— Carl I Hagen aner ikke hva han snakker om

Foto: Christian Boger

Fremskrittspartiets gruppeleder i Oslo, Carl I. Hagen, mener Yilport var i sin fulle rett da de kvittet seg med de organiserte havnearbeiderne. -- Hagen aner ikke hva han snakker om, sier nestleder i Oslo Bryggearbeideres forening, Tommy Torgersen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Øivindsønn Boger (tekst og foto)

Siden første februar har rundt 40 bryggearbeidere i Oslo vært ulovlig utestengt fra sine arbeidsplasser, etter at det tyrkiske havneselskapet Yilport overtok driften ved Containerterminalen på Sjursøya i Oslo. En av det tyrkiske firmaets største tilhengere under striden med havnearbeiderne, har vært Frp nestor Carl I. Hagen. Lørdag møttes havnearbeiderne og Hagen, som sto på stand for partiet på Karl Johans gate. Hagen var tydelig ukomfortabel med å bli konfrontert av havnearbeiderne, men hevdet at Yilport ikke kan klandres for å nekte havnearbeiderne med tariffavtaler å jobbe for seg.

— Jeg kan ikke se at Yilport eller Oslo Havn har gjort noe galt i denne saken. Arbeidsgiver står fritt til å bestemme hvem en vil ha til å jobbe for seg, mener Hagen.

— Må ha effektiv drift
Hagen hevder bryggesjauerne gjennom sine krav om kollektive pauser bare har seg selv å takke for at de mistet jobbene da tyrkerne overtok driften av havna.

— Enhver arbeidsgiver må kunne kreve at arbeidet organiseres på en slik måte at det blir mest mulig effektivt. Man tjener ikke penger på at båter blir liggende lenger enn de må.

LES OGSÅ: Havnekonflikten må inn i valgkampen

Han mener at ingen yrkesgrupper skal ha noen særfordeler på havna.

— Det er galskap at en yrkesgruppe skal kunne diktere den daglige driften basert på en avtale som er bygget på samfunnsforhold som stammer fra historiebøkene, sier Hagen.

— Vet ikke hva han snakker om
Konfrontert med forrige ukes dom fra Arbeidsretten, hvor det slås fast at havnearbeiderne har fortrinnsrett til laste- og lossearbeid ved norske havner, ble Hagen spak og bekreftet at han kanskje ikke har satt seg godt nok inn i sakens fakta. Dette fikk nestleder i Oslo Bryggearbeiderforening, Tommy Torgersen, til å reagere.

— Det er klart at Hagen her uttaler seg om saker han ikke har nok kunnskap til å uttale seg om, sier han til Radikal Portal.

Torgersen mener at Hagen med sine utspill er med på å fungere som en «propagandakanal» for havnestyret og Yilport.

— Det er tydelig at Hagen, uten en eneste kritisk tanke, har latt seg forlede av den feilaktige informasjonen som har kommet fra Oslo Havn KF og havnestyret i denne saken, mener han.

Under konfrontasjonen med havnearbeiderne lørdag var Hagen selv lite villig til å ta selvkritikk. Men var til slutt enig i at han kan ha blitt misledet underveis i prosessen.

— Det er ikke umulig at jeg og andre kan ha blitt lurt i denne prosessen, men jeg har ikke noen tro på det før jeg får se håndfaste bevis for det.

Havnearbeiderne ville forhandle
Hagens argument om at man gjennom å kvitte seg med havnearbeiderne har fått en mer effektiv drift ved containerterminalen møtte sterk motbør fra Torgersen.

— Vi har aldri vært motstandere av effektiv drift og har også vært villige til å forhandle om blant annet pauseordningen, men vi har aldri blitt møtt med noen form for forhandlingsvilje, bare opplevd å bli utestengt fra jobbene våre, sier han.

LES OGSÅ: Bryggesjauernes kamp: et lærestykke om solidaritet

Torgersen påpekte også at slik containerterminalen i dag framstår, er det, ut i fra et logistisk perspektiv, ikke mulig å ha en kontinuerlig drift.

— Pausene i arbeidet var høyst nødvendige for å sørge for at godset også kom ut av havna på en effektiv måte. Det er ingen ting som i dag tilsier at det er fysisk mulig å ha en kontinuerlig drift ved terminalen, sier han.

Glad for dommen
Torgersen og hans kolleger er svært fornøyde med onsdagens dom i Arbeidsretten, hvor det ble slått fast at havnearbeiderne har fortrinnsrett til laste- og lossearbeid ved alle offentlige norske havner. Han håper at valgkampen vil tvinge fram et skifte i Oslo-politikken, slik at partiene som har forpliktet seg til å støtte havnearbeidernes kamp kommer til makta.

— Det er gledelig å se at alle opposisjonspartiene nå sier at de støtter vår kamp for å få jobbene våre tilbake. Nå får vi håpe at de kommer til makta slik at de kan gjennomføre de endringene de har lovet i Oslo havn, sier han.

Champagnen er likevel lagt på is en stund til. Verken Torgersen eller noen av hans kolleger våger helt å tro på lovnadene fra opposisjonen.

— En ting er valgløfter, en annen ting er hva partiene gjør i praksis. Derfor velger jeg å være avventende fram til jeg ser at de skaper endringer som gjør det mulig for oss å gå tilbake til jobbene våre, sier han.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på — Carl I Hagen aner ikke hva han snakker om

 1. Avatarlissrolf // 2015-08-31 kl 16:58 //

  Hagen kunne med fordel holde seg i Spania til valget var over.

  • AvatarOle Sverre Wiker // 2015-08-31 kl 17:51 //

   Jeg er imot å belaste Spania . Vi må ta vår del av dritten.

   • AvatarLuminous // 2015-09-02 kl 17:36 //

    Den samme språkbruken blir også brukt mot Moxnes i partiet Rødt. Jeg støtter hverken de eller deg og «lissrolf».

    Søk dialog og ikke konfrontasjon. Hva tjener det bryggearbeiderne å støte fra seg Hagen? Etter at nestleder i Oslo Bryggearbeiderforening, Tommy Torgersen reagerte på uttalelsene fra Hagen, så åpnet han jo for at han kan ha blitt misledet!

    Hagen er en maktperson med innflytelse og ved å invitere til dialog i rolige former kan han bli en ressurs.

Kommentarfeltet er lukket.