La oss gi nazistene en annen dans

Foto: Privat

At politiet unnlater å gripe inn mot kriminelle som vil utrydde meg er personlig.

Thyra Aisha Græsdal
Om Thyra Aisha Græsdal (2 artikler)
Thyra Aisha Græsdal er menneskerettighetsaktivist, kronisk bidragsyter til PK-babbel og lokalpolitiker for SV.

På bildet sitter Jørgen og Jørn.

Jørn er en stille og forsiktig gutt, høflig og rolig. Han er på sitt første ball, og er stolt over pendressen med magebånd og hvite hansker.

Jørgen er sint og sur. Hen er ei urokråke moren har brukt timesvis på å fange inn, hen ville ikke på ball. Hen ville ikke ha krøller i håret, trang nylonstrømpebukse, stygge pensko og en helsikes kjole. Hen ville være hjemme og leke med biler og ninjastjerner med kameratene sine. Og ihvertfall ikke sitte stille med bena pent i kryss slik danseinstruktøren hadde terpet om at slik sitter dannede jenter.

LES OGSÅ: Da nazistene marsjerte

Jeg fikk lov til å bare være
Jørgen følte en fryd da en stor gutt tråkka på kjolekanten og den ble revet løs under en dans. Hen håpa på at de gispende damene ikke skulle nøye seg med å rive av kjolekanten, hen ville rive hele den pokkers kjolen i små fillebiter og løpe rundt i bare undertøy.

Jørgen slapp med det ene året på danseskolen. Moren måtte akseptere at Jørgen nekta oppføre seg pent, i en verden hen ikke hørte hjemme. Året etter ble hen tvangsinnrullert i kristent barnekor i stedet. Ingen suksess det heller, men Jørgen slapp ihvertfall marengskjoler og krøller i håret.

Jørgen slapp taket i meg etter hvert, også. Når jeg fikk lov til å bare være.

Nazimarsjen er personlig
Noe jeg er stolt over, er å se transbarns foreldre i vår tidsalder. Mye har skjedd, og et språk er dannet. Forståelse og aksept vokser fram. Folk er mye flinkere på å la barn være den de er, ikke et bilde i hodet på foreldrene om hvem de burde være.

Vi gidder ikke bli fortalt hvem vi har lov til å være av nazister heller. Eller at vi ikke har en rett til å eksistere.

Helgas nazimarsj i Kristiansand er personlig for meg. Politiets manglende reaksjon på at nazister som i hovedsak var dømte voldsforbrytere som marsjerer med en parole om at de vil knuse meg – er dypt personlig. At politiet unnlater å gripe inn mot kriminelle som vil utrydde meg er personlig.

LES OGSÅ: Når vi ikke lenger kan ha tillit

Han sto rakrygget når politiet bøyde av
Jeg sluttet ikke å danse etter ballet. Men dansen foregikk på mine premisser, og for 23 år siden danset jeg gjennom Markensgate, til glede for byens innbyggere. Under Ole Tellefsens ledelse, han var min sjef i et internasjonalt teater med 20 nasjonaliteter fordelt på 25 aktører. Vi danset La Tirana, med 12 kilo tunge djevlemasker på hodet, svettet oss gjennom Kvadraturen i en latinamerikansk dans som tradisjonelt danses for å drive ondskap bort.

Ole Tellefsen hadde ikke et helt ensemble med dødsdansere og smådjevler med seg i Markens lørdag 29 juli. Men han stod rakt der politiet i feighet bøyde av.

Han stod opp for meg, og alle andre nazistene ønsker å knuse i bokstavelig forstand. Nazistene har vist at de setter makt og vilje bak sine ord, et nylig eksempel er drapet på den svenske transpersonen Madeleine Delbom, som på bestialsk vis ble drept av nynazister natt til 17. juni 2016. Det finnes flere eksempler, og når nazister går etter ofre som er utenfor heteronormativen, er det alltid sadistiske drap.

Ingen begeistring
Det vekket ingen glede hos lokalbefolkningen i Kristiansand da nazister bestemte seg for å påtvinge dem en hanemarsj. Ingen applaus, ingen spontan heiling eller hurrarop.

Ingen stående ovasjoner for politimesteren heller. Han hadde makt og midler tilgjengelig — hvis han ville ende den makabre dansen.

LES OGSÅ: Hva som gjør meg rasende?

Legg deg langflat eller gå
Jeg forventer at politimesteren i Kristiansand – en by jeg har et personlig forhold til, som tidligere innbygger – går personlig ut og legger seg langflat . Eller så må han kjenne sin besøkelsestid og gå av. Han har ene og alene ansvaret for at mennesker som faller utenfor heteronormativen har fått en målskive stemplet i panna. Han har ene og alene besluttet at voldsdømte kriminelle skulle få gå uforstyrret og spre frykt i befolkningen.

Jeg byr gjerne opp til dans.

Skeive Sørlandsdager går av stabelen 23.-27. august.

La oss gi nazistene en dans de aldri vil glemme.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.