Kvinnene og mennene som Vesten nekter å hedre

Foto: Bundesarchiv

Sannheten om hvordan Vesten for 70 år siden egentlig ble befridd fra nazismen , er redusert til ubehagelig, pestbefengt rotte vi helst skulle kvittet oss med for godt.

Anna Kathrine Eltvik
Om Anna Kathrine Eltvik (7 artikler)
Anna Kathrine Eltvik er initiativtaker til Aksjonsgruppen mot vold mot kvinner og aktiv i Kvinnefronten og Kvinneaktivistene.

Rotta heter Putin. Rundt han står det andre ekle rotter. Det er uvist om Nord-Koreas president Kim Jung-un står og skotter, men han har vertfall meldt fra om han kommer til Moskva 9.mai for å feire dagen da de siste tyske styrkene overga seg til sovjetiske styrker. Xi Jinping, den kinesiske presidenten, kommer også. Slik det kan se ut i vestlig media, er omtrent dette det som er av gjester på denne viktige markeringen.

Selv Winston Churchill forsto
Hjelper det og le av det? Kaste foraktelig med hodene, og fnyse av tullingene som ingen vil gå i selskap med? Vel.

De 30 millioner sovjetiske soldatene som ga sine liv for at vi i dag ikke alle styres av mennesker med høye skinnstøvler og hakekors på uniformen, ler ikke.

Den røde armé som til slutt inntok Berlin og som på veien slapp døende mennesker i konsentrasjonsleirer fri, ler ikke. Sovjetunionen mistet ti ganger flere folk i kampene enn de allierte til sammen. Det var Seiersdagen som satt punktum for Hitler, ikke D-dagen i Normandie slik historieforfalskere vil ha det til. Selv Winston Churchill har kunngjort dette.

Skandaløst hykleri
26 år etter Berlinmurens fall, har det blåst opp til nytt politisk uvær. Sentralt i dramatikken er Ukrania. I følge den svenske historikeren og forfatteren Åsa Linderborg, er det som skjer i der ikke noe annet enn skandaløst hykleri. I Aftonbladet kunne man 4. mars 2014 blant annet lese følgende:

Jag er ingen putinista och kommer aldrig att bli. Mina sympatier ligger hos den ryska vänsteroppositionen. Den som med högermannen Putins goda minne i dagarna fängslas för saker som är langt djärvare än att spela elgitarr i en kyrka. Men när Putin jämförs med Hitler, blir jag beklämd över historieløsheten. Det är en skymf (krenkelse) mot Tredje rikets alla miljoner offer, varav många dog just i Ukrania i massakrer som Svoboda hyller som sitt historiske arv.

Partiet Svoboda som hadde tunge ministerposter like frem til 27. november 2014, var inntil nylig et åpent, nazistisk parti. I deres verden er det ikke plass for hverken homoseksuelle, russere eller jøder. De var Svoboda som med fysisk makt stoppet gayparaden i Kiev i 2012, og det er blant annet Svoboda som nå får assistanse fra vestlige ledere for å beholde sin makt og innflytelse i det ukrainske parlament.

Jeg er verken putinist eller stalinist. Det er ikke dem jeg takker. Men jeg ser forskjellen på å delta i et geopolitisk, skittent storspill og å kjempe for frihet og menneskeverd med livet som innsats. 9. mai er således definitivt en dag alle verdens ledere burde reist til Moskva. Ved å ikke gjøre det, spytter man med sin histotorieløshet på flere millioner graver.

LES OGSÅ: Ordfører trosser regjeringen, drar til Russland for 70-årsmarkeringen av krigens slutt.

 

Innlegget ble først publisert her

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

10 kommentarer på Kvinnene og mennene som Vesten nekter å hedre

 1. Ja, det er nesten alltid noe som kommer i veien.

  Forøvrig: Hva synes du om at relativt mange kvinner bleiker håret, napper øyenbryna, bruker mye sminke, pudder og kremer slik at de ligner på barbie-dukker eller lignende?

 2. AvatarBjørnsteve Halvorsen // 2015-04-10 kl 13:12 //

  Seiersdagen vil bli markert i Ukraina 8. mai. Ukraina (og Hviterussland) tok de største tapene under andre verdenskrig. Jeg håper Europas ledere har såpass ryggrad at de stiller opp i Kiev under markeringen. Seiersdagen vil bli markert som en avslutning av andre verdenskrig og for alle ofre for krigen.

  Ukraina hadde to fiender, Hitler og Stalin, og de sloss mot begge. I 1944 beordret Stalin at Krims tatarer skulle deporteres, og myndighetene hadde to dagers frist til å gjennomføre oppdraget. Siden fristen var umulig å overholde, ble tatarer samlet i det største huset i landsbyer før det ble tent på – akkurat det samme som Hitler hadde gjort i Hviterussland.

  Dette er også andre verdenskrig. Vest-Tyskland tapte krigen, men vant friheten. Øst-Tyskland tapte krigen.

  • AvatarTom Dahle // 2015-04-10 kl 21:28 //

   Det er mulig du mener at de 6’850’000 ukrainerne som døde under andre verdenskrig (også inkludert ukrainske nazister) er mer verdt enn de 14 millioner russere som døde, men fakta på bordet er at det døde flere russere enn ukrainere under krigen. Russerne utgjorde over halvparten av Soviet sine tap.

   Og ja, som du påpeker, midt under krigen var det noen anarkistiske ukrainere som tok til våpen mot Soviet og. Det er vitterlig bra at disse anarkistene ikke var sterkere og gjorde mer ugang, for om de hadde vunnet fram hadde du snakka tysk nå, om ikke du og jeg hadde vært gassa i en eller annen konsentrasjonsleir for lenge siden. Snakker om å være nyttig idiot for nazister. Ja, motstand mot Stalin var riktig og lurt, men ikke i en situasjon da disse anarkistene ble nyttige idioter for nazistene.

