Makeup for syreofre

Foto: Ingvild Breland

I Pakistan blir minst 40 kvinner utsatt for syreangrep hver måned. Nylig deltok ofre for syreangrep i Pakistan på en makeup-workshop i Oslo.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

AV: Rameen N. Sheikh (tekst) og Ingvild Breland (foto)

Å leve med skadene av syreangrep oppleves som tortur. Når så mange som 40 kvinner blir utsatt for syreangrep hver eneste måned i Pakistan, utgjør det 480 ødelagte liv i løpet av ett år, og mørketallene er antageligvis mye høyere.

LES OGSÅ: Syreofferet Reshma får støtte i Norge

Idealisme for syreofre
Nylig arrangerte innehaverne av skjønnhetssalongen Riz Beauty, Momina og Rizwane Sheikh et veldedighetsarrangement for syreofre. De fikk hjelp av Masarrat Misbah, som er en anerkjent kosmetolog i Pakistan. Misbah leder Depilex Smileagain Foundation, den største ikke-statlige organisasjonen i Pakistan som hjelper kvinner utsatt for syreangrep. Organisasjonen hjelper ofre, både medisinsk, kirurgisk, psykososialt og i arbeidslivet.

Syreangrep fører sjelden til dødsfall, men forårsaker fysiske og psykisk belastende skader. Mennesker som har blitt utsatt for syreangrep lider ofte av depresjoner og sosial angst.

Foto: Ingvild Breland

Foto: Ingvild Breland

Overgripere blir ikke straffet
Angrepene rammer i all hovedsak kvinner og unge jenter. I Pakistan er det svært enkelt å få kjøpt syre, og inntil 2011 var ikke syreangrep ansett som en straffbar handling. Til tross for lovendringen er det svært få saker som straffeforfølges og enda færre saker som ender i domfellelse. Dette fører til at kvinner som har blitt utsatt for syreangrep aldri får noen erstatning. Samtidig er behandling av syreangrep uhyrlig dyrt, ikke minst for kvinner fra fattige kår.

Foto: Ingvild Breland

Foto: Ingvild Breland

Årsakene til syreangrep er mange, men som regel av seksuell karakter: sjalusi fra ektemenn, kvinner som avviser ekteskapsforespørsel eller kvinner som er «for vakre til å kunne vise sin skjønnhet».

LES OGSÅ: Kvinnene fra Sepur Zarco – kampen mot statens sexslaveri

Verden bryr seg ikke
Syreangrep er et alvorlig samfunnsproblem, men blir likevel ofte oversett av det internasjonale samfunnet. Hvorfor? Er det fordi denne ugjerningen skjer i den tredje verden eller fordi det rammer kvinner? Syreangrep er utbredt i både India, Bangladesh og Sri Lanka. Dersom vi klarer å opplyse flere om dette problemet, kan vi vekke opp en sovende paragraf og sørge for at ugjerningene får rettslige konsekvenser.

Foto: Ingvild Breland

Foto: Ingvild Breland

Under workshopen deltok også den pakistanske ambassadøren til Norge, Riffat Masood. Forhåpentligvis er det et signal om at Pakistan ønsker å få en slutt på denne umenneskelige handlingen. Alle deltakeravgiftene til workshopen samt donasjoner gikk uavkortet til kvinner som har blitt utsatt for syreangrep.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned