Uakseptabel bruk av politivold. Uttalelse fra Ulåst-kollektivet og video av utkastelsen

Foto: Emmanuel Totland Frogner

Politiet var ekstremt aggressive og voldelige da de kastet ut aktivistene fra Pilestredet 84B fredag, sier Ulåst-kollektivet. Les uttalelsen og se videoen fra utkastelsen. 

Boligaksjonen
Om Boligaksjonen (2 artikler)
Politisk aksjon mot forvaltningen av offentlig eiendom. Aksjonen går ut på å benytte ubrukt eiendom til bo- og kulturformål.
Emanuel Totland Frogner
Om Emanuel Totland Frogner (3 artikler)
Emanuel Totland Frogner er daglig leder i filmproduksjons selskapet Integritet Film. Han har en mastergrad i Filosofi fra Universitet i København og er skjønnlitterær forfatter.
Emanuel Totland Frogner
Om Emanuel Totland Frogner (3 artikler)
Emanuel Totland Frogner er daglig leder i filmproduksjons selskapet Integritet Film. Han har en mastergrad i Filosofi fra Universitet i København og er skjønnlitterær forfatter.
Boligbygg og politiet kom til Ulåst rundt kl. 13.00 på fredag. Ti aktivister ble brutal dratt vekk av politiet. Politiet var ekstremt aggressive og voldelige. Aktivister skrek i smerte under utkastelsen uten at de fikk tilgang til helsepersonell. Politiet viste ingen hensyn til aktivistenes smerte. Flere forbipasserende og naboer reagerte sterkt på politiets framferd. Flere av disse ble også bortvist fra området.

Dette er helt uakseptabel bruk av vold fra politiets side. Dette vitner om en økt vilje til å bruke vold hos politiet. Vi kommer ikke til å la dette gå ubemerket hen.

Aktivistene er nå sluppet ut. Ingen har blitt alvorlig skadet, men aktivistene har mange og store blåmerker og skrubbsår etter politiets brutale framferd. Flere aktivister melder også skader og smerter i ribbein, skuldre og knær. De er tilsammen ilagt 72 000 kroner i bøter, tilsvarende 144 dager i fengsel.

Dette absurd straff med tanke på at vår eneste forbrytelse har vært å sove i telt uten for et tomt hus som kommunen la stå og forfalle.

LES OGSÅ: Naboer reagerer på utkastelse av husokkupanter

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

35 kommentarer på Uakseptabel bruk av politivold. Uttalelse fra Ulåst-kollektivet og video av utkastelsen

 1. Aktivistene fikk valget om å fjerne seg frivillig, og de visste at de kom til å bli fjernet med makt om de ikke fulgte beskjeden. Når de så ble fjernet med makt prøvde de å motsette seg på alle mulige måter, og var sånn sett selv skyld i de skadene de eventuelt måtte ha fått fra arrestasjonen. Ser ingen steder i videoen at politiet bruker unødvendig vold. Jeg ser derimot en haug aktivister som hyler og bærer seg i forsøk på å gjøre unødvendig mye motstand. Dette kunne gått helt fredelig for seg om aktivistene hadde ønsket det.

 2. Flott at bevismateriale nå er lagt ut med denne videoen som allikevel ikke helt klarer å fange akkurat hvor voldelig det hele var.

  Midt inne i filmen står mine to venninner ved siden av hverandre, og den ene synger ut sin hjertens mening om overgrepene de er vitne til. Flere enn henne hyler ut at politiet måtte stoppe uten at dette blir hensynstatt – mange ungdommer fikk ikke puste av låsegrepene de ble lagt i, og en av dem klarer å formidle det!

  De fortalte meg at ambulansepersonell stod arrogante og så på med armene i kryss på brystet uten å foreta seg det skapte grann, når politiet slengte ungdommene, i bakken – deriblant jenter, og brutalt plantet et kne i ryggen på dem og bendte bena opp bak til de traff korsryggen mens de holdt en arm rundt halsen på dem!

  Det så ut som om liv skulle gå tapt

  Alt helsepersonell er pålagt å gripe inn i situasjoner der liv og helse kan stå på spill, men denne plikten ble altså stort brutt med den dagen.

  Nyhetene dekket vanvittig nok ikke saken samme kveld selv om media var på plass med kameraer i parken, alt mens de sendte et innslag om grov politivold i California!

  Noen av våre makttopper har vel besørget det.

  Dette landets tause, feige og unnvikende journalister i riksdekkende medier burde skamme seg dypt!

  • AvatarThomas Johansen // 2015-06-14 kl 15:06 //

   Politiet har ingen enkel jobb når de skal pågripe en hel bøling som ikke anerkjenner politiets voldsmonopol, mens de trakasseres av en gjeng tilskuere i samme kategori.

   Siden du likte videoen, så kan du jo gi tidsanvisninger til hvor du ser utilbørlig hard politivold. Jeg klarer ikke å se annet enn elementært politiarbeid. På 2:10 ser det kanskje litt brutalt ut, men videoen er ærlig nok redigert til at vi også kan se at han motsatt seg arresten og fortsatt ikke har blitt påsatt håndjern. «Det er barn dere holder på med«, er det en som roper. Ja, etter oppførselen å dømme, så skulle man tro det – hvis det ikke hadde vært for skjegget, da.

   Mener du at jenter (eller kvinner) skal ha spesialbehandles av politiet?

   På 2:52 ser vi antydning til vold mot politiet.

   Media var på plass i tilfelle det skulle skje noe nyhetsverdig, slik det alltids er muligheter for under aksjoner som dette. At politiet arresterer raddiser er ikke så veldig interessant i seg selv. Vi har sett det før, og vi skal nok se det igjen.

   Du antyder altså at det ligger en slags konspirasjon bak. Kan du utdype?

   • Huset som har stått tomt siden tidlig 90- tall og var fullstendig nedtagget, ble endelig inntatt av noen svært imøtekommende, hyggelige og driftige ungdommer som hadde malt over taggingen, og plantet fint utenfor. Sykkelverksted skulle de ha der, og dyrke økologisk.

    Jeg og min venninne var inne der samtidig som en representant for Miljøpartiet De Grønne få uker før dette skjedde, og han sa at han skulle se hva han kunne få til, for å forhindre allerede varslet utkastelse.

    Mulig han gjorde noe, mulig han engasjerte seg genuint men ikke nådde frem – hva vet jeg.

    Men jeg vet i alle fall dette:

    For ca. 4 mndr siden, så jeg en gammel mann som satt der så lei seg på trappen foran huset.

    Jeg hadde lenge lurt på hvem som hadde bodd der tidligere, og han kunne fortelle meg at der hadde vært prestebolig, etter at overborgermesteren i Christiania flyttet ut.

    Selv hadde han leid en seksjon i huset på 90-tallet gjennom Oslo Kommune, men måtte etterhvert flytte derfra og over på sykehjem.

    Siden hadde huset stått tomt, sa han – og det kan jo også mange med ham og jeg bevitne som alltid har bodd i nærområdet.

    Men så endelig når landets flotte ungdommer utfolder seg positivt og iverksetter et strålende prosjekt på eget initiativ, DA først skal Makten demonstrere hvem som er «sjefen» og trampe dem ned!

    I over 20 år har huset vært stengt av, og forfalt.

    For et tilforlatelig sammentreff at Byrådet endelig fikk det for seg at de plutselig hadde egne planer for å restaurere dette akkurat nå?

    Nei!

    Representanten sa at her luktet brunsvidd, og at lumske renkespill var i gjære, med hastevedtak for utkastelse på bakgrunn av de angivelige planer kommunen hadde lagt for huset, men som han sa at han satt inne med viten om at overhodet ikke hadde gjennomgått en forsvarlig og etterprøvbar ryddig prosess!

    Denne saken stinker, og vi skraper bare i overflaten!
    Uttalelse fra en annen politiker:

    13.05.2015: Okkupanter har inntatt hoffskreddermesterens praktvilla:

    Ivar Johansen reagerer på at byrådet har begjært utkastelse av okkupantene før saken har vært oppe i bystyret.

    Byrådet kan ikke sette til side muligheten for folkevalgt behandling. Vi tre som er forslagsstillere har bedt ordføreren sikre at kommunen ikke opptrer på en måte som vanskeliggjør bystyrebehandling, sier han (…)

    I hagen ser ungdommene for seg både drivhus, bikuber og hageparseller med økologiske urter og grønnsaker. Drømmen er å få på plass solcellepanel og bruke minst mulig energi (…)

    Huset er oppført på Byantikvarens «gule liste». Det er regulert til allmennyttige formål.

    Flere har ønsket å ta huset i bruk.

    Barratt Due Musikkinstitutt ønsket å leie det i 2013, men ga opp på grunn av treg saksbehandling.

    http://bit.ly/1MfvXum

    Hvor i all verden er representanten for De Grønne nå, som lovet at han ville gjøre alt som sto i hans makt for å belyse ungdommenes sak og den mildest talt urederlige prosess som har tatt plass herunder – hvorfor er han plutselig så taus når situasjonen t.o.m har eskalert til det horrible?

    Var han bare innom og tok betalt for «ekstraarbeide med representasjon» uten å følge dette opp?

    Jeg har spurt Boligaksjonen på FB om hans navn, men har ikke mottatt svar.

    • Det er ikke merkelig slikt skjer, for alt handler om makt.

     – Den beste blokkeringen er å ikke være der.

    • AvatarÅse Lange // 2015-06-16 kl 16:05 //

     MDG har i likhet med SV og Rødt støttet kollektivet og fremmet bl.a. privat forslag (Harald Nissen fra De Grønne + to fra de andre) om at de skulle få drive byøkologisk hus der. Da gjenstår det imidlertid et ganske massivt flertall mot i bystyret, dessverre. Kan i den forbindelse minne om at det er valgår……..

     Det ganske enestående her er jo hvor mye støtte okkupantene har fått lokalt (jeg bor selv i området og ble veldig imponert over hvor flinke og seriøse de var, de prøvde virkelig å gjøre «alt riktig» i den grad man kan det i en husokkupasjon/sivil ulydighet) og det er både dumt og tragisk (nå også med politiets hardhendte fremgang) at et så positivt tiltak ikke kunne få være der *så lenge det ikke finnes konkrete planer om annen fornuftig bruk av huset*! Det er altså ikke slik at en barnehage eller noe står klare til å flytte inn, langt derifra, denne saken har blitt trenert i årevis og alle i området har irritert oss over at ingenting skjer (med unntak av en rent utvendig oppussing for noen år tilbake, inne er kun skallet igjen).

     • Jeg setter inn deler av mitt svar til deg som vist tidligere på FB i dag, så de som leser her inne ser hva jeg mener:

      Jeg har fremhevet representantens lovnader, som han fremsatte på en måte som om han hadde hele partiet i ryggen på dette. Aksjoner ville bli tatt. Deretter har det vært helt taust fra den kanten. Når et løfte blir gitt, forventer jeg også at dette følges opp på en klar og synlig måte.Selv om De Grønne har begrenset makt, er det fullt ut lovlig og også forventet, at de synger ut hva gjelder borgerenes ve og vel og bidrar til å synliggjøre urett. Det er politikerenes fordømte plikt!

      (Og jeg legger til): Art. til første link har jeg selv fremhevet i gruppene på FB og egen FB-side, men andre art. har ingen dato heftet ved seg. Dog fremgår tydelig at denne ble skrevet før ungdommene led så fryktelig overlast. Partiet og representanten har vært tause som graven etter overgrepene, hvilket ikke aksepteres.

  • AvatarKatsa Bat-Tziyon // 2015-06-14 kl 15:46 //

   Ambulansepersonale har ingen plikt til å forhindre politiet å utøve sitt arbeide, snakker om å snu situasjonen på hodet.

   • Når en borger i nød skriker at han/hun ikke får puste av jerngrepet de er lagt i, så har helsepersonell plikt til å ta affære! Det er du som misleder her.

    • AvatarKatsa Bat-Tziyon // 2015-06-14 kl 16:17 //

     Tull og tøys, her var det dokumentert at de motsatte seg arrestasjon, de ble holdt i låsegrep.

     • Til deg og: Stå frem med ekte navn og bilde, når du velger å harselere over alvorlig tema.

     • AvatarKatsa Bat-Tziyon // 2015-06-14 kl 16:25 //

      Jeg harsellerer ikke, det er snarere disse okkupantene som harsellerer med norsk lov, disqus har ingen retningslinjer hvor de pålegger brukere å benytte fullt navn, og du har ingen autorisasjon fra Disqus å forlange slikt av brukere.

     • Avatarmarianne aksnes // 2015-06-14 kl 23:07 //

      Her tuller du fælt, det er ingen lov som eksplisitt forbyr husokkupasjon. Det er heller ingen lov som forbyr folk fra å oppholde seg i en offentlig park. Okkupantene har ikke brutt noen lover. Dessuten er det ikke å ‘forhindre politiet i å gjøre sitt arbeide’ å som helsepersonell besvare spørsmål fra folk i smerte. En av aktivistene mistet blodsirkulasjonen i hånda da de satt i arrestbilen, dette ble formidlet til ambulansepersonellet, som ikke ville risikert noe ved å ta en titt, og likevel valgte å stå der og kope. De besvarte ingen av henvendelsene fra aktivistene som satt med bristede og forstuede ledd, skrubbsår og blåmerker, og diverse andre smerter og skader. Det som er dokumentert her, er at politiet utøver vold mot folk som ikke bare IKKE har begått noen forbrytelse, men som også kun utøver passiv og ikke-voldelig motstand. Jeg skjønner ikke hvordan du klarer å forsvare politiet her, de oppførte seg ekstremt uansvarlig.

     • Når politiet ber folk om å forlate stedet, PLIKTER folk å etterkomme politiet. DET står i loven. Enkelt og greit. Og, nei, jeg er ikke anonym. Har bare ikke lagd meg profil. Men navnet er Jøran Vordal hvis det absolutt er viktig.

     • AvatarTom Gregorius Lauten // 2015-06-20 kl 10:16 //

      Slutt å vær så høy på deg selv.

 3. AvatarJon Munavk // 2015-06-14 kl 18:01 //

  Det virker som om flere stiller spørsmål ved hvorfor man betegner politiets maktbruk ved utkastelsen fra hagen i stensparken som overdreven og voldelig.

  Siden videoer og bilder ikke kan gi et helhetlig oversiktilig bilde av situasjonen, følger en kort redegjørelse for dette.

  1. Aktivistene gjorde ikke noe annet enn å oppholde seg i en ubrukt hage som tilhører alle innbyggere i oslo kommune, og det var ingen grunn til at politiet skulle bruke ressurser på å kaste de ut herfra.

  2. Aktivistene utøvde kun ikke-voldelig motstand. Politiet kunne forsøkt å flytte aktivistene ved å trekke de ut. I stedet valgte de å legge seg på et voldsnivå som ikke tilsvarer en ikke-voldelig motstand. De prioriterte å gjøre det så effektivt som mulig framfor menneskers sikkerhet og helse. De brukte kvelninger, leddbend og smertegrep for å påføre aktivistene mest mulig smerte. En politimann trakk på et tidsunkt også frem tjenestevåpenet sitt, som var ladd.

  3. Mens aktivister var iført håndjern inne i bilene, ble aktivister albuet i magen, sittet på og utsatt for ytterlige leddbend og smertegrep. En politimann slo med vilje hodet til en aktivist mot døren inne i bilen. Flere fikk på tross av forespørsel ikke bilbelte.

  4. Aktivister som ba om tilsyn fra helsepersonellet tilstede ble nektet dette.

  5. Det var ingen grunn til å holde alle aktivistene på glattcelle i fire timer og mer da politiet på dette tidspunktet hadde motatt all personlig informasjon politiet trengte for å utstede forelegg.

  Vi mener at denne framferden ikke på noen måte var nødvendig for å ivareta sikkerhet eller ro og orden. Tvert imot satte denne oppførselen aktivistenes helse på spill og skapte stor uro og redsel. Flere av aktivistene sitter igjen med fysiske skader som bristet ribbein, forstuede ledd og nakke- og ryggsmerter.

  I tillegg føler mange stor psykisk belastning på grunn av behandlingen de mottok fra politiet. Flere hadde sitt første møte med politet i denne aksjonen og har uttalt at de føler seg redde for politiet etter hendelsen.

  F

  • Avatardigi_owl // 2015-06-14 kl 20:09 //

   «En politimann trakk på et tidsunkt også frem tjenestevåpenet sitt, som var ladd.»

   Hvor lenge skal FRP få fortsette med sin «midlertidige» bevæpning før det går liv?!

  • AvatarSimon Osen // 2015-06-19 kl 18:58 //

   Viktig poeng. Hvis aktivister har sagt at de ikke vil bruke vold og dette er troverdig, så inviterer det til en helt annen behandling enn å slepe dem ut så raskt som mulig.

   Men dette er bare en av MANGE saker der politiet driter seg ut. Desverre har dagens etablerte generasjon gitt fullstendig faen i hvordan dette har fått utvikle seg – de rike og bemidlede blir nemlig langt sjeldnere gjenstand for handlinger som dette fra politiets side.

 4. AvatarGraapus1 // 2015-06-14 kl 19:05 //

  Bra jobba av politiet. Akkurat tilstrekkelig bruk av makt for å få jobben gjort.

 5. Hvis dere hadde søkt eller tatt kontakt om å få benytte dette huset til formåla deres, kunne ting ha løst seg annerledes.

  – Eller blir det for ukorrekt å gjøre slikt? At ideologiske anarkistiske kirker ikke blir bønnhørt, bør man lære seg etterhvert.

  • Avatarmarianne aksnes // 2015-06-14 kl 23:10 //

   Makan til bastant ignoranse, det er nettopp den formelle veien med forslag til bystyret og demokratisk prosess disse okkupantene har gått. Her ser du følgene.

   • Da hørtes det ikke bra ut.

   • Når man søker om bruksendring, eller tillatelse til å bruke hus/hage….eller hva som helst, hjelper det ikke at «#fint lite skjer» eller saken tar «evigheter». Man plikter å avvente endelig svar før man kan gjøre noe som helst. Enten det gjelder bruk av, bygging av,endring av ting. Man skal VENTE til tillatelse er gitt. Et lovverk er til for å følges, er man ikke enig, kan man ikke bare lage egne lover. Da får man engasjere seg politisk og prøve å få endret ting den DEMOKRATISKE veien.

  • AvatarÅse Lange // 2015-06-16 kl 16:12 //

   Disse folka hadde faktisk gjort tilnærmet alt riktig – fra røykalarmer til samarbeid med arkitekter om hvor gulvene var sikre/usikre og var i gang med å planlegge utbedring, godt forberedt møblering og oppnådde avtaler med flere lokale butikker om å få overskuddsmat ila de ukene de var der, stor lokal støtte med dugnader osv – og huset har vært ønsket brukt til lignende formål (åpent møtested, byøkologisk senter) lokalt i flere år. Eiendommen har fått stå og mer eller mindre forfalle (med unntak av utvendig forskjønnelse ved ett tilfelle) i over fem år, som er en forferdelig sløsing med ressurser fra BoligBygg (forvalter for kommunen) sin side.

   Det hadde vært fullt mulig for bystyret/ansvarlig byråd (H. Bjercke) å instruere politiet om å ikke gjennomføre den midlertidige forføyningen BoligBygg fikk, på en stund og se hvordan dette utviklet seg. Det ble ikke gjort og politiet gjør dermed bare jobben sin (skal ikke kommentere metoder da jeg ikke var der).

   • Det kan kanskje være en ide å ta kontakt med den forhenværende byrådslederen Erling Lae. Han virker temmelig ålreit og har nok en del makt og respekt.

 6. AvatarLadyLiberty // 2015-06-14 kl 23:29 //

  «Det er barn dere holder på med.»

  Har sosialister begynt å utvikle evnen til refleksjon? *Besvimer*

 7. AvatarFrank Follestad // 2015-06-14 kl 23:46 //

  Godt å se at politiet gjør jobben sin!

 8. AvatarJonathan // 2015-06-15 kl 01:38 //

  Jeg er redd for at videoen ikke viser det hele her, og det virker også slik på personene som var vitner. Men HVIS det var slik det var på videoen, så er dette helt på trynet av aktivistene! På videoen får de først beskjed om å flytte seg, når de ikke gjør dette må selvfølgelig politiet «dra» de vekk. Og når de gjør dette, stritter aktivistene imot istedenfor å samarbeide med politiet. Det er en selvfølge at hvis du drar noen, og de hekter seg fast, gjør seg tunge osv, jo da må du jo bare dra hardere. Og det er ikke bare det at de gjør seg tyngre, man ser klart og tydelig at aktivisten er helt ville og prøver å gjøre slik at politiet ikke får tak i hender eller bein. Dette er en oppførsel som gjøre att politiet må sette seg oppå dem for å få kontroll. I mine øyne HELT rett av politiet, og HELT feil av aktivistene! Jeg sier det igjen, denne kommentaren er tatt kun utfra videoen og ikke noe vitnene har sagt.

  Jeg er også redd for at dette er noe som kommer til å bli større og større nå. Nå er det en internasjonal sak at politiet bruker mye vold og våpen uten at det trengs, så nå bruker folk dette for å legge skylden på politiet og få oppmerksomhet. Dette er HELT uakseptabelt og det viser utrolig lite respekt for de som faktisk blir skutt av politiet uten grunn som vi har sett videoer fra USA det siste året. Det føles som dette begynner å bli det samme som å spille på rasisme kortet! Noe som jeg også er UTROLIG lei av!…

 9. AvatarCartmenez // 2015-06-15 kl 02:08 //

  Flott gjort av Politiet. Ser ingenting kritikkverdig ved deres inngripen her. En rekke personer velger å ikke følge politiets ordre og blir dermed fjernet med makt. Det var hvertfall ingenting i videoen som viste noe slags overgrep fra politiets side. å utøve ikke-voldelig motstand gjør man ikke om man kaster seg rundt og sparker ut mot politiet da man blir arrestert da er det voldelig oppforsel og politiet gjør rett i å bruke makt for å fjerne vedkommende

  Selvsagt vil aktivistene ha enkelte små skader da man motsetter seg arrest med en voldsom oppførsel. Da kan politiet bruke slik makt vi ser i videoen (som på ingen mate er for mye) for å beskytte seg selv under arrest. Vi blir så servert den vanlige svadaen at enkelte skal ha fått en albue eller blitt «dyttet» med vilje inn i taket på politibilen.

  Videre har jeg 0 tro pa at en tjenestemann trakk en pistol som var ladd(ja det far en nå håpe alle politivåpen er) uten at vedkommende var bekymret for egen person. Jeg tviler sterkt pa at politiet ville gjort dette om det var en «ikke-voldelig» protest…

  Det er sutringer fra aktivister slik vi ser her som gjør at faktisk politivold blir oversett..

  • AvatarHarald Moen // 2015-06-21 kl 18:57 //

   Eiendomsretten skal aldri overprøves, den er total.
   Hva vis dem som forsvarer okkupasjon av eiendom, finner ut at dem vil la eiendommen stå en stund ? Hva hadde dem da sagt hvis noen uten lov hadde tatt seg til rette på eiendommen ? Nei da hadde nok pipa fått en annen lyd. Men nå er vel heller ikke raddiser kjent for å eie så mye, dem liker jo helst bruke andres surt opptjente penger, så dem vet kanskje ikke hva det vil si å ha en eiendom.

 10. Dere er jo ikke annet en en gjeng med søppel? Dere skulle blitt stilt på rekke og fått utdelt ørtæver i bøtter!

 11. «Jeg vil hjem» Hahahahaha, jeg dauer ass. Artig side dette her.

 12. AvatarJohan Slåttavik // 2015-06-21 kl 12:41 //

  De vakreste lydene i naturen er lyden av raddiser som blir arrestert av politiet, og blir dyttet sprellende og skrikende inn i politibiler. Lyden av dette er avslappende og betryggende, på samme måte som lyden av bølgebrus og lyden av fuglesang. I tillegg er det et vakkert syn. Enhver med respekt for seg selv har gjerne også flotte portretter av raddiser som blir arrestert hengende på veggen hjemme.

  Hurra for politiet!
  Ingen raddiser i våre gater!

 13. AvatarRoy Arne Moen // 2015-06-26 kl 22:44 //

  Det å fremstille Politiet som aggressive og voldelige blir å snu saken på hodet. Dersom disse pøblene hadde etterkommet Politiets instrukser ville dette gått smertefritt, velger man derimot å trenere, så brukes den nødvendige makt, som i dette tilfellet.

Kommentarfeltet er lukket.