Ordfører trosser regjeringen, drar til Russland for 70-årsmarkering av krigens slutt

Foto: Fort Leavenworth Media Support Center (United States Army Combined Arms Center)

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen (Sp), drar til Russland for å feire andre verdenskrigs slutt og fortsette dialog. -- Historien kan vi ikke skrive om, sier hun.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Sør-Varanger-ordfører Cecilie Hansen har bekreftet at hun skal til Petsjenga nordvest i Russland for å delta på 70-årsmarkeringen for slutten på andre verdenskrig. Med seg vil hun ha med seg veteraner og folk som opplevde krigen.

— Historien kan vi ikke skrive om. Det er viktig å holde på tradisjonen for å møtes, og fortsette vår gode dialog, sier hun til Finnmarken.

Regjeringa nekter
I likhet med flere andre vestlige land vil ikke den norske regjering delta i 70-årsmarkeringa i Russland. Begrunnelsene har gått på den ulovlige russiske anneksjonen av Krim fra Ukraina. Ved arrangementet på Den røde plass i fjor ble den norske ambassadøren i Moskva av Utenriksdepartementet bedt om å holde seg unna markeringen i noe som altså var en norsk boikott.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad (Ap), er noe mer tilbakeholden enn Sør-Varangers ordfører.

— Jeg registrerer at det på sentralt hold er takket nei til markeringen i Moskva, og vi sjekker nå ut holdningene hos våre samarbeidspartnere som Utenriksdepartementet og Generalkonsulatet i Murmansk (…) Ingen kan verken nekte eller pålegge deltakelse. Men i det at en ber om råd, ligger det også at svaret blir nøye vurdert, sier Sjåstad til Sør-Varanger Avis.

Utenriksministrene Børge Brende og Sergej Lavrov besøkte begge Kirkenes i fjor for frigjøringsmarkeringen der.

Tradisjonen holdes ved like
Dermed fortsetter det som har vært en lang tradisjon med norsk-russisk samarbeid i Barentsregionen. Kirkenes, som er kommunesenteret i Sør-Varanger, var beleiret av Nazi-Tyskland under andre verdenskrig og på det meste var opp mot 100.000 tyske soldater stasjonert i kommunen. Den tyske hæren ville ta Murmansk, som er og var byen hvor nordvestflåten holder til, i tillegg til at byen har Russlands siste havn som er isfri året rundt.

Kirkenes skal være den nest mest bombede plassen under andre verdenskrig etter Valetta på Malta og store deler av befolkningen bodde i grotter og jerngruvene utenfor byen. Kirkenes ble befridd av Den røde armé 25. oktober 1944 som den første byen i Norge. Den sovjetiske hæren jagde så det tyske militæret ut av Finnmark og den tyske hæren trakk seg ut av hele Nord-Norge og Nord-Finland. Både Kirkenes og mange andre steder i fylket ble offer for brent jords taktikk, hvor den tyske hæren satte fyr på all bebyggelse før de dro for godt. Over 2.300 sovjetiske krigsfanger møtte sin død i grufulle fangeleire rundtom i kommunen.

Omlag seks syvendedeler av de tyske militære som døde under krigen falt på Østfronten. Sovjet mistet om lag 27 millioner mennesker under krigen.

Like utenfor Kirkenes sentrum står det såkalte Russemonumentet til heder for den russiske soldat. Det eneste minnesmerke for russiske kjempende i Nato før utvidelsen østover på slutten av 1990-tallet. I dag er gatenavnene skiltet både med latinske og kyrilliske bokstaver og rundt 10 % av befolkningen i den lille byen er russisk.

Flere protester
I januar i år avslo regjeringa et samarbeid med Russland for å få hevet et russisk torpedofly med fire omkomne i fra Tanafjorden, skutt ned under andre verdenskrig ved Berlevåg i Finnmark. En lokalhistoriker mente å ha funnet beliggeneheten til flyet og russiske myndigheter ba sine norske kollegaer om hjelp.

Også etter det avslaget ble det reaksjoner i Øst-Finnmark.

Det ble arrangert en demonstrasjon ved Russemonumentet og blant initiativtakerne var Høyre-mannen Hans Hatle. Til NRK sier han at det er feil å bruke folk som har vært døde i 70 år som politisk våpen.

— Jeg synes det er ufattelig trist at man slår døra i ansiktet på en god nabo som har ofret liv og lemmer når vi trengte det mest, understreker han.

— Dette har ingenting med militært samarbeid å gjøre, men det har med folk til folk-samarbeid å gjøre.

Kommunestyret i Sør-Varanger sendte en formaning til regjeringa om å bistå hevinga av det russiske kampflyet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

12 Comments on Ordfører trosser regjeringen, drar til Russland for 70-årsmarkering av krigens slutt

 1. Tore // at //

  Bra at noen få politikere klarer å tenke selv, og går utenom konsensus.

 2. willyhansen // at //

  Norske politikere har ikke ryggrad….

  • Lasse Pran // at //

   Nei. Men hvor mye ryggrad kan vi ha, et lite folk som vi er. Størrelsen vår gjør at vi kanskje MÅ dilte med de andre.

 3. John // at //

  Feil i ingressen – Petsjenga, ikke Moskva.

  • Joakim Moellersen // at //

   Ah, sløvt av meg. Ordner opp med en gang. Takk for at du sier i fra.

 4. Sergey Shuvalov // at //

  Det ser jeg som en del av virkelig demokrati. Politiker på lokal nivå kan bli uenig med sentralmakt og kan gjøre noe selvstendig. Bra! Det var alltid spesielle forbindelse mellom folk i nord, og det må fortsettes. Vi er ofte altfor langt fra sentrale regjeringer på bege sider av grense. 🙂

 5. ingar s. nilsen // at //

  ordføreren burde ta seg en tur til UKRAINA og ta en prat med de hundretusener som er fordrevet fra sine hjem i Donets/Lugansk regionen på grunn av russisk okkupasjon av Ukraisk jord.

  • Tommy Berg // at //

   Det er både 2, 3 og 4 sider av den saken der. Tro ikke at det er så lettvint som vestlig media skriver. Riktignok er nok Putin splitter pine gal, men fortell meg ikke at Ukraina er så mye bedre.

   • ingar s. nilsen // at //

    tja,hvilke 2-3-4 sier sikter de til?Har Ukraina på noen måter truet russisk jord eller russere inne i Ukraina?Påskuddet for å innvadere Krim og støtte russiske banditter i Donets/Lugansk var angivelig å beskytte “russere” mot “overgrep”!Hva om russerne i Kirkenes området spør om slik “beskyttelse” fra Putin?Hva sier ben bolde ordfører da?Til opplysning har undertegnede i flere perioder bodd i Donets.

    • lol // at //

     hybrid krigen de mener russland står for har vel europeiske nasjoner og u.s.a drevet med i verden i mange mange år for å velte styresmakter og ta områder. mislykket kuppforsøk i cuba(grisebukta), chile(Pinochet), vietnam krigen,mujahedin i afganistan, afganistan krigen,irak krigen, iran, Libya krigen, Syria krigen, Egypt etc. dobbel moral når en angriper russlands hybrid krig, når en har gjort dette i årevis. ikke det at dette er riktig av russland.

 6. Ola_Bog // at //

  День Победы – Victory Day
  Sovjetfolket knuste nazismen!
  Спасибо. Thank you. Takk.
  .
  Marskalk Zjukov (stående) leser opp Tysklands betingelsesløse
  kapitulasjon i hovedkvarteret til Den røde armé i Berlin-Karlshorst
  8. mai 1945.

 7. Ranveig Frøvik // at //

  Min største respekt til ordfører Cecilie Hansen! Så godt at noen kan tenke selvstendig og handle riktig og etisk. Det er RETT å vise vår nabo i øst som ofret så uendelig mye for å fri sitt land og Europa fra nazismen, denne respekten. 30 millioner russere mistet livet under 2.verdenskrig,

Comments are closed.