Økokollektivet Enga kastet ut av politiet etter fem år

Foto: Fra kollektivets facebookside

Etter fem år med renovering, oppussing og grønnsaksdyrking ble beboerne ved Enga øko- og bokollektiv i dag kastet ut av politiet. Her pressemeldinga til kollektivet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Enga blir kastet ut!

Husokkupasjonen Enga har de siste fem årene huset et aktivt økokollektiv og har vært et viktig sted for okkupasjonsscena i Oslo. Huset er selvforsynte med elektrisitet, og kollektivet har over lengre tid jobbet med å kunne leve av grønnsakene i hagen.

Enga Husmannsplass ligger i skogen, i nærheten av Ellingsrudåsen. For nåværende kollektiv flyttet inn hadde huset stått tomt i flere år uten videre planer fra kommunens side. Huset var fult av mugg og råte, og plassen utenfor var gjengrodd med flere sprøytespisser liggende gjemt i gresset. Økokollektivet har innvestert en masse tid og ressurser på å restaurere huset og gjøre det beboelig. De har ryddet plassen og startet en økologisk hage.

Enga har vært et fristed både for folk som trenger et sted å bo, for reisende på besøk til Oslo og for de som trenger en pause fra byen for en natt eller to. Enga har vært åpent for alle.

Dette stedet er nå truet med utkastelse etter en lengre juridisk prosess som starta for et år siden. Den 26. juni i år ble det konkludert med at vi som drifter husmannsplassen er nødt til å forlate området innen torsdag 16. juli. I tillegg er vi dømt til å betale 20 000 i saksomkostninger. Kommunen har fremdeles ingen planer for huset, og vi frykter at de vil rive den lille hytta. Vi vil anke avgjørelsen, men tiden renner ut, og vi frykter politiet ikke vil vente til vi har fått presentert vår siden av saken.

Etter fem år med drift og renovering av det som nå er hjemmet vårt, har vi altså bare et par dager på å forlate plassen.

Oslo kommune har den siste tida kjørt en beinhard linje mot okkupasjonsmiljøet i Oslo. Istedenfor å se på ulike husprosjekter som dette som en berikelse for byen, jager de oss nå ut fra Enga, fra Brakkebygrenda og Stensparken. Og nå forsøker nå også å kaste ut beboerne av Vestbredden i Hausmannsgate 40. Vi ser med frykt på hvordan gentrifiseringen i Oslo tar over byen vår og skviser ut alt og alle som ikke passer inn i det nye fjordbyimaget.

Det er imidlertid ikke mulig å feie alt man ikke liker under teppet. Okkupasjonsmiljøet i Oslo lar seg ikke jage ut av byen. Ildsjelene fra Enga, Brakkebygrenda og Stensparken vil fortsette å skape alternative fristeder slik at Oslo faktisk blir en by for flere enn den lille klikken som sitter inne på Rådhuset for å styre spakene.

Leve Enga ! Fordi denne byen trenger mer, ikke mindre, selvstyre og økologi.

Skrevet av Enga

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Økokollektivet Enga kastet ut av politiet etter fem år

  1. AvatarBjörn Fröhlich // 2015-07-22 kl 10:24 //

    Det er helt latterlig at Enga ble kastet ut. Kommunen har ingen planer for eiendommen og Bymiljøetaten (BYM) ønsker å rive huset. Og det selv om husmannsplasser er vernet etter markaloven. Da blir det vel enda en gjengrodd illegal søppelfylling i marka. Gratulerer BYM!

Kommentarfeltet er lukket.