Ordfører trosser regjeringen, drar til Russland for 70-årsmarkering av krigens slutt

Foto: Fort Leavenworth Media Support Center (United States Army Combined Arms Center)

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen (Sp), drar til Russland for å feire andre verdenskrigs slutt og fortsette dialog. -- Historien kan vi ikke skrive om, sier hun.

Nyhet
Om Nyhet (716 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Sør-Varanger-ordfører Cecilie Hansen har bekreftet at hun skal til Petsjenga nordvest i Russland for å delta på 70-årsmarkeringen for slutten på andre verdenskrig. Med seg vil hun ha med seg veteraner og folk som opplevde krigen.

— Historien kan vi ikke skrive om. Det er viktig å holde på tradisjonen for å møtes, og fortsette vår gode dialog, sier hun til Finnmarken.

Regjeringa nekter
I likhet med flere andre vestlige land vil ikke den norske regjering delta i 70-årsmarkeringa i Russland. Begrunnelsene har gått på den ulovlige russiske anneksjonen av Krim fra Ukraina. Ved arrangementet på Den røde plass i fjor ble den norske ambassadøren i Moskva av Utenriksdepartementet bedt om å holde seg unna markeringen i noe som altså var en norsk boikott.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad (Ap), er noe mer tilbakeholden enn Sør-Varangers ordfører.

— Jeg registrerer at det på sentralt hold er takket nei til markeringen i Moskva, og vi sjekker nå ut holdningene hos våre samarbeidspartnere som Utenriksdepartementet og Generalkonsulatet i Murmansk (…) Ingen kan verken nekte eller pålegge deltakelse. Men i det at en ber om råd, ligger det også at svaret blir nøye vurdert, sier Sjåstad til Sør-Varanger Avis.

Utenriksministrene Børge Brende og Sergej Lavrov besøkte begge Kirkenes i fjor for frigjøringsmarkeringen der.

Tradisjonen holdes ved like
Dermed fortsetter det som har vært en lang tradisjon med norsk-russisk samarbeid i Barentsregionen. Kirkenes, som er kommunesenteret i Sør-Varanger, var beleiret av Nazi-Tyskland under andre verdenskrig og på det meste var opp mot 100.000 tyske soldater stasjonert i kommunen. Den tyske hæren ville ta Murmansk, som er og var byen hvor nordvestflåten holder til, i tillegg til at byen har Russlands siste havn som er isfri året rundt.

Kirkenes skal være den nest mest bombede plassen under andre verdenskrig etter Valetta på Malta og store deler av befolkningen bodde i grotter og jerngruvene utenfor byen. Kirkenes ble befridd av Den røde armé 25. oktober 1944 som den første byen i Norge. Den sovjetiske hæren jagde så det tyske militæret ut av Finnmark og den tyske hæren trakk seg ut av hele Nord-Norge og Nord-Finland. Både Kirkenes og mange andre steder i fylket ble offer for brent jords taktikk, hvor den tyske hæren satte fyr på all bebyggelse før de dro for godt. Over 2.300 sovjetiske krigsfanger møtte sin død i grufulle fangeleire rundtom i kommunen.

Omlag seks syvendedeler av de tyske militære som døde under krigen falt på Østfronten. Sovjet mistet om lag 27 millioner mennesker under krigen.

Like utenfor Kirkenes sentrum står det såkalte Russemonumentet til heder for den russiske soldat. Det eneste minnesmerke for russiske kjempende i Nato før utvidelsen østover på slutten av 1990-tallet. I dag er gatenavnene skiltet både med latinske og kyrilliske bokstaver og rundt 10 % av befolkningen i den lille byen er russisk.

Flere protester
I januar i år avslo regjeringa et samarbeid med Russland for å få hevet et russisk torpedofly med fire omkomne i fra Tanafjorden, skutt ned under andre verdenskrig ved Berlevåg i Finnmark. En lokalhistoriker mente å ha funnet beliggeneheten til flyet og russiske myndigheter ba sine norske kollegaer om hjelp.

Også etter det avslaget ble det reaksjoner i Øst-Finnmark.

Det ble arrangert en demonstrasjon ved Russemonumentet og blant initiativtakerne var Høyre-mannen Hans Hatle. Til NRK sier han at det er feil å bruke folk som har vært døde i 70 år som politisk våpen.

— Jeg synes det er ufattelig trist at man slår døra i ansiktet på en god nabo som har ofret liv og lemmer når vi trengte det mest, understreker han.

— Dette har ingenting med militært samarbeid å gjøre, men det har med folk til folk-samarbeid å gjøre.

Kommunestyret i Sør-Varanger sendte en formaning til regjeringa om å bistå hevinga av det russiske kampflyet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.