Asylaktivist stoppet deportering til Afghanistan – nå sprer drapstruende høyreekstremister hjemmeadressa hennes

Asylaktivisten Elin Ersson får stoppet deportasjonen av en afghansk mann. Foto: Stillbilde fra facebookvideo.

Elin Ersson nekta å sette seg på flyet som skulle forlate Sverige før den afghanske flyktningen hadde blitt sluppet av. Høyreekstremister draps- og voldtektstruer og sprer hjemmeadressa hennes.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

På mandag sendte Elin Ersson en livevideo på facebook. Hun var ombord på et fly som skulle transportere en afghansk mann fra Gøteborg til Istanbul, før han skulle tas videre til Kabul. Ersson nekta å følge kabinpersonalets instrukser om å sette seg ned før avgang og holdt slik flyet på bakken, men begynte heller å ta opp og fortelle om hvorfor hun aksjonerte.

LES OGSÅ: «Jeg er livredd fordi jeg kan dø i Afghanistan» — en enslig asylsøkers skjebne

Holder ut
I starten prøver de ansatte å ta fra henne telefonen og ber henne gjentatte ganger slutte å filme. På tross av at flere passasjerer også kjefter på henne og ber henne sette seg ned gir hun seg ikke og fortsetter videoen hvor hun forklarer sin sak.

— Jeg vil ikke at en manns liv skal bli tatt bort bare for at du ikke vil miste ei flygning, sier hun til en sint passasjer.

(se video under)

LES OGSÅ: Regjeringa vil ta i bruk unntakslov for krigssituasjoner mot flyktninger

Får passasjerene på sin side
Den unge asylaktivisten mener det vil være farlig for afghaneren å bli sendt tilbake til hjemlandet sitt, noe hun gir klart uttrykk for både til passasjerer og personale. De ansatte prøver å overtale henne med at en avgjørelse om mannen videre skjebne vil tas når de kommer fram til Istanbul, noe Ersson ikke aksepterer. En brasiliansk passasjer fungerer som tolk overfor flere andre på flyet for å gi klarhet i hva som foregår og etter hvert vinner saken sympati hos de reisende.

Det bryter ut applaus for innsatsen til Ersson.

Under press fra flere, og som hun selv sier i videoen, med usikkerheten for både mannens skjebne og hva som vil skje med henne når aksjonen er over gråter hun en skvett, men nekter å la seg stoppe.

Etter et kvarter blir det klart at mannen som var i ferd med å deporteres blir ført ut av flyet, hvorpå også Ersson forlater stiger av.

LES OGSÅ: Utlendingsnemdas upålitelige, lukkede og respektløse behandling av Farida

Enorm pressedekning
I skrivende stund har videoen blitt sett over 2,2 millioner ganger. Den er kuttet ned fra det opprinnelige kvarteret til en treminuttersversjon av Deutsche Welle. Det klippet har over 3,1 millioner visninger.

Gjennom sosiale medier fikk videoen enorm spredning, noe som raskt gikk over til at store mediehus tok saken. Storaviser som The Guardian har dekket saken som har fått mediedekning i flere land.

LES OGSÅ: Grov hets fra FrP-tilhengere: Massedrapene på Utøya var jakttrening

Draps- og voldtektstrusler fra ytre høyre
Saken har også fått oppmersomhet i høyreekstremistiske miljøer. I et svensk internettforum, som omtales som en yngleplass for høyreekstremisme, har man ikke latt seg imponere av Ersson. «Här har vi den lilla horan» skriver en bruker før vedkommende også legger ut det han mener er hjemmeadressa hennes .

I kommentarene etter får brukeren både skryt og kritikk for å ha lagt ut adressa og flere repeterer kontaktinformasjonen. Noen i forumet mener Ersson burde bli voldtatt av arabere, mens andre igjen mener det er «et svenskt lem» som må til for at hun skal lære.

Det er også de som mener man burde gå enda lengre og som mener at FrPs søsterparti, Sverigedemokraterna, ikke ville blitt rammet om noen tok livet av Ersson.

Det ser ellers ut til at det er veldig mye seksuell frustrasjon ute og går blant brukerne. Om hverandre foreslås det at kvinnelige asylaktivister enten bare vil ligge med mørkhudede menn — gjerne fordi de er for stygge til at noen hvite menn vil ha dem — eller at de bor så langt unna mørkhudede at de ikke vet hva slags folk det er.

Det er fremdeles ikke klart om aksjonen vil få noen konsekvenser for Ersson i form av bot eller tiltale fra svenske påtalemyndigheter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

45 kommentarer på Asylaktivist stoppet deportering til Afghanistan – nå sprer drapstruende høyreekstremister hjemmeadressa hennes

 1. AvatarPetter Hasle // 2018-07-25 kl 12:47 //

  Bra! Hun skulle vært fengslet.

  • AvatarMatias Hamre Sveen // 2018-07-25 kl 13:21 //

   Fengsle noen for å redde liv mens det er bra å true med drap og voldtekt? Skam deg! Det er de som truer som bør fengsles

 2. AvatarKnut Konsulent // 2018-07-25 kl 13:44 //

  Det er klart at slik oppførsel som er i de nevnte forum kan vi jo ikke akseptere. Jeg synes at ytre høyre har kommet til enda et lavmål med slike kommentarer.

  Igjen ser vi at det er på ytre høyresiden det er mest hat.

  Når det er sagt så synes jeg også at Ersson bør bli tiltalt for å sette seg opp mot kabinansatte, og for å gjøre at det blir flyforsinkelser med de ulempene det medfører for alle passasjerer.

  • AvatarTheGuard // 2018-07-25 kl 17:28 //

   Var vel en del hat blant Blitzere som mente alle burde hate Listhaug. Var jo en del hat nå mot Amundsen etter han ga tilsvar til Lars Gule.

   • AvatarFnord 73 // 2018-07-25 kl 17:46 //

    At han valgte å gi «tilsvar» til Gule med å karakterisere hele venstresida som andtidemokratisk på selve 22. juli fikk til og med rolige meg til å klikke, sant det.

   • AvatarKnut Konsulent // 2018-07-25 kl 19:31 //

    Har jeg sagt at det ikke var det?

    Apropos Blitz, så har jo de blitt bombet noen ganger av ytre høyre….
    Har Blitz bombet noen…? Nei.

    • AvatarTheGuard // 2019-01-04 kl 18:30 //

     Nei, de har ikke bombet noen, men så ut til at det var bare et tidsspørsmål. Når en gjeng med Livets harde skole skal ut og demonstrere, er de jaggu ikke noe bedre enn nynazistene.

     https://no.wikipedia.org/wiki/Blitz

     • AvatarJoakim Moellersen // 2019-01-04 kl 19:40 //

      Jeg synes det er langt bedre å gi juling til noen fra en terrobevegelse enn å sjøl delta i terrorisme.

     • AvatarTheGuard // 2019-01-04 kl 22:36 //

      Jeg fortrekker litt mer siviliserte måter. Jeg kunne gått rundt å gitt juling til folk jeg ikke likte eller hva de står for. Mener du at nynazister bør begynne å gi islamister juling? (Ikke vanlige muslimer, altså)

     • AvatarJoakim Moellersen // 2019-01-06 kl 20:24 //

      Jeg mener nazister bør slutte å være nazister. Etterpå kan de tenke på andre ting de bør og ikke bør gjøre.

     • AvatarTheGuard // 2019-01-07 kl 00:35 //

      Ikke uenig i det. Og samme med islamister.

 3. Jeg ville heller ikke følt meg trygg på det flyet. Hvorfor flys de ikke med Hercules?

  For øvrig tipper jeg at de fleste lavpanna kommentarene kommer fra fjortisser.

  • AvatarFnord 73 // 2018-07-25 kl 17:45 //

   Desverre viser statistikk at de fleste virkelig stygge meldingene kommer fra menn i førtiåra. Overaskende ofte bosatt i Thailand.

   • Jeg hørte rykter om dette i en satire fra VG. Hvilken statistikk er det egentlig snakk om?

   • AvatarTheGuard // 2018-07-26 kl 06:49 //

    Du mener det er et spørsmål om hudfarge, siden du synes det er merkelig at menn som er gift med ei thai-dame, kan uttale seg? Er ikke det med å diskriminere hudfarge litt 80-tallet da? Er vi ikke kommet lenger?

 4. Så i radikal portals verden er det ensbetydende med død for alle de som ikke oppfyller krav til asyl og som deretter rettmessig blir uttransportert til eget hjemland.
  Da har vel også radikal portal en statistikk over hvor mange som har blitt repatriert som har mistet livet, eller kanskje ikke ?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-07-25 kl 21:57 //

   Hvor har du lest det?

   • Han trenger bare å bruke hodet. Du burde prøve det. Uff skal du slette meg nå?
    Hjelp, hjelp, Radikal Portal skal slette meg.

 5. Modig dame. Godt gjort. Og som forventa skjule høyreekstreme sitt feige tryne bak tastaturet. Men doxxing er et mye mer alvorlig problem enn sivil ulydighet. Dette må politiet ta på alvor. Liv ødelegges av sånt, se på Zoe Quinn, Anita Sarkeesian mfl.

  • Vel, antifa som er venstresidens stormtropper viser som regel ikke ansikt i det de angriper meningsmotstandere med det de kan finne av våpen, bare ikke ord.

   • Antifa-vold er som regel funnet på av Alt-right så de kan legitimere egen vold. Men for all del, støtt fascistene. Vi så hvordan det gikk

    • Funnet på av høyresiden???
     Når dritten flyter over kanten prøver dere febrilsk å skyve skylden over på meningsmotstandere.
     Støtt fascistene??? Hvorfor i himmelens navn skal jeg støtte venstregalskap, du er kanskje en av svært mange på venstresiden som ikke er klar over Benito Mussolini startet sin politiske karriere i det italienske sosialistparti, før han brøt ut og dannet fascismen.
     Han hadde ikke et høyregen i kroppen, det samme som Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot…..
     you name it!
     Dagens antifa er forbløffende likt det de sier de kjemper mot, det og svært lav politisk kunnskap.
     Det sies at å snakke til seg selv er første tegn på galskap, hva da med de som slåss med seg selv, full retardasjon?

     • Mange eksempler på at Antifavold er noe alt right har funnet på. https://www.bbc.com/news/amp/blogs-trending-41036631

      Men ikke drit deg ut med å skifte tema. Her har ei modig dame benytta fredelig aktivisme til å forhindre deportasjon, og ytre høyre svarer med å doxxe, en farlig praksis som har fått livsvarige konsekvenser for mange kvinner.

     • Drapstrusler er noe jeg ikke på noen måte støtter.
      – men å hindre en som har mottatt avslag på asylsøknaden å bli uttransportert skal resultere i kraftige bøter.
      Denne jentungen og hennes idéer om det globalistiske, flerkulturelle svenske samfunn er i ferd med å få «folkhemmet» til å revne, vi bevitner en nasjons selvmord.
      Uvettig innvandring av fremmedkulturelle har ført til langt flere livsfarlige og livsvarige konsekvenser for mange kvinner. Voldtekter, gjengvoldtekter og drap.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-07-25 kl 22:01 //

      Hva er høyre med høyreekstremismen?
      Her er det godt veldig forklart: https://radikalportal.no/2014/02/04/hva-er-hoyre-med-hoyreekstremismen/

     • Er du også en av de på venstresiden som har seksuelle frustrasjoner mot Sylvie Listahaug? Forfatteren Wåge har allerede avslørt seg.
      https://resett.no/2018/07/25/norsk-forfatter-hevder-listhaug-legitimerer-hat-mot-utoya-ofre-far-stotte-av-sv-inga/
      Slik ytrer ikke en nogelunde samlet person seg. Vi skal ha det litt morro med han i fremtiden.

     • Skal du dra det så langt, Ole, som å trekke inn Sylvi Listhaug og sex så må jeg si at jeg vet ikke om noen som føler noen «seksuell frustrasjon», overfor henne. Hun bidrar snarere til impotens…

     • Avatarsoriella // 2018-07-26 kl 02:10 //

      Den artikkelen av Holgersen er meget god, og debatten under er like opplysende. Kanskje unødvendig å skrive, men: Skyhøyt over nivået på (alle?) artikler / debatter med samme tema som en finner på Resett!

      Larsen og Ole kan også med fordel lese en av Møllersens egne artikler:
      https://radikalportal.no/2016/07/29/antisosialismen-som-hoyreekstremistisk-voldsmotor/

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-07-25 kl 19:40 //

      https://resett.no/2018/07/0
      Et stykke ned i kommentarfeltet i linken, så er det en forklarende tekst som forklarer godt og saklig at nasismen og fascismen tilhører høyresiden.

      Den er ganske lang, men godt og nøye forklart

     • Har sosialisme noe med høyresiden, borgerlig politikk å gjøre?
      Følg med nå: NSDAP – Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei.
      Tror du på ramme alvor de la til sosialistiske kun for moro skyld?

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-07-25 kl 19:56 //

      Hvorfor leste du ikke det jeg skrev?

     • Test din egen link før du legger ut.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-07-25 kl 20:05 //

      Beklager, jeg testet den ikke. Jeg bare kopierte den fra en annen post jeg skrev.

      Her er den:
      https://resett.no/2018/07/03/arbeiderpartiets-ynkelige-krigshistorie-og-fordelsfolkene/

     • Det er da ingenting i den artikkel som beviser nazismen og fascismen tilhørte høyresiden politisk.
      At mye av det som skjedde i mellomkrigsårene og under andre verdenskrig ser ut til å gjenta seg i presens er bare skammelig.
      AP er seg selv lik, da som nå. Makt; koste hva det koste vil, og om de må forandre historien til å passe deres narrativ går de selvsagt ikke av veien med litt historieforandring. Les: historieforfalskning.
      Passer ikke kartet til terrenget sprenger AP fjell. Da som nå.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-07-25 kl 20:30 //

      «Det er da ingenting i den artikkel som beviser nazismen og fascismen tilhørte høyresiden politisk.»
      Det har du helt rett i. En artikkel med mye feil.

      Ikke i artikkelen.

      Som jeg skrev i kommentaren til deg så er det et stykke ned i kommentarfeltet hvor jeg forklarer.

      En ganske lang og inngående forklaring.

     • Som jeg har skrevet til en annen på resett: selvsagt var ikke nazismen, fascismen og kommunismen klin like i ett og alt, men forskjellene de ideologier imellom var langt færre en de likheter som bandt dem sammen.
      Fravær av demokrati, diktatur med eneveldige herskere, et samfunn der folket er til for staten ikke staten til for folket. Etc. etc.
      – og ikke kom drassende på hatet kommunistene og nazistene følte for hverandre, det samme hatet ser vi idag mellom sunni og shiamuslimer, men de er dog en del av samme ideologi.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-07-25 kl 21:16 //

      Jeg er veldig uenig i konklusjonen din.

     • Derfor vi har demokrati med våre friheter som også innebefatter ytringsfrihet, noe det ikke var innen nazismen,fascismen, kommunismen og heller ikke eksisterer i særlig grad i Islamismen.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-07-25 kl 22:19 //

      Ja, det er like med demokrati i et diktatur.

  • Det fremkommer opplysninger nå om at den nevnte afghaneren skulle utvises etter en 2-års fengselsdom for vold.
   Mener du at slike ikke skal utvises etter endt soning?

   https://twitter.com/hanifbali/status/1022609685139140608

   • AvatarJoakim Moellersen // 2018-07-27 kl 19:16 //

    ((Er dette et rykte eller finnes det noen belegg for det bortsett fra at en fyr påstår det? Hvis ikke vil kommentaren slettes.))

 6. AvatarLasseRon // 2018-07-31 kl 23:33 //

  Man er ikke flyktning før man har fått innvilget asylsøknaden. Ergo er denne mannen ikke flyktning.
  Ellers hadde det vært greit å nevnt at mannen er dømt for vold. Hvorpå utvisning var en del av straffen.

 7. AvatarHarryNordmann // 2018-08-27 kl 00:02 //

  Hva vet egentlig Elin eller Radikal Portals lesere om Afghanistan ? https://youtu.be/XILKc8LOc8g

 8. AvatarJallaman // 2019-02-18 kl 18:38 //

  Vedkommende har nå dømt til å betale bøter for opptrinnet. Og det eneste hun oppnådde var en forsinkelse.

  «Flere svenske medier skriver at 52-åringen er straffedømt i Sverige, og hadde gått med på å bli utvist etter avtjent fengselsstraff. Han ble deportert fra Sverige 27. august.»

  https://www.dagbladet.no/nyheter/elin-21-hindret-utvisning-av-afghansk-mann-na-straffes-hun/70781799

  Hvis alle hadde gjort som Elin og valgt sivil ulydighet ville det blitt kaos i samfunnet. Heldigvis opptrer folk flest på en mer sivilisert måte.

 9. AvatarTor Nivlheim // 2019-02-20 kl 10:57 //

  Ingen deportasjon ble forhindret, de ble bare utsatt litt.

Kommentarfeltet er lukket.