– Havnekonflikten må inn i valgkampen!

Foto: Christian Vassdal

I går marsjerte havnearbeiderne til valgbodene i Oslo med paroler som «Oslo havn KF - fagforeningsknuser’n" og «Vi krever tariffavtale med Yilport i Oslo havn". Politikerne må snakke om havnekonflikten, mener bryggesjauerne.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]
Av Ingrid Kvamme Fredriksen

I tiden som kommer vil havnearbeiderne marsjere fra Youngstorget til valgbodene på Karl Johans gate flere ganger i uka. De ønsker at havnekonflikten blir et tema i valgkampen. Diskusjonene var livlige ved flere av valgbodene i går, og bryggearbeiderne delte ut løpesedler som forklarte havnekonflikten. Konflikten har tilspisset seg siden 1. februar i år, hvor det tyrkiske selskapet Yilport nektet å inngå tariffavtale med havnearbeiderne. Havnearbeiderne ble utestengt fra jobben sin, og Oslo Losse- og Lastekontor ble slått konkurs av arbeidsgiverne. Yilport vil bruke sjøfolk og sine egne ansatte til å gjøre bryggesjauernes jobb.

Sosial Dumping
Nestleder i Oslo bryggearbeideres forening, Tommy Torgersen, forklarer at havnemarsjen blant annet handler om en kamp mot sosial dumping:

— Vi vet at det blir innleid billigere arbeidskraft for å gjøre jobben vi har gjort. Dette er bare starten, jeg er overbevist om at det blir enda verre. Yilport bruker polakker og svensker som arbeidskraft. Om Yilport fortsetter å kjøre det løpet de har nå, vil det bare være innleid arbeidskraft til å gjøre jobben når båtene kommer, ikke én fast ansatt.

Han frykter at Yilport vil bruke sjøfolk til å gjøre arbeidet på havna.

— Jeg har snakket med filipinske sjøfolk som jobber for 25-30 kr. timen, og som jobber en 70 timers uke før de får overtidsbetaling.

Torgersen tror vi bare har sett starten på havnekonflikten, og frykter at også de andre som jobber på havna vil miste tariffavtalene sine i 2016. Det er viktig at politikerne forstår og engasjerer seg i det som foregår, mener han.

— Vi ønsker å påvirke politikerne, og få dem til å skjønne hva som skjer på Oslo Havn. Styret i Oslo Havn KF snakker ikke vår sak og vil bare bli kvitt oss. Kun SV, Rødt og til dels Arbeiderpartiet har gitt oss støtte.

Ønsker byrådsskifte
På løpesedlene oppfordrer havnearbeiderne Oslos borgere til å stemme på et parti som vil sørge for at havnearbeiderne i Oslo havn får jobbene sine tilbake, og at havna skal drives etter norske verdier. Torgersen legger ikke skjul på at han ønsker seg et byrådsskifte i Oslo. Men han håper også på å kunne påvirke andre partier.

— Vi hadde med oss Janne Hegna fra LO, som stilte spørsmål til Frps valgbod om de ville være interesserte i å jobbe for kinesisk lønn. De svarte at det var de jo ikke interessert i. Det var litt artig.

Havnearbeiderne håper mer politisk oppmerksomhet rundt saken deres vil kunne føre til endringer på havna. Torgersen er oppgitt over LO’s passivitet når det gjelder havnekonflikten.

— Når LO er passive får Yilport bare fortsette som nå. De sier at vi skal vinne koste hva det koste vil, men gjør ingenting, og sier nei til forslagene våre. De bistår kun med advokathjelp. Jeg lurer på om de har gjort en hestehandel når det gjelder vår sak.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Comment on – Havnekonflikten må inn i valgkampen!

  1. Björn Fröhlich // at //

    Det er bra at havnearbeiderne prøver å skape mer offentlighet rundt konflikten, for det trengs. Fortsatt altfor mange i Oslo som ikke engang veit at det er konflikt i havna. Men om det nytter å snakke med politikerne? Kanskje.
    Det som forresten ikke nevnes her, er at en pådriver i konflikten, styreleder i Oslo havn KF Stilulf Karlsen, er politiker i partiet Venstre. Enda en god grunn for ikke å stemme på den gjengen.

Comments are closed.