Brakkebygrenda må leve!

Beboere i Brakkebygrenda. Foto: Privat.

Som siste ledd i gentrifiseringen av Gamlebyen, trues nå det byøkologiske fristedet Brakkebygrenda med utkastelse. Hensynet til boligspekulanter må ikke få styre byutviklingen!

Björn Fröhlich
About Björn Fröhlich (6 Articles)
Björn Fröhlich (f. 1982) er litteraturviter og underviser i norsk som fremmedspråk. Han er ikke noen ekspert på landbruk, men er glad i dyra, miljøet og helsa si.

Okkupantene på Brakkebygrenda er truet med utkastelse – igjen. Sist de ble kasta ut, skulle det angivelig bygges barnehage på tomta. Denne gangen brukes det ikke en gang slike påskudd. Nå ser det ut som grunnen rett og slett er at naboleilighetenes verdi skal økes.

Brakkebygrenda, eller kort og godt Brækkers, i St. Halvardsgate 27 i Gamlebyen har lenge vært Oslos eneste vognplass. Før tomta ble okkupert for første gang sto den lenge tom: en sentral, men ubrukt og forsømt tomt like ved jernbaneskinnene. Eieren, en dame som tidligere har blitt dømt for «moderne slavedrift», tok ikke vare på det verneverdige huset som sto der fra før. Etter at huset brant ned ble tomta liggende brakk, og det ble først liv der igjen da den ble okkupert tidlig på 2000-tallet som et byøkologisk prosjekt. I åtte år ble plassen brukt av okkupantene, fram til de ble kasta ut i 2008. Påskuddet den gangen var at det skulle bygges en barnehage.

Men barnehage ble det aldri. Etter at tomta på nytt hadde stått tom i to år, så okkupantmiljøet i Oslo seg lei av tompraten om en barnehage og okkuperte tomta igjen. Siden da har Brakkebygrenda for andre gang vært en viktig del av Gamlebyen: et sted som åpner for alternative måter å bo og leve på, et kulturelt sted med konserter og utstillinger og ikke minst et sosialt sted der det regelmessig serveres gratis mat, og der en får hjelp med å fikse sykkelen.

Gamlebyen er for tiden utsatt for en massiv fornyelses- og fortrengingsprosess. Fagfolk kaller dette for gentrifisering. Denne prosessen tar verken hensyn til sosiale eller kulturelle behov, og er heller ikke særlig miljøvennlig. Kulturhuset Borgen har allerede blitt offer for denne prosessen, og heller ikke byens siste sentrumsnære skog fikk stå urørt. Det begynner å bli tynt med plasser der en kan møte naboer og være sosial uten at en trenger å ta med seg lommebok.

Nå skal også Brakkebygrenda vike. Plan- og bygningsetaten har gitt eieren av tomta frist 15. januar for å fjerne okkupantene og rydde tomta. Å informere dem som faktisk bor der om dette anså byråkratene som unødvendig. Saken ligger godt skjult på etatens labyrintaktige hjemmeside. At det er lite humant å kaste mennesker ut av deres bolig midt på kaldeste vinteren har etaten tilsynelatende heller ikke tenkt over. Datoen passer derimot utmerket bra for boligspekulantene; de nybyggede leilighetene rett over gata skal være nøkkelferdige i løpet av januar og februar.

Hvis det er noe Oslo trenger, så er det flere, ikke færre, prosjekter som Brakkebygrenda. Utviklingen av byen må ikke skje på markedets premisser. Tvert imot trenger vi en mer sosial, kulturelt rik og miljøvennlig by. Det er ille nok at Ekebergskogen har blitt tilgriset av en sexistisk skulpturpark og et oppusset nazimonument. Det er ille nok at kulturhuset Borgen har blitt revet. Brakkebygranda skal de aldri få!

PS: Send en uformell klage til Plan- og bygningsetaten. Fortell dem hvorfor DU synes at Brakkebygrenda skal få stå: [email protected]

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Comment on Brakkebygrenda må leve!

  1. richard lennon // at //

    Hei, jeg heter Richard, og jeg har engang hørt om dette tomme ATM-kortet, og jeg har aldri betalt noen interesse for det på grunn av mine tvil. Inntil en dag oppdaget jeg en hacking fyr kalt MAX. Jeg spurte om det tomme ATM-kortet. De fortalte meg at det er et kort programmert for tilfeldige penger trekker seg uten å bli lagt merke til og kan også brukes til gratis online kjøp av noe slag. Dette var sjokkerende, og jeg hadde fortsatt tvil. Så jeg prøvde det og ba om vilkårene og betingelsene. Fire dager senere mottok jeg kortet mitt og prøvde med nærmeste minibank i nærheten av meg, til min største overraskelse. Det virket som magi. Jeg var i stand til å trekke opp til $ 3000. Jeg følte meg bare at dette kan hjelpe de av oss som har behov for finansiell stabilitet. tomt minibank har virkelig forandret livet mitt. Hvis du vil kontakte dem, her er e-postadressen (atmcardservice43 @ gmail. com) Og jeg tror de vil også endre livet ditt.

Comments are closed.