Havneblokaden mot Yilport trappes opp i Sverige

Foto: Marcus Roos

Blokaden det svenske havnearbeiderforbundet har innledet mot skip som skal til Oslo Containerterminal trappes opp fra torsdag morgen i sympati med norske havnearbeidere.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Siden mars har svenske havnearbeidere, som en støtteerklæring til sine oppsagte norske kolleger ved Oslo havn, gjennomført boikottaksjoner mot fartøy som kommer fra eller skal til Oslo Containerterminal. Nå varsler det svenske havnearbeiderforbundet at disse aksjonene vil bli trappet opp med øyeblikkelig virkning.

— Fra og med torsdag vil vi trappe opp vår boikott rettet mot fartøy som skal til eller kommer fra Oslo Containerterminal, sier forbundsleder Eskil Rönèr i en pressemelding.

LES OGSÅ: Yilport vil kvitte seg med havnearbeiderne på Oslo Havn

Store forinkelser i lasting og lossing
Opptrappingen av aksjonene i Sverige vil føre til store forsinkelser for skipene på vei til eller fra Oslo.

— Ingen skip til eller fra containerterminalen i Oslo vil bli lastet eler losset før det har gått seks timer siden det la til kai ved svensk havn.

Fagforeningen varsler også igangsettelse av andre tiltak, som overtidsnekt, for å ramme trafikken til og fra terminalen i Oslo hardest mulig.

— I tillegg til forsinkelsen i lasting og lossing vil vi nå nekte å gjennomføre noen form for overtidsarbeid i forbindelse med anløp av skip som har tilknytning til containerterminalen i Oslo.

Den utvidede blokaden vil ifølge forbundet foregå på ubestemt tid.

LES OGSÅ: Sa opp havnearbeidere – bruker ulovlig overtid

Konflikt siden februar
Konflikten mellom de oppsagte havnearbeiderne og Yilport, som driver Oslo Containerterminal, har pågått siden februar. Yilport nektet å ta havnearbeiderne med over i det nye driftsselskapet, etter at de fikk tilslag på et anbud om å drive Oslo Containerterminal i 20 år. Siden den gang har havnearbeiderne og Norsk Transportarbeiderforbund gjort utallige forsøk på å komme i dialog med selskapet for å få havnearbeiderne tilbake i jobb.

Blokaden i Sverige kan nå være med på å ytterligere øke presset på Yilport slik at man blir nødt til å finne en løsning på konflikten med de oppsagte havnearbeiderne.

Flere av de oppsagte bryggesjauerne gir på Facebook onsdag kveld uttrykk for stor takknemlighet overfor aksjonene fra sine svenske kolleger.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned