Hiroshima 70: 12 sanger om atomkrig og atomvåpen

Foto: Bernt Rostad

6.august 1945 smalt den første atombomben over verden. På ett sekund utryddet den tilsvarende 15 kilotonn TNT store bomben rundt 70 000 mennesker, og skadet ca. 60 000.

Irene Kosberg Skagestad
Om Irene Kosberg Skagestad (3 artikler)
Irene K. Skagestad er feminist, antirasist, humanist og musikknerd, med bakgrunn fra utviklingsstudier, SAK og Globaliseringskonferansen. Hun har en master i flerkulturell utdanning og jobber i Human-Etisk Forbund.

Totalt anslås rundt 200 000 å ha mistet livet som følge av bomben, og mer enn 100 000 ble skadet. Klokken var 08:15 da B29 bombeflyet ved navn ”Enola Gay”, slapp den katastrofale bomben. I dag er det 70 år siden, og over hele verden skal dagen markeres.

Dette er dagen å tenke litt over atomtrusselen; Hva gjøres i dag for hindre spredning og fremme nedrustning? Vel, i Norge ble nylig et forslag om å forby atomvåpen nedstemt, og det er fremdeles svært mange som mener at våpnene og truslene om disse er nødvendig for å opprettholde verdensfreden.

I tillegg til å troppe opp på en markering nær deg, kan du markere dagen ved å lytte til denne spillelisten. I tillegg til låter direkte inspirert av bombingen i Japan for 70 år siden, er det også låter her som tar for seg frykten for atombomber og kjernekraftulykker mer generelt.

Krzysztof Penderecki – Threnody for the Victims of Hiroshima
En foruroligende og skrekkinngytende komposisjon for 52 strykere, av polske Penderecki, starter med et «skrik» som går gjennom marg og bein, og ender opp med å gi deg gåsehud fra start til slutt.

Sun Ra – Nuclear War
Den eksentriske avantgarde-jazz-musikeren Sun Ra har selvfølgelig helt rett: «If you push that button, your ass gotta go»

Jeg anbefaler også på det varmeste Yo La Tengos finfine cover av samme låt:

Rankin Taxi & Dub Ainu Band – You can’t see it, and you can’t smell it either
Her er en låt fra den japanske reggae artisten Rankin Taxi, som lenge har vært opptatt av spørsmål knyttet til faren rundt atomteknologi. Låta ble opprinnelig skrevet etter Tsjernobyl-katastrofen, men er oppdatert etter Fukushima-nedsmeltingen.

Nena – 99 Red Balloons
Den lystige new wave hitlåta er den engelske versjonen av tyske 99 Luftballons. I denne versjonen starter historien med et kjøp av 99 røde ballonger, og ender i atomkatastrofe. Kanskje fungerer låta som en liten påminnelse om hvor fort noe kan gå galt når situasjoner er spent og våpnene er så alt for destruktive.

https://youtu.be/Fj7MNow2mI8

Black Sabbath – Electric Funeral
I tillegg til et klassisk, deilig og tungt riff i kjent Sabbath-stil, inneholder denne låta dommedagsbeskrivelser av verden når bomba sprenger.

https://youtu.be/03UN1CrYJ24

Kate Bush – Breathing
I den psykedeliske videoen til Breathing får man et hint om hva låta handler om; Kate Bush er et foster i sin mors liv, og frykter for konsekvensene ved en atombombe.

The Postal Service – We will become silhouettes
Bomba har sprengt, -hva gjør vi nå?

Pete Seeger – I Come and Stand at Every Door
Ingen anti-krigsliste er komplett uten et inslag av Pete Seeger, heller ikke denne. Opprinnelig et dikt av den tyrkiske poeten Nâzım Hikmet Ran, og også kjent fremført av The Byrds. Dette er ordene til et barn som døde da bomben smalt over Hiroshima.

https://youtu.be/Im3oxaQ3Ong

Joan Baez – What Have They Done to the Rain
Skrevet av Malvina Reynolds, og fremført av svært mange, velger jeg meg her Joan Baez’ versjon av det hun selv kaller «the gentlest protest song I know. I doesn’t protest gentle, but it sounds gentle».

Phil Ochs – I Ain’t Marching Anymore
Her kommer en antikrigslåt av et kaliber man bare finner på 1960-tallet. Sangen har en tidligere soldats perspektiv, og tar for seg mang en krig og historiske slag. Av størst relevans for oss har det nest siste verset:

For I flew the final mission in the Japanese sky
Set off the mighty mushroom roar
When I saw the cities burning I knew that I was learning
That I ain’t marching anymore

William Onyeabor – Atomic Bomb
Nigerianskfødte Onyeabor sin låt handler ikke direkte om atomkrig, men den er ufattelig deilig å høre på, og vi trenger det etter så mye dystopi, gjør vi ikke?

Jeg tenker det passer å avslutte noe fremtidsrettet og mer optimistisk, og velger meg
Beastie Boys – Multilateral Nuclear Disarmament
For er det ikke det vi ønsker oss? En multilateral nedrustningsavtale?

Her kan du høre på listene i Tidal Wimp og Spotify

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Hiroshima 70: 12 sanger om atomkrig og atomvåpen

 1. Avatarflæskogbananer // 2015-08-06 kl 11:54 //
  • Irene Kosberg Skagestadireneska // 2015-08-06 kl 13:07 //

   Hei! OMD var /nesten/ inne, men måtte dessverre vike plass for Kate Bush

 2. «Det er hevet over tvil at den amerikanske bombing av Hiroshima og Nagasaki var slike eksperimenter, hvor de to byers hele sivilbefolkning ble anvendt som forsøkspersoner, for de to første atombomber som ble brukt til massemord. For det første var anvendelsen av atombombene overflødig; japanerne var villige til fredsforhandlinger (ref. David Horovitz og Robert Jungk). For det annet ble det bevisst anvendt t o forskjellige slags atombomber, av t o forskjellige tunge grunnstoffer: av uranium og av plutonium. Uran-bomben ble brukt på Hiroshima, og før den japanske regjering fikk tid til å kapitulere betingelsesløst, ble plutonium-bomben brukt på Nagasaki. På den måten fikk amerikanske eksperter anledning til nøyaktig å studere virkningen av to forskjellige stoffer, uranium og plutonium. Til dette kommer at begge byene – Hiroshima og Nagasaki – inntil da målbevisst var blitt spart for andre, «konvensjonelle» bombeangrep. Dermed var i klassisk forstand betingelsene systematisk lagt til rette for et VITENSKAPELIG EKSPERIMENT MED MENNESKER.»

  Fra: Jens Bjørneboe: «Før hanen galer», 1952 – 1967

  .

Kommentarfeltet er lukket.