Husokkupanter vil skape fritidstilbud for barn og unge

Aktivistene bak okkupasjonen av Josefines gate 9 vil omskape huset til et alternativt fritidstilbud for barn og unge. -- Vi trenger et nytt tilbud for de unge, understreker aktivistene.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.
Av Christian Boger og Christian Vassdal (foto)

Det var i forrige uke en gruppe aktivister fra Boligaksjonen tok seg inn i den tomme verneverdige villaen i Josefines gate i Oslo. Når Radikal Portal møter aktivistene søndag ettermiddag har de allerede startet opprydding både inne og ute. Nå har man et brennende ønske om å gjøre huset om til et slags alternativt kulturhus for hovedstadens barn og unge.

— Vi ser at det så absolutt er behov for et tilbud til barn og unge hvor aktivitetene ikke trenger å være så styrt som det er gjennom de kommunale tilbudene. Derfor ønsker vi nå å etablere et alternativt fritidstilbud for denne gruppen her, sier Mathias og Jon fra Boligaksjonen til Radikal Portal.

I tillegg til ideen om å opprette et kulturhus ønsker man også å sette i gang andre arrangementer som et «folkekjøkken» for å gi noe tilbake til lokalsamfunnet.

Lite tilbud
Bak ideen om opprettelsen av kulturhus for barn og unge er den sentrale tankegangen at dagens kommunale tilbud, gjennom fritidsklubber og annet, er for styrt i forhold til hva denne aldersgruppen ønsker seg. Man ser nå for seg et tilbud hvor brukerne selv i større grad styrer hvilke aktiviteter tilbudet skal inneholde.

— Vi ser at det i dag er lite alternative tilbud til barn og unge. Derfor mener vi det nå er på tide å få på plass et nytt alternativt tilbud for ungdommen og dette er et sted som det passer utmerket å anlegge et slikt tilbud, understreker de to aktivistene.

Aktivistene ser på et nytt tilbud som et tilskudd til det tilbudet som allerede finnes på f.eks Blitz. Hva tilbudet vil inneholde er foreløpig uklart men det presiseres at dette vil bli et brukerstyrt tilbud om det i framtiden blir en realitet.

Trues med utkastelse
Etter det Radikal Portal erfarer kan det virke som om aksjonistenes drøm bare vil forbli akkurat det. Eieren av huset Elisabeth Borgen ,ønsker ikke å uttale seg til media, men har i et brev til aksjonistene gjort det klart at hun vil gjøre alt i sin makt for å få okkupantene kastet ut av adressen så raskt som mulig.

–Jeg vil så raskt som mulig stille med håndverkere for å sikre huset og vil også begjære at Namsmannen sørger for at okkupantene blir kastet ut, sier hun i brevet til aksjonistene.

Borgen går i brevet også hardt til angrep på aksjonistene og det de mener er deres rett til å ta seg inn i det ubebodde huset.

— Det er ikke lovlig å bo i denne bygningen og aksjonistene har ingen som helst rett til å stille krav overfor meg som eier, hevder hun i brevet.

Oslo politidistrikt har overfor aksjonistene bekreftet at de ikke vil foreta seg noe før det foreligger en gyldig utkastelsesbegjæring fra Namsfogden. En slik begjæring vil etter vanlig juridisk saksgang ikke kunne foreligge før om en 14 dagers tid.

Neglisjert over lang tid
Den tidligere praktvillaen, som også er verneverdig, bærer preg av å ha vært neglisjert i lang tid. Innvendig er forfallet godt synlig og før aksjonistene fra Boligaksjonen tok seg inn har huset tydlig vært brukt som overnattingsplass for stoffmisbrukere og andre som ar hatt behov for et tak over hodet,

— Huset bærer tydelig preg av å ha vært neglisjert over lang tid. Det er synd at slike flotte boliger ikke tas bedre vare på i dagens samfunn, sier aksjonistene.

De forundrer seg også over eiers tydelige mangel på en plan for hva som har skullet bli gjrt med bygningen.

— Det virker som man har startet på en oppussing for så å trekke seg helt ut av prosjektet igjen. Om dette skyldes økonomi eller annet vet vi ikke, men det er helt klart at huset har forfallt over lang tid.

I tillegg til et stort behov for rehabilitering og oppussing skal huset i følge en rapport aktivistene har fått tak i ha store vannskader. Bygningen i dag regulert dom næringseiendom/industri men har tidligere vært regulert til boligformål. Det er dermed noe uklart hvilke bruksområder huset vil kunne ha i framtiden.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Husokkupanter vil skape fritidstilbud for barn og unge

 1. AvatarBjörn Fröhlich // 2014-11-18 kl 19:16 //

  Flott initiativ. Byen vår trenger sårt flere fristeder (ikke bare til barn og unge, men til folk i alle aldersgrupper). Det er legitimt, om enn dessverre ikke lovlig, at aktivister tar i bruk hus som eieren lar stå tomme. Lykke til!

  • Avatarlars randby // 2014-11-20 kl 10:18 //

   Spørsmålet er om de fleste aktivister ville følt det like legitimt om de hadde opplevet det samme selv. Det er alltid noen som kunne trenge noe varmt tøy, har du to jakker er det alltid en av dem du ikke bruker, er det da greit at en som ikke har noen jakker tar den ene du har?

   Det vil i et samfunn alltid være noen som ikke bryr seg så mye om andres rettigheter når de mener at de selv har større behov eller mener at de legitimt kan ta seg til rette. Blant disse finner man både fattig og rik, ressurssterk og ressurssvak.

 2. AvatarVitelius // 2014-11-19 kl 11:10 //

  Det er østkanten som trenger fritidstilbud. Ikke Homansbyen. Dere ramler inn og okkuperer en verneverdig bolig eid av ei 80 år gammel enke, i byens eldste villastrøk for å lage alternativt kulturhus for ungdom. Tror dere det virkelig kommer til å gå noen vei? Rent bortsett fra litt PR og kredd hos de gamle pønkerne. De fleste okkupanter kommer fra oslo vest og trives kanskje best der. Men om dere virkelig ønsker å gjøre noe godt for byens ungdom, så start tiltak der det trengs mest. Oslo øst og omeng. Barna på Oslo vest har nok med penger, resursjer og muligheter. Dessuten vil dere aldri vinne kampen mot byantikvariaten. Homansbyen er tross alt en av de mest regulerte områder i Oslo grunnet den kulturelle verdien byggene har.

 3. Avatarlars randby // 2014-11-20 kl 10:22 //

  Spørsmålet er om man bør ta mennesker som kun fremstår ved fornavn og som ikke ønsker å vise ansikt på bilder på alvor. Jon og Mathias mener sikkert selv at de er grepa karer som jobber for den gode sak. Men tør man ikke stå frem åpent når man kjemper en sak viser man ikke mye vilje til å kjempe for det man tror på.

Kommentarfeltet er lukket.