   • AvatarGunnar Nordtømme // 2015-04-12 kl 16:21 //

    Det er nok ikke helt riktig Ukrainere tok opp kampen både mot Sovjetisk, Polsk og Tysk overherredømme så tidlig som 1930 og de fortsatte helt til 1957/58
    De var forøvrig ikke anarkister, men nasjonalister og deres fiender (Sovjet) kaller dem fascister.
    mvh

 3. Hvis man først skal snakke om historiske paralleller:
  Hvordan skal dagens konflikt i Ukraina oppfattes hvis man sammenligner med historien?

  Skal overtakelsen av Krim og den påfølgende konflikten i Øst-Ukraina betraktes som å være en parallell til Hitlers anektering av Sudetenland i Tsjekkoslovakia i 1939? En anektering som altså var det første skritt på veien til videre stormaktsekspansjon i Europa? Dette er vel USAs versjon av konflikten i Urkraina.

  Eller skal man heller betrakte overtakelsen av Krim og konflikten i Øst-Ukraina som å være en parallell til Sovjetunionens anektering av omeråder i finske Karelen i 1940? Denne anektering var begrunnet utifra behovet for bedre å kunne beskytte Leningrad mot angrep fra Tyskland. Mulig at Putin deler et slikt synspunkt (bortsett fra at overtakelsen av Krim derimot foregikk fredlig).

  Eller hva med Cuba-krisen? USA vil aldri akseptere at andre stormakter oppretter baser i Mexico eller på Cuba. USA er villig til å gjøre hva som helst for å få fjernet slike nærtliggende baser. Stormaktene/atommaktene må holde innbyrdes geografisk avstand ellers kan det hele utarte til en atomkrig. Etter at Sovjet trakk tilbake sine atomraketter fra Cuba gjorde USA tilsvarende i alle stillhet ved å trekke tilbake sine atomraketter fra Tyrkia. Henry Kissinger deler et slikt synspunkt som dette, han mener at både Finland og Ukraina bør forbli nøytrale stater nettopp for å redusere faren for atomkrig. I dag ser det ut som visse kretser i USA derimot ønsker å rykke fram militært helt til den russiske grensen.

  • Avatarannakathrine // 2015-04-11 kl 11:24 //

   Gode spørsmål du stiller, og hadde jeg ment at det var disse parallelene du trekker opp som var viktigst, ville jeg ikke ment at vestlige ledere skulle reise til Moskva 9. mai. Men jeg mener ikke at disse spørsmålene er viktigst. Det mener jeg alle de millioner av soldater som døde er. Og så mener jeg vel kanskje også at en vestlig deltakelse i anspente tider som dette, i seg selv kunne virket som konfliktdempende.. Og konfliktdemping vil jeg ha.

 4. AvatarGunnar Nordtømme // 2015-04-12 kl 16:09 //

  Så vidt jeg vet er det ingen seriøse aktører som kaller Russlands president Putin for «Rotta» som Anne Katrine Eltvik påstår. Derimot er det mange som er bekymret over Russlands okkupasjon og annektering av Krim og igangsetting/støtte til opprøret i Donetsk og Luhansk. Kort sagt et angrep på et mindre naboland i strid med folkeretten.

  Reaksjonene har vært en fredelig boikott, og den laveste reaksjon blant stater er avkjøling av diplomatiske forhold, besøk osv. Det er selvfølgelig beklagelig at dette går ut over minnemarkeringer som er en fin anledning til å knytte nye internasjonale kontakter.
  Den enkleste måten for Russland å bli ferdig med dette på, er i første omgang å bidrav til at Minsk2 våpenhvilen holder. Så får vi se.

  Høye skinnstøvler hører til tjenesteuniformen både i Russland og Ukraina 🙂 det vet vi som har sett militærparader før både i Moskva og Kiev. Støvler kan Eltvik få se på TV om ikke annet og paraden er fin å se på Da gjenstår det bare å si SPASIBA til veteranene!
  mvh

 5. Utrolig godt skrevet artikkel

 6. AvatarMagne Andersen // 2015-04-13 kl 15:57 //

  Stalin-Sovjet vs Hitler-Tyskland. Fins det egentlig klarere definisjon på pest eller kolera. Det forklarer vel egentlig hvorfor mange velger å være avventende til å hylle Stalin-Sovjets ideologi.

  Winston Churchill ønsket egentlig å utnytte Sovjets svekkede millitære situasjon for å angripe Sovjet og utrydde det forkvakla tankegodset som Stalin representerte. Dessverre var både Frankrike og Usa avvisende.

 7. AvatarBakdeghvaheterjeg // 2015-04-15 kl 19:33 //

  1.) 30 millioner sovjetiske soldater døde ikke. Ca 8,6 millioner soldater døde, og ca 13 millioner sivile. Totalt blir dette 20+millioner, noe som er en evighet fra 30 millioner.

  2.) Det er artig at du hyller Soviet, en terrorstat som trellbandt halve Europa, begikk grusomme folkemord og forbrytelser, og at du mener man skal være takknemlige.
  Kan du ikke spørre en øst-Europeer om hvor takknemlige han/hun er?

  Du snakker om Soviet som slapp «døende mennesker fri», og du er blind for de millionene som Sovjet selv puttet i konsentrasjonsleir. Ser du ikke ironien i dine egne historieløse meninger?

  Du snakker om skandaløst hykleri? Du kunne ha godt av å lese deg opp på emner før du uttaler deg. Du er fast spaltist i Bergensavisen, de legger lista lavt ser jeg.

Kommentarfeltet er lukket.