliges frustrasjon
Ron Redmond, som er FNs talsmann i Athen, sier til New York Times at han forstår de mange frivilliges sinne og frustrasjon, og at de frivillige gjør en fenomenal innsats. Det de er vitne til er svært stygt, sier han og peker på at det har vært vanskelig å få koordinert et ordentlig nødhjelpsarbeid i området, men at de jobber med å få opp tilstrekkelig kapasitet. Han viser også til at mange av problemene bunner i mangelfull finansiering. «Vi har ikke engang penger til å kunne sette opp leire i Syria», sier han. «Langt mindre her i Hellas».

Natt til i dag ble vi vitne til en ny stygg drukningsulykke i Egeerhavet. Det rapporteres om at 22 mennesker, deriblant 13 barn, omkom da to båter forliste. Den største ulykken skjedde nær øya Kalymnos. 138 ble berget livet, 18 omkom.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.