Asylaktivist stoppet deportering til Afghanistan – nå sprer drapstruende høyreekstremister hjemmeadressa hennes

Asylaktivisten Elin Ersson får stoppet deportasjonen av en afghansk mann. Foto: Stillbilde fra facebookvideo.

Elin Ersson nekta å sette seg på flyet som skulle forlate Sverige før den afghanske flyktningen hadde blitt sluppet av. Høyreekstremister draps- og voldtektstruer og sprer hjemmeadressa hennes.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

På mandag sendte Elin Ersson en livevideo på facebook. Hun var ombord på et fly som skulle transportere en afghansk mann fra Gøteborg til Istanbul, før han skulle tas videre til Kabul. Ersson nekta å følge kabinpersonalets instrukser om å sette seg ned før avgang og holdt slik flyet på bakken, men begynte heller å ta opp og fortelle om hvorfor hun aksjonerte.

LES OGSÅ: «Jeg er livredd fordi jeg kan dø i Afghanistan» — en enslig asylsøkers skjebne

Holder ut
I starten prøver de ansatte å ta fra henne telefonen og ber henne gjentatte ganger slutte å filme. På tross av at flere passasjerer også kjefter på henne og ber henne sette seg ned gir hun seg ikke og fortsetter videoen hvor hun forklarer sin sak.

— Jeg vil ikke at en manns liv skal bli tatt bort bare for at du ikke vil miste ei flygning, sier hun til en sint passasjer.

(se video under)

LES OGSÅ: Regjeringa vil ta i bruk unntakslov for krigssituasjoner mot flyktninger

Får passasjerene på sin side
Den unge asylaktivisten mener det vil være farlig for afghaneren å bli sendt tilbake til hjemlandet sitt, noe hun gir klart uttrykk for både til passasjerer og personale. De ansatte prøver å overtale henne med at en avgjørelse om mannen videre skjebne vil tas når de kommer fram til Istanbul, noe Ersson ikke aksepterer. En brasiliansk passasjer fungerer som tolk overfor flere andre på flyet for å gi klarhet i hva som foregår og etter hvert vinner saken sympati hos de reisende.

Det bryter ut applaus for innsatsen til Ersson.

Under press fra flere, og som hun selv sier i videoen, med usikkerheten for både mannens skjebne og hva som vil skje med henne når aksjonen er over gråter hun en skvett, men nekter å la seg stoppe.

Etter et kvarter blir det klart at mannen som var i ferd med å deporteres blir ført ut av flyet, hvorpå også Ersson forlater stiger av.

LES OGSÅ: Utlendingsnemdas upålitelige, lukkede og respektløse behandling av Farida

Enorm pressedekning
I skrivende stund har videoen blitt sett over 2,2 millioner ganger. Den er kuttet ned fra det opprinnelige kvarteret til en treminuttersversjon av Deutsche Welle. Det klippet har over 3,1 millioner visninger.

Gjennom sosiale medier fikk videoen enorm spredning, noe som raskt gikk over til at store mediehus tok saken. Storaviser som The Guardian har dekket saken som har fått mediedekning i flere land.

LES OGSÅ: Grov hets fra FrP-tilhengere: Massedrapene på Utøya var jakttrening

Draps- og voldtektstrusler fra ytre høyre
Saken har også fått oppmersomhet i høyreekstremistiske miljøer. I et svensk internettforum, som omtales som en yngleplass for høyreekstremisme, har man ikke latt seg imponere av Ersson. «Här har vi den lilla horan» skriver en bruker før vedkommende også legger ut det han mener er hjemmeadressa hennes .

I kommentarene etter får brukeren både skryt og kritikk for å ha lagt ut adressa og flere repeterer kontaktinformasjonen. Noen i forumet mener Ersson burde bli voldtatt av arabere, mens andre igjen mener det er «et svenskt lem» som må til for at hun skal lære.

Det er også de som mener man burde gå enda lengre og som mener at FrPs søsterparti, Sverigedemokraterna, ikke ville blitt rammet om noen tok livet av Ersson.

Det ser ellers ut til at det er veldig mye seksuell frustrasjon ute og går blant brukerne. Om hverandre foreslås det at kvinnelige asylaktivister enten bare vil ligge med mørkhudede menn — gjerne fordi de er for stygge til at noen hvite menn vil ha dem — eller at de bor så langt unna mørkhudede at de ikke vet hva slags folk det er.

Det er fremdeles ikke klart om aksjonen vil få noen konsekvenser for Ersson i form av bot eller tiltale fra svenske påtalemyndigheter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.