I torskens navn – homofestival i havgapet

Foto: Kurt Roar Jørgensen

Ytterst i Lofoten ligger Røst med sine 500 innbyggere. Der skal det arrangeres "light gayfestival" denne helga.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Kristian Jørgensen

11. – 13. mars arrangeres det for første gang en «light gayfestival» i Røst kommune, «In the name of Cod».

Røst er en øy helt ytterst i Lofoten der befolkningen har vært nødt til å sloss og overleve hardt vær og vanskelige tider siden de første bosettningene etablerte seg der. For de som har vokst opp her eller har familie i fra lignende kår, vet godt at det ikke alltid er like sikkert at foreldrene kommer hjem fra fiske, eller annet arbeid som å ta seg av sau som beiter i fjellene rundt Røstlandet.

Dette er en kommune med drøyt 500 innbyggere, omringet av rått hav, vakre fjell og majestetisk natur, en liten perle som på mange måter har sluppet unna bylivets mas og utviklingspress, noe som gjør at en festival med homofili som tema ikke akkurat er hverdagskost.

Tor Halvorsen på brygga i Røst. Foto: Privat

Tor Halvorsen på brygga i Røst.
Foto: Privat

Mannen bak festivalen, Tor Halvorsen, har bodd på Røst i syv år og har i denne perioden jobbet som kunstner og frisør for beboerne på øya.

Homofestivaler blir ofte forbundet med skrullete, sexfikserte, feminine homofile som smører seg inn i olje og danser halvnakne i gatene, men de fleste homofile er helt vanlige folk uten nødvendigvis god smak på interiør, klær og styling, sier Halvorsen.

Mer tolerant på kysten?
Lofoten har tre homofile prester, en av disse er sogneprest på Røst, Gaute Granlund. Halvorsen og Granlund vil i løpet av festivalen stille til åpen diskusjon rundt myter om homofile, seksualitet, kirken, kjærlighet og ekteskap. En diskusjon de gleder seg veldig til

— Dette er en festival for alle, gay, straight, bi eller akkurat  o passe. Her skal kjærligheten og ikke minst skreien feires på den tre dager lange festivalen. Det skal holdes matkurs, flere foredrag, kunst utstilling og det skal selvfølgelig festes, forteller en entusiastisk arrangør til Radikal Portal.

Den lokale DJ’en Elin Øyen Vistler skal spille opp til dans, og hvis ikke underskrevne husker feil fra hennes dager i P3 vil hun by på god dansbar klubbmusikk.

Barsk kultur med myke mennesker
Halvorsen er ikke fra Røst selv, men har forelsket seg i fiskeværet etter at han flyttet dit.

Fiskebåt ved Stavøya på Røst. Foto: Einar Stamnes

Fiskebåt ved Stavøya på Røst.
Foto: Einar Stamnes

— Jeg kom til Røst for første gang for åtte år siden og flyttet hit for syv år siden i sommer, her ute har jeg blitt betatt av vær, vind og folkefærdet som bor her ute, da spesielt fiskerne. Fiske er et veldig mannsdominert og farlig yrke med en barsk kultur, men jeg har lært at de også kan være myke og jordnære mennesker.

— Selv har jeg fått være med ut på havet for å ta bilder av vinterfisket og jeg har kjent på hvor sårbar man egentlig er der ute. Jeg føler litt den tilstedeværelsen man må ha her, hvert sekund teller. Man kan jo tenke på de kvinnene før i tiden som hadde en ungeflokk på åtte som aldri var helt sikker på om ektemannen kom hjem på kvelden.

— Med denne festivalen vil jeg at folk skal få et påfyll av kjærlighet, mer enn bare sex, drugs & rock’n roll. I Norge har vi fått en slags russisk nyrik tendens: vi har det godt på veldig mange måter, men når fikk du sist påfyll av næring til sjela di?

Ikke bare en fest
— Her i landet vil ingen være snille, pene eller ordentlig, nei alle vil være rå, tøff og kul. Dette er egenskaper som jeg selv identifiserer meg med, men i mine 38 år som frisør har jeg aldri opplevd at noen kommer inn og ber meg om en snill eller pen klipp, alle skal være rå og kul. Vi må prøve å være litt mer av alle egenskapene og mere rause med hverandre.

Sauen gresser på Røst. Foto: Einar Stamnes

Sauen gresser på Røst.
Foto: Einar Stamnes

Det er nettopp det medmenneskelige, havet, naturen og ikke-materialistiske verdier Halvorsen tror folk kan ytterst i Lofoten.

— En stor del av hverdagen til folk nå går i shopping, mat og drikke og andre mer overfladiske ting, vi bor i en medieverden med snap meg her og snap meg der, TV, chattekanaler og lignende. Jeg vil at dette skal være nært og fint. Kjærligheten er fokuset, nærheten med liv og død på havet. Folk skal få oppleve det fantastiske vinterfisket, se skreien henge på hjell og oppleve det åpne folket jeg har blitt kjent med her.

Og det var nettopp langt utenfor allfarvei, mil på mil unna parader og opptog, at Halvorsen oppdaget nye sider av seg selv, noe han håper er overførbart også til andre.

— Det er ingenting galt med pride og alt som hører til, jeg synes det er kjempeflott. Men livet er ikke bare en fest.
På Røst har jeg blitt et mer fullkomment menneske, og jeg har vært nødt til å kjenne på ting som vinterdepresjon og mørketid. Jeg kjenner som kunstner at hvis jeg har vondt i sjela så gjør jeg en mye bedre jobb, mens når sola skinner og alt er flott så blir det ikke helt det samme. Her ute har jeg kjent på sårbarheten min og ydmykheten for livet, når man tørr å vise fram det styggeste med seg selv er det noe av det vakreste som finnes.

Kjærlighet, ikke sex
Halvorsen tror ikke homofile er mer sexfikserte selv om det er et intrykk man kan få på homofestivaler i mer urbane strøk. Han vil heller kjærligheten skal feires.

Øygruppa Røst. De hvite prikkene oppe til venstre er bosettinga. Foto: Michael Haferkamp

Øygruppa Røst. De hvite prikkene oppe til venstre er bosettinga.
Foto: Michael Haferkamp

— Sex er noe som foregår mellom mange ulike kjønn og identiteter, aldre og andre ytterligheter, dette er urkrefter, mens kjærlighet er noe vi bare får oppleve med noen få. Skreien kommer til Lofoten for å elske, det er mye kjærlighet i all den rogna.

At en slik festival er ukjent for lokalbefolkninga er ikke noe In the Name of Cod-sjefen bekymrer seg over. Han slår på stortromma og åpner opp galleriet sitt i forbindelse med festivalen til glede for lokale og tilreisende.

— Her ute gleder de seg, og jeg tror spesielt øysamfunn og da særlig fiskere er vant til at det kommer litt ulike folk til øya. Jeg åpner ikke mitt The Creator så ofte, men i denne anledning skal jeg selvfølgelig ha det, noe flere gleder seg til.

På Røst vil det nå avholdes tre festivaler i år inkludert, Lundefestivalen som avholdes 24.-26. juni har 20 års-jubileum i år og blant annet Morten Abel skal opptre. I 2014 startet de opp en operafestival som fortsatt holder på.

Optimistisk varaordfører
— Jeg synes det er kjempebra med flere festivaler. Det er bra at det er noe som skjer her ute i havgapet. Å flere tar turen hit til Røst for å være med på festival, sier varaordfører i Røst kommune, Lisa Jørgensen.

Hun tror også at festivalen kan være en øyeåpner og bidra til at flere vil besøke Røst, selv når det ikke er «light gayfestival» der.

— Jeg tror det kan være svært positivt. Jo fler som vet om Røst jo bedre. Større sjanse for at de deler sine opplevelser med andre og at flere har lyst til å besøke perlen ytterst i havgapet. Og at flere tar turen tilbake hit, avlutter den politiske nestsjefen i kommunen som meddeler at stemninga er god blant lokalbefolkninga i påvente av helgas begivenheter.

—————————————————————————

Dikt av Tor Halvorsen
«Jeg smiler litt i skjegget når jeg tenker på at homser og lesper skal «ut av skapet», et lite rom med 3 vegger, gulv, tak og ei dør. Et rom uten særlig mye inn- eller utsikt. Enda mere smiler jeg i skjegget når jeg tenker på alle såkalte straighte normale mennesker skal inn i det «ekte skapet»,  et lite rom med 3 vegger, gulv, tak og ei dør. Et  rom uten særlig mye inn eller utsikt.

Jeg undres over når vi lever livet vårt 100 % som singel, hvorfor blir vi da bare 50% av et forhold? Hvorfor blir ikke et forhold 200%? Og hvorfor skal du finne en bedre halvdel? Du er da ikke halv, og ihvertfall ikke den verste halvdelen!

Da smiler jeg litt i skjegget når jeg forstår at nå starter «fanden skapet»

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på I torskens navn – homofestival i havgapet

  1. AvatarArne Svartis // 2016-03-11 kl 21:02 //

    Det er det beste jeg har lest i dag! Lykke til med torsken og kjærligheten!

Kommentarfeltet er lukket